Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-1°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-1°C

Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért

2023. október 1. 12:43
A Pueri Cantores jegyében a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozót rendeztek, több mint hatszáz gyermek közreműködésével.

Szombaton reggel kilenc órakor gyülekeztek az énekkarok, méghozzá a belvárosi Szent Imre téren. A Veszprémi Ifjúsági Fúvózenekar kíséretével megkoszorúzták a Szent Imre szobrot, majd az Óváros-térre, majd pedig a Szentháromság térre mentek.

Porga Gyula polgármester köszöntötte elsőként a lelkes ifjúságot. A több országból érkezőket saját nyelvükön köszöntötte, megalapozva ezzel a jó hangulatot. A polgármester elmondta nekik, bizonyára sokan tudják, hogy Veszprém idén Európa Kulturális Fővárosa, azt már talán kevesebben, hogy 2019-ben elnyerte az Unesco Zene Városa címet.

Porga kifejtette, a cím elnyerésének nem csupán az az oka, hogy a város remek, nagysikerű zenei fesztiválokkal büszkélkedhet, hanem az is, hogy magas színvonalú zenei oktatás van a városban. Bízik abban, hogy az ehhez hasonló találkozók még inkább megerősítik a város zeneiségét, és segítenek a cím megőrzése mellett a következő generációknak is átadni a zene szeretetét.

Jean Henric, a Nemzetközi Kórusszövetség képviseletében köszöntötte az éneklő ifjúságot. Elmondta, a legfontosabb missziója a Pueri Cantores-nek, az a béke. Felhívta tehát a figyelmet arra, hogy szóljon az ének azokért az országokért, ahol háború van, az emberek közötti békéért.

Végül, mielőtt megkoszorúzták volna Szent Imre szobrát, Tamás Zoltán atya, a Szent Margit templom káplárja szólt a fiatalokhoz.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. tegnap 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48 Jubileumot ünnepelt a Bárczi Jubileumot ünnepelt a Bárczi Gálával ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját a Bárczi Gusztáv iskola pénteken az Agórában.  2023. december 2. 10:22 Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás kultúra Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás Péntek délután a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában nyílt kiállítás, Festőnők a szabadban címmel, Bottyán Marianna festőművész és az Art Natura Csoport veszprémi tagjainak közreműködésével. A közös bemutatkozó tárlat december nyolcig látogatható. 2023. december 1. 23:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.