Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Változik az önkormányzati lakások bérlésének szabályozása

2023. szeptember 28. 22:23
Újra összegyűltek az önkormányzati képviselők csütörtökön, hogy megvitassák a város életét érintő kérdéseket.

A nyári szünet után szeptember utolsó csütörtökén ismét összehívták az önkormányzat közgyűlését. A két ellenzéki frakció indítványt nyújtottak be a márkói dolomitbánya ügyében. A bánya területén a karsztbázist veszélyeztető módon helyeztek el ipari hulladékot, amiről a Bakonykarszt Zrt. úgy fogalmazott a márkói polgármesternek írt levélben, hogy „a társaság szakembereinek véleménye szerint a bányagödör hulladék hasznosítási tevékenységre történő átminősítése kockázatot jelent a térség karsztvízbázisaira nézve, ezért azt nem támogatják.” A képviselők azt kérték, hogy a következő közgyűlésre készüljön részletes tájékoztató a kialakult helyzetről, amit vegyenek napirendre – a polgármester támogatta az indítványt, hogy tisztázzák a félreértéseket. 

Napirend előtt

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) a Székesfehérvár-Veszprém vasúti vonal felújításával kapcsolatban interpellált. Felidézte: 2014-ben kormányhatározat döntött arról, hogy a vonalat és az érintett vasútállomásokat felújítják, párhuzamos vágányt fektetnek le, cserélik a biztosítóberendezéseket. Ez nem történt meg. Lobbizott-e a városvezetés ennek érdekében? – kérdezte. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) megjegyezte, hogy a vasútfejlesztés nem önkormányzati hatáskör, a tervekről részletes írásbeli tájékoztatást fog kérni az illetékes minisztériumtól. Megjegyezte, hogy a városvezetés lobbierejét bizonyítja a Modern Városok Programban és az Európa Kulturális Fővárosa kapcsán érkezett bőkezű kormányzati támogatások. 

Benczik Gabriella (MSZP-LMP-Párbeszéd) a városrészi posták újranyitásának lehetőségéről interpellálta a polgármestert: gondolkozik-e a város abban, hogy csatlakozzon a posta partneri programjához? Porga Gyula azt felelte, hogy a háttérben folynak egyeztetések vállalkozókkal, akik a partneri programban elláthatnák ezt a szolgáltatást, de nehéz felkelteni az érdeklődésüket a terület iránt. 

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) azt kérdezte, várható-e a fekvőrendőrök létjogosultságát vizsgáló felmérés, és milyen hatékonyabb eszközök állnak rendelkezésre a sebességkorlátozások betartatására? A polgármester megjegyezte: a leghatékonyabb az lenne, ha az emberek nem lépnék át a megengedett sebességet. A rendőrség mérésekkel küzd a probléma ellen, és léteznek forgalomtechnikai megoldások is, és az ott élők kérései alapján a jövőben is lesz lehetőség  fekvőrendőrök kihelyezésére.

Benczik Gabriella arra volt kíváncsi, hogyan oldják meg januártól a lakossági biohulladék gyűjtését – a polgármester ugyanakkor azzal hárította a kérdést, hogy az nem az önkormányzat feladata, a stratégiaalkotást és a megvalósítást a hulladékgazdálkodásért felelős cég végzi. 

Napirend előtti felszólalásában Sótonyi Mónika (Fidesz-KDNP) az atlétikai világbajnokságon részt vevő sportolókat méltatta (a SVSE színeiben Kéri Bianka, Szögi István Dániel és Kovács Ferenc Soma mérettette meg magát). A sportágról és a világbajnokságról részletesebben itt olvashatnak.   Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) a CLLD-program eredményeiről számolt be – ezzel külön cikkben foglalkozunk részletesebben. 

Napirenden az önkormányzati lakások

Módosították az önkormányzati lakások bérlését szabályozó rendeletet. Jelentős változás, hogy az alacsony lakbérű szociális és a mérsékelt lakbérű költségelvű lakások esetén az egyedül költöző személy maximum csak 1 szobás lakásra nyújthat be pályázatot. Átjárhatóvá váltak a kategóriák, vagyis ha valaki szociális alapon szerez bérleti szerződést, a körülmények későbbi változása révén átkerülhet költségelvű besorolásba. Új elv, hogy a bérleti szerződés időtartama maximum két év lehet, így gyakori lehetőség adódik felülvizsgálni a körülményeket, és egy esetleges közmű-tartozás felhalmozása is elkerülhető. Nem lehet végtelen ideig meghosszabbítani a szerződéseket: a bérleti jogviszony nem haladhatja meg az összesen tíz évet. 

Brányi Mária alpolgármester elmondta, hogy több más megyei jogú város gyakorlatával is megismerkedtek, ezek közül  a miskolci lakásrendeletet emelte ki, ami a legtöbb inspirációt adta. A változások nagyobb lakásmobilitást tesznek lehetővé. Katanics Sándor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) megjegyezte: számos elemét támogatja a rendeletnek, a tízéves limitet azonban nem, mert lát olyan élethelyzeteket, amelyekben tíz év sem elegendő, hogy felkészüljenek a változásra.  Porga Gyula polgármester szerint fontos, hogy dinamizmust vigyenek a rendszerbe, hogy ezzel több embernek adjanak lehetőséget. Az pedig a szociális háló feladata, hogy segítsen azoknak, akik tíz év alatt sem tudják a felszínre küzdeni magukat.

Ez történt még

  • Elfogadták a város ifjúsági stratégiáját. A stratégia kidolgozásába fiatalokat is bevontak a ReYouth projekt keretében. A folyamatról és az elfogadott stratégiáról hamarosan bővebben is beszámolunk.
     
  • Több állatvédő egyesület támogatásáról döntöttek, így az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány, a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány, az Otthont az állatoknak Alapítvány és a Pumi Veszprémi Állatmenhely részére.
     
Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.