Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
11°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
11°C

Programdömping a Fotonban

2023. október 6. 11:45
Négy hónapja nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a FOTON – Audiovizuális központ, amely nem csak moziélményt kínál. A művészeti és kulturális közösségi tér egyszerre kávézó, kiállítótér, mozi és koncerttér, és a programkínálata egyre csak bővül az ősz folyamán.
 

A csütörtök délutáni sajtótájékoztatón Szántó Viktória, programigazgató elevenítette fel az eddigi sikereket. Olyan helyet szerettek volna megalkotni a Foton indulásakor, amely nem csak az idelátogató turistákat vonzza be és szolgálja ki, hanem a helyiek is megtalálhatják a számukra kedves programokat. Az építészetileg is kuriózumnak számító épületben eddig százhatvankilenc filmet vetítettek le, a hetedik művészeti kiállítás indult el a napokban, kilenc workshopot tartottak kiemelt partnerükkel, az InterUrbannal közösen és tizenkilenc koncertet hallgathattak meg az érdeklődők a különböző fesztiválok keretében.

Szántó Viktória és Németh RajmundSzántó Viktória és Németh Rajmund

Németh Rajmund – aki a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere is – kiemelte, hogy a Foton hiánypótló beruházás volt Veszprémben, hiszen napi működésben vetítik a filmeket, köztük art filmeket, eredeti nyelven is. Ezen a héten indítják el a hat tematikus filmklubot és a hozzájuk kapcsolódó kísérő programokat. Kezdetnek a szépkorúaknak kedveskednek, a Déryné, hol van? című filmmel, amellyel a legjobb női alakítás díját nyerte Törőcsik Mari Cannes-ban. Ezután havi rendszerességgel kerítenek sort a különböző filmklubbokra, ahol beszélgetéseken és közönségtalálkozókon vehetnek részt az érdeklődők. A Foton ad helyszínt a Sose halunk meg című film vetítésének is, a résztvevők találkozhatnak Koltai Róberttel, aki új, Koltai 80 című könyvét is itt fogja bemutatni.

A Művészetek Háza Veszprémmel együttműködve a képzőművészetet állítják középpontba, továbbá a veszprémi MMA-val is hirdetnek programokat. A filmklubokat hétköznap délutánonként tartják meg és mindenki számára nyitottak lesznek, a diákok és a nyugdíjasok 1500 forintos kedvezményes jegy vásárlásával nézhetik a filmeket.

Németh Rajmund elmondta: nagy öröm és siker mindenki számára, hogy a Fotont felvették az Art Mozi Egyesületbe, így bekerülhettek a Nemzeti Filmintézet Klassz sorozatába, amely keretében az oktatási intézmények a délelőtti órákban szervezett csoportokban érkezve nézhetik a magyar filmtörténet klasszikusait, népszerűsítve ezzel a magyar filmet.

A Foton helyszínt ad pár regionális és nemzetközi filmfesztiválnak, filmes napoknak is. A Szemrevalón, a Sehenswert Filmfesztiválon német nyelvű filmeket vetítenek majd október 12-15. között. November 11-én itt rendezik majd a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót, és az ősz során műsorra kerülnek a Mediawave díjnyertes filmjei is.

A Foton nem csak a turisztikai szezonban vár mindenkit, az elkövetkező időszakban a helyi közösség megszólítása élvez prioritást. Jelenleg Hamamatsu város kultúráját bemutató kiállítás tekinthető meg a kávézó és a mozi falain, de rituális teakostólással is készülnek a japán mesterek. Most vasárnap pedig Juhász Kata tánctársulata érkezik, akik nem csak felszolgálnak majd a vendégeknek, de koreográfiát is rendelhetünk tőlük a kávénk mellé.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. tegnap 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. tegnap 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. tegnap 15:11 Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.