Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 7. Gizella
Veszprém
14°C
2024. május 7. Gizella
Veszprém
14°C

Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE

2023. szeptember 30. 21:51
A MAZSIKE Sétafesztivállal ünnepli Veszprém és térségének Európa Kulturális Fővárosa címét. A fesztivál hagyományosan három napig tartó városismereti sétái elsősorban a helyi zsidó történeti és kulturális értékeket igyekszik bemutatni Veszprémben, Balatonfüreden és Inotán.

A sétafesztivál keretében a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Schweitzer József, Veszprémben született Széchenyi-díjas tudós és főrabbi emlékére és tiszteletére szomorú ciprust ültetett az egyesület elnöke, Kirschner Péter, Porga Gyula Veszprém polgármestere, illetve Scweitzer József leszármazottai körében.

Kirschner Péter, az egyesület elnökeKirschner Péter, az egyesület elnöke

Porga Gyula az eseményen köszöntőbeszédében elmondta: az EKF pályázat megfogalmazásakor fontos szempont volt, hogy csak akkor lehetnek sikeresek a törekvések, ha nem egy kulturális évadra szólnak, hanem már meglévő városi  stratégiához illeszkednek. A stratégia alappillérjei pedig, hogy tiszteljük egymást és segítsük egymást, amelyhez fontos tudni, hogy honnan jöttünk és hová tartunk. Ehhez szükség van arra, hogy a jövő generációja ismerje a múltat, azokat az értékeket és jeles személyeket, amelyek formálták városunk közösségét.

Porga Gyula, polgármesterPorga Gyula, polgármester

Ez az esemény pedig valódi főhajtás a múlt értékei előtt - emelte ki a polgármester.

A Schweitzer család három generációja is tiszteletét tette az eseményen, akiknek hála az egykor országos főrabbi emléke tovább élhet a jövő nemzedékében is.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Megújult a takácskerti sportpálya Megújult a takácskerti sportpálya Az Európa Kulturális Fővárosa év alatt rengeteg nagyszabású infrastrukturális beruházás történt Veszprémben, de a városrészek fejlődése nem állt meg, és a helyi közösségek töretlen erővel dolgoznak együtt továbbra is. Ahogy a Takácskert eddig elhanyagolt focipályának megújulása is ezt mutatja.   tegnap 15:56 Kétéves lett a veszprémi Hufbau közélet Kétéves lett a veszprémi Hufbau A Hufbau egy teljes egészében magyar tulajdonú vállalkozás, amely franchise-ként, hálózatban működik az ország több területén. Veszprémben családi vállalkozás üzemelteti immár második éve. 2024. május 5. 16:07 Elképesztő hangulatban telt az első veszprémi nyugdíjas majális közélet Elképesztő hangulatban telt az első veszprémi nyugdíjas majális Első alkalommal szervezték meg a nyugdíjas majálist Veszprémben, amely óriási érdeklődéssel és fantasztikus hangulatban telt szombat délután a Március 15.-i sportcsarnokban.   2024. május 5. 13:19 Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül kultúra Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.   2024. május 4. 22:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.