Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

WIP: a főegyházmegyei gyűjtemény új otthonába engedtek betekintést

2023. szeptember 29. 13:44
Szerda délután tartották a Vár utcában lévő Körmendy-ház kiállításának megnyitóját, s bár a ház még nincsen teljesen kész, a főegyházmegye tárlattal készült, A Magyar Nemzeti Múzeum régészeti kutatásai a veszprémi várhegyen címmel.

Már május óta lehet élni a lehetőséggel, hogy megtekintsük a kiállításokat, de megnyitóra még ünnepélyes keretek között nem került sor. A várhegyen több helyszín is otthont ad a tárlatnak, a kivitelezési munkák pedig egyre inkább lehetővé teszik, hogy mind erre fény derüljön. Az ünnepélyes alkalom azért éppen most van, mert ebben az időszakban lehet látni egyszerre a legtöbb helyszínt.

A Katolikus Társadalmi Napok keretében szervezett Work in Progress kiállítás szakmai napon a teljes kiállítás ingyenesen megtekinthető. Udvardy György érsek ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a vár rekonstrukciója egyben kulturális és turisztikai beruházás is, mely munkahelyet is teremt, s büszke arra, amit elődjeink leraktak. További szándék, hogy ezt az örökséget az evangélium hirdetésének teret adjon. Örömmel konstatálta, hogy már nagyon sokan látták a kiállítást, sok információhoz jutottak a két éve megkezdett munkálatokkal kapcsolatban.

Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese kifejtette: a Veszprémi Érsekség kulcspozícióban van a magyar történelem szempontjából. Szükséges ismernünk és megértenünk, hogy mi volt a múltban ahhoz, hogy megéljük a jelent, és előremutató jövőképünk legyen.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára is felszólalt. Rávilágított: nem könnyű bemutatni, és átfogó képet adni identitásunkról, ha azokból a tárgyakból, örökségekből indulunk ki, amelyeket őseink hagytak maguk után, hiszen rendkívül bőséges a tárház. A műtárgy, maga a történelem.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója, Smohay András elmondta, a várhegyen tizennyolc egyházi műemlék felújítását végzik el 2021 és 2025 között kormányzati támogatással. Ebbe a munkába engednek betekintést a Work in Progress kiállítással, mellyel egy új műfaj született, amit a királynék városában találtak ki és valósítottak meg először.

Az érdeklődők az eddig is megtekinthető épületek mellett beleshetnek a Szent György-kápolna romjai közé és megtekinthetik a Szent Imre-templomban kiállított barokk sírépítményt.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ugyanott sétáltak és imádkoztak az apácák, ahol elődeik közel nyolcszáz éve tették ugyanezt. Hétvégén ugyanis olyan domonkos rendi nővérek érkeztek Veszprémbe, akik először nem sokkal a tatárjárás után telepedtek le a Benedek-hegy alatt, itteni történetüknek pedig egy szentéletű apáca és egy magyar hercegnő is a része. 2024. április 13. 12:12 Udvardy: húsvét élménye segít jó döntéseket hozni Udvardy: húsvét élménye segít jó döntéseket hozni Videoüzenetben beszélt a húsvét üzenetéről Udvardy György veszprémi érsek. 2024. március 31. 12:09 Különleges mennyezeti festményekre bukkantak a veszprémi várnegyed kanonoki épületeiben Különleges mennyezeti festményekre bukkantak a veszprémi várnegyed kanonoki épületeiben Historizáló, neoreneszánsz stílusú, négy helyiségből álló szalonsor festett felületeit restaurálják a szakemberek a veszprémi várnegyed Kanonoki Házában, a szomszédos Kisszemináriumban pedig rábukkantak az épület egykori kápolnájára, amely 2025-re visszanyeri régi pompáját. A veszprémi kanonoki sor egy másik épülete, a Simon Ház a 20. századi történelemben játszott fontos szerepet: 1945-ben hónapokat töltött itt a nyilasok fogságából frissen szabadult Mindszenty József veszprémi püspök, későbbi esztergomi érsek. 2024. március 30. 8:35 Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.