Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ha falakba ütközöl, mássz fel rajtuk!

2023. október 16. 13:20
A Bakonyban nem kell sokat utaznunk, hogy sziklafalat találjunk, ezek közül jó néhányat meg is mászhatunk. Hogy pontosan milyen feltételek szükségesek ehhez, és hogyan válhat valakiből hobbi sziklamászó, arról Valastyán Áront kérdeztük.

Áron két éve szervez rendezvényszerű élménymászásokat a veszprémi Betekints-völgyben, ahol mindenféle előképzettség nélkül tehetjük próbára magunkat életünk első szikláján. Mint mondja, a völgy legegyszerűbben mászható fala majdnem olyan, mint egy létra: inkább lelki, mintsem fizikai kihívás elé állítja a jelentkezőket. Éppen ezért már nyolcéves kortól fogadja az érdeklődőket, a legfiatalabb vendége pedig hatéves volt – a határt leginkább a magasság jelenti, a kisebbek egyszerűen nem érnek el minden fogáspontot. A nehézséget igazán az adja, hogy idegen közegben egy számunkra szokatlan dolgot művelünk, ehhez ki kell lépnünk a komfortzónánkból. Ezen a sziklafalon rengeteg fogást találni, gyorsan adja magát a megoldás, de azért nem annyira feltűnőek a fogások, mint egy teremben. 

Az Élmény Sziklamászás ötlete onnan ered, hogy Áron korábban a tapasztalatlan barátait vitte ki egy-egy délutánra, és ekkor fogalmazódott meg benne, hogy ugyanezt szélesebb közönség számára is megszervezhetné. Ő maga egyetemistaként, barátokon keresztül találkozott először a sportággal, 2009-ben a Veszprémi Egyetemi Falmászó Klubban (VEFK), majd annyira beleszeretett, hogy rendszeresen járt terembe, és 2014-ben a sportedzői képesítést is megszerezte. Mint mondja, ezeken a rendezvényeken nem az a cél, hogy minél inkább lefárassza a jelentkezőket, hanem hogy azok pozitív élménnyel távozhassanak. Egy extrém sportot mutat be nekik barátságos szemlélettel – itt azonban fontos megjegyezni, hogy éppen a sportág extrém jellege miatt tapasztalt mászó felügyelete nélkül nem ajánlott próbálkozni. 

Merre indulhat el az, aki egy ilyen élménymászás után beleszeret a sportágba? Áron magát ajánlja: személyi edzőként tart kétórás foglalkozásokat, amelyek során a jelentkező a Veszprémben kialakított útvonalakon megtanulhat sport utakon mászni, és egy klubon keresztül csatlakozni tud a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetséghez (MHSSZ). Aki viszont rendszeres edzésekre vágyik, felkeresheti a boulder mászótermet az Acticityben. 

A mászásnak több vállfaja is létezik: a boulder, vagyis a kötél nélküli, alacsonyabb, 4 méter magasságú falon, alul szivaccsal biztosított mászás során elsősorban az erőt fejleszteni. A nehézségi mászást kötéllel biztosítják, és nagyjából 15 méteres magasságig szerveznek versenyeket ebben a szakágban, ami leginkább az erő állóképességet fejleszti. Az utóbbi időkben egyre népszerűbb a gyorsmászás is, ahol a versenyzők szinte felszaladnak a szabványos 15 méteres falra , itt a minél nagyobb sebesség az elsődleges cél, amit sokszori ismétléssel lehet fejleszteni.

Akik nem versenyszerűen űznék a sziklamászást, és a termek helyett inkább a természetbe vágynak, azoknak érdemes belépni egy egyesületbe vagy klubba. Itt nemcsak információkat kapnak arról, hol vannak a mászható sziklák, hanem aktív közösségeket is találnak, barátságokat köthetnek, közös mászásokat szervezhetnek. De elsőként meg kell tanulni a sziklamsázás alapjait. 

Fontos tudni, hogy a természetben található sziklafalak mászására MHSSZ engedélyre szükség, amit a mászó egyesületeken keresztül lehet megszerezni. – a Betekints-völgy ebben a tekintetben szerencsés kivétel, amihez hasonlót nem nagyon találni. Az egyes helyszínekről kiadványok, mászókalauzok is megjelennek, ezekben pontosan tájékozódhatunk a kiépített útvonalakról, azok nehézségéről is. Sokan “gyűjtik” a legnehezebb falakat, listát vezetnek azokról, amelyeket már teljesítettek. A Magyarországon található, egy kötélhossznyi utakat követően pedig az jelenthet további kihívást, ha ellátogatunk külföldre: Ausztriában és Horvátországban már akár 4-5 kötélhossznyi utakat is találhatunk, amik egészen új élményt jelentenek. 

S ha már az élményekről beszélünk: ugyan a szabadtéri mászós szezon hamarosan véget ér, aki az első tapasztalatait szeretné megszerezni, tavasztól újra megteheti az Áron által szervezett élménymászós rendezvényeken. 

Fotók: Vámosi Patrik

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Boros Boldizsár visszatért! Boros Boldizsár Boros Boldizsár visszatért! A sérülés után visszatérő, tizenhat éves veszprémi falmászó összesítésben első helyen végzett ifjúsági A-korcsoportban boulder- és nehézségi kategóriában a falmászó éves kupasorozatban. Boros Boldizsár a felnőttek között is megmérettette magát, ahol összesítésben nehézségi kategóriában a második lett. 2023. december 19. 12:46 Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Life&Style Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Aki vegán éttermet nyit, az nem csak egy új gasztronómiai vállalkozásba kezd. Valamiért az ilyen vendéglátóhelyeknek van egy semmi máshoz nem hasonlítható különleges, megnyugtató atmoszférája. Pláne akkor, ha a hely évszázados történelemmel bír, amiről mintha mesélnének a falak. Veszprém legújabb ilyen étterme pontosan ilyen. 2023. október 16. 13:19 A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Life&Style A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Eddig leginkább csak a hollywoodi filmekből ismertük azt a történetet, amikor a főhős egy elhibázott döntése miatt indulnak el a bonyodalmak, aztán kellő merészséggel ezekkel szembenéz, majd a végén bölcsebben, tapasztaltabban learatja a babérokat. Pedig a Balaton-felvidéki valóság is szül ilyen helyzeteket, de itt még mozgó vonatokról sem kell leugrálni hozzá, mint a filmekben, elég csak a gyümölcsösbe kisétálni. 2023. október 16. 13:11 Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól! Life&Style Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól! Legyen színpompás ősszel is a tányérod! 2023. október 16. 13:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.