Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
12°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
12°C

Elkészült az új veszprémi vasútállomás, a város kapuja

2023. október 5. 13:04
Véget ért a felújítás, immáron Európa kulturális fővárosához méltó vasútállomásra érkeznek azok, akik a kötöttpályás közlekedést választják. Sőt, bizonyos adottságaiban országosan is egyedülálló lett a veszprémi állomás.

Talán nincs még egy olyan pontja a Veszprémnek, mint a vasútállomás, amely kapcsán szinte az összes itt élő ember egyet értett volna, hogy méltatlan a történelmi város többi épületéhez, közösségi funkciót ellátó teréhez képest. Holott ez a város egyik kapuja, az első benyomások itt érik a vendégeket, akik vonattal látogatják meg a Királynék városát, mondta Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter csütörtök délelőtt a vasútállomáson, ahol ünnepélyes keretek közt átadták a megújult épületet és annak környezetét.

A miniszter hozzátette: amikor összeállították az Európa Kulturális Főváros koncepcióját, kiemelt hangsúlyt kapott a fenntarthatóság, amelybe a környezet mellett a közlekedéssel kapcsolatos szolgáltatások fejlesztése is beletartozik, ennek pedig egy fontos mérföldköve az új állomás.

A beruházás összesen 1,2 milliárd forintba került, ebből 750 milliót az EKF programból finanszíroztak, a fennmaradó 454 milliót pedig a MÁV saját forrásból biztosította.

Veszprémben egyébként érzékelhetően megnőtt azok száma, akik a vasútat választják utazásuk során, a tavalyi évhez képest 20%-kal többen vannak azok, akik vonatra váltnak jegyet. Ezt már Bói Lóránd, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkára mondta az átadón, aki azt is hozzátette, hogy a veszprémi példa, ami a közösségi közlekedés fejlesztését illeti országosan is szimbolikus, hiszen az elmúlt időben itt történt a legtöbb fejlesztés és a különböző utazási alternatívák összehangolása.

Itt a helyettes államtitkár arra is gondolhatott, hogy nem olyan régen a V-Busz módosította a menetrendjét úgy, hogy az még inkább összhangban legyen a vonatok indulásával és érkezésével, valamint a mostani beruházás keretében kialakítottak egy V-Bike állomást is, hogy a vonatról leszállva akár elektromos közösségi biciklivel is be lehessen jutni a belvárosba.

De nem csak ezek miatt kuriózum az új veszprémi állomás, van olyan adottsága is, ami úttörőnek számít az országban. Erről Ovádi Péter országgyűlési képviselő és állatvédelmi kormánybiztos beszélt az átadón. Kiemelte, hogy a Porga Gyula vezette városvezetés vármegyeszékhelyhez méltóan térségben gondolkodik, tehát az ilyen jellegű veszprémi beruházásokkal a térségben élők is nyernek a vesztprémieken kívül; emellett felhívta a figyelmet az állomásépület melletti kutyafuttató kialakítására és chipleolvasó elhelyezésére is, ezzel pedig az első állatbarát vasútállomás lett a veszprémi.

A házi kedvencek mellett persze az utasok is számos újítással találkozhatnak, amelyek eddig nem voltak Veszprémben.

Ilyen a teljes körű akadálymentesítés, a jegyautomaták vagy éppen digitális utastájékoztatók. A szolgáltatások mellett az épület is teljesen új homlokzatot kapott – ezt a kivitelezést a Vemévszer Kft. végezte – az aluljárót üvegfedéssel látták el, a lépcsők biztonságos használatát új, kétsoros korlát teszi lehetővé.

Megújult a vasútállomás környezete is. A tőszomszédságban lévő hajléktalanszállót elköltöztették, az épületet lebontották, a helyén pedig parkot alakítanak. (Ennek a munkálatai még nem értek véget.) Továbbá új, szélesebb járdákat építettek, új padokat helyeztek ki.

Porga Gyula, polgármester egy veszprémi ünnepként jellemezte az átadót, aminek a sikerében az EKF és a MÁV partnerségére is szükség volt, ahogy a Máltai Szeretetszolgálat együttműködésére is.

A városvezető hozzátette, hogy valóban egy fontos pillanat a vasútállomás átadása, de még nem az utolsó, hiszen folyamatosan dolgoznak további szolgáltatások fejlesztésén.

Végül Virág István, a MÁV pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese üdvözölte a beruházás elkészültét. Ő kiemelte, hogy a közel félmilliárd forint, amit a MÁV saját forrásból biztosított, az állami vasútnál is jelentős összegnek számít, de láthatóan jó célból és jól sikerült elkölteni.

Az állomás felújítása mellett a helyközi és helyi járatos autóbuszállomás is megújult. Itt a Volánbusz 71 millió forint saját erőből fejlesztette a buszvezetők pihenőszobáját, valamint rendezte a környezetet, parkosította a megállók környékét.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
A NATO-főtitkárral tárgyalt Orbán Viktor A NATO-főtitkárral tárgyalt Orbán Viktor Minden NATO-területen kívüli katonai akció csak önkéntes jellegű lehet, ezt a mai tárgyaláson Jens Stoltenberg megerősítette, így Magyarország megkapta azokat a garanciákat, amelyekre szükségünk van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón. tegnap 11:55 Műfüves pályát és útfelújítást adtak át Nemesvámoson Műfüves pályát és útfelújítást adtak át Nemesvámoson Elkészült egy műfüves pálya a sportcsarnok mellett, leaszfaltozták a Baláca és a Perkáta utcákat: két projektet is átadtak szerdán Nemesvámoson. tegnap 20:19 'Mert tanulni bárkitől, bármikor, bárhol lehet' 'Mert tanulni bárkitől, bármikor, bárhol lehet' 2024. június 15-én, szombat délután a balatonalmádi mólónál ötödik alkalommal rendezi meg a Street Training Balaton tanulási fesztivált a BENT Balatoni Női Vállalkozói Egyesület a Flow Alapítvánnyal együttműködésben. A másfél órás, ingyenes minitréningeken két idősávban, 14 és 16 órától több, mint 20 trénerrel járhatnak körbe egy-egy témát az érdeklődők kellemes, balatoni panorámás környezetben. tegnap 11:06 Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Ezen a nyáron sem marad borfesztivál nélkül Veszprém, július 12. és 21. között érkezik a VeszprémFest immáron állandó kísérőrendezvénye a Rozé Rizling Jazz Napok az Óváros térre, ahol a zenei felhozatalban visszatér néhány klasszikus elem, gasztronómiailag pedig még inkább az uralkodó trendekhez igazították a kínálatot. tegnap 14:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.