Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
22°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
22°C

Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért

2023. október 1. 12:43
A Pueri Cantores jegyében a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozót rendeztek, több mint hatszáz gyermek közreműködésével.

Szombaton reggel kilenc órakor gyülekeztek az énekkarok, méghozzá a belvárosi Szent Imre téren. A Veszprémi Ifjúsági Fúvózenekar kíséretével megkoszorúzták a Szent Imre szobrot, majd az Óváros-térre, majd pedig a Szentháromság térre mentek.

Porga Gyula polgármester köszöntötte elsőként a lelkes ifjúságot. A több országból érkezőket saját nyelvükön köszöntötte, megalapozva ezzel a jó hangulatot. A polgármester elmondta nekik, bizonyára sokan tudják, hogy Veszprém idén Európa Kulturális Fővárosa, azt már talán kevesebben, hogy 2019-ben elnyerte az Unesco Zene Városa címet.

Porga kifejtette, a cím elnyerésének nem csupán az az oka, hogy a város remek, nagysikerű zenei fesztiválokkal büszkélkedhet, hanem az is, hogy magas színvonalú zenei oktatás van a városban. Bízik abban, hogy az ehhez hasonló találkozók még inkább megerősítik a város zeneiségét, és segítenek a cím megőrzése mellett a következő generációknak is átadni a zene szeretetét.

Jean Henric, a Nemzetközi Kórusszövetség képviseletében köszöntötte az éneklő ifjúságot. Elmondta, a legfontosabb missziója a Pueri Cantores-nek, az a béke. Felhívta tehát a figyelmet arra, hogy szóljon az ének azokért az országokért, ahol háború van, az emberek közötti békéért.

Végül, mielőtt megkoszorúzták volna Szent Imre szobrát, Tamás Zoltán atya, a Szent Margit templom káplárja szólt a fiatalokhoz.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Megújult a takácskerti sportpálya Megújult a takácskerti sportpálya Az Európa Kulturális Fővárosa év alatt rengeteg nagyszabású infrastrukturális beruházás történt Veszprémben, de a városrészek fejlődése nem állt meg, és a helyi közösségek töretlen erővel dolgoznak együtt továbbra is. Ahogy a Takácskert eddig elhanyagolt focipályának megújulása is ezt mutatja.   ma 15:56 Kétéves lett a veszprémi Hufbau közélet Kétéves lett a veszprémi Hufbau A Hufbau egy teljes egészében magyar tulajdonú vállalkozás, amely franchise-ként, hálózatban működik az ország több területén. Veszprémben családi vállalkozás üzemelteti immár második éve. tegnap 16:07 Elképesztő hangulatban telt az első veszprémi nyugdíjas majális közélet Elképesztő hangulatban telt az első veszprémi nyugdíjas majális Első alkalommal szervezték meg a nyugdíjas majálist Veszprémben, amely óriási érdeklődéssel és fantasztikus hangulatban telt szombat délután a Március 15.-i sportcsarnokban.   tegnap 13:19 Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül kultúra Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.   2024. május 4. 22:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.