Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új példaképeket is szereztek a gyerekek az Állatvédelmi Témahéten

2023. október 12. 15:06
Csaknem kéthetes állatvédelmi rendezvénysorozatot tartott idén is a Veszprémi Dózsa György Általános Iskola, mely csütörtökön díjátadóval zárult, ahol az intézmény hivatalosan is a zoo vörös pandájának örökbefogadójává vált.

A tavalyi nagy érdeklődés után is meghirdette az Állatvédelmi Témahetet Ovádi Péter kormánybiztos, melyhez több veszprémi intézmény, köztük óvodák és iskolák is csatlakoztak.

A Dózsa iskolában ez egyébként már régóta hagyomány. Ökoiskolaként és állatvédő iskolaként évek óta elkötelezettek a környezetvédelem és az élővilág megóvása mellett, melyhez a kormány támogatása nagy lendületet adott – tudtuk meg dr. Koska Hedvigtől, az Állatvédelmi Témahét projektvezetőjétől. Utóbbi kapcsán idén egy csaknem kéthetes rendezvénysorozatot valósítottak meg, amelyben az iskola minden tagja aktívan részt vett.

A programsorozat részeként többek között méhész, erdész és kutyakozmetikus is ellátogatott a gyerekekhez, akik kutyaterápiás foglalkozásokon is részt vehettek. Rendkívül népszerűek voltak az állatvédelemmel kapcsolatos és a veszélyeztetett fajokról szóló filmvetítések is. Ennek részeként, a Jane Godall Intézethez csatlakozva a diákok például megismerkedhettek a híres csimpánzkutató életével és munkásságával, akinek a személyében a gyerekek bevallottan új példaképre találtak, valamint a Veszprémi Állatkert híres Böbe csimpánzáról is érdekes videóanyagokat nézhettek meg. Emellett volt otthoni kis kedvenceket bemutató állat kiállítás, valamint jótékonysági vásárt is rendeztek, melynek bevételéből a Veszprémi Állatkertet kívánja támogatni az iskola a vörös panda örökbefogadásával.

Török László, a zoo ügyvezető igazgatója az örökbefogadásról szóló oklevél átadásakor elárulta, az állatkert alapítása óta eltelt 65 évben most először születtek kispandák, így támogatásuk különösen örömteli.

Az állatvédelem kapcsán egyébként az iskola több pályázatot is hirdetett: rajzokat, digitális anyagokat, videókat, illetve projektmunkákat készíthettek a dózsások. A pályázatra végül több mint 150 alkotás érkezett, melyek készítői közül többen elismerésben részesültek és ajándékokat vehettek át csütörtökön dr. Koska Hedvigtől, Török Lászlótól és Ovádi Pétertől, aki örömét fejezte ki annak kapcsán is, hogy a témahéten országosan már 250 ezer gyereket tudtak bevonni az akcióba, a Dózsában pedig – ahova egykor ő is járt – ennyire odafigyelnek a témára a diákok és az oktatók is.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. ma 18:22 Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. ma 8:38 LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.