Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

WIP: a főegyházmegyei gyűjtemény új otthonába engedtek betekintést

2023. szeptember 29. 13:44
Szerda délután tartották a Vár utcában lévő Körmendy-ház kiállításának megnyitóját, s bár a ház még nincsen teljesen kész, a főegyházmegye tárlattal készült, A Magyar Nemzeti Múzeum régészeti kutatásai a veszprémi várhegyen címmel.

Már május óta lehet élni a lehetőséggel, hogy megtekintsük a kiállításokat, de megnyitóra még ünnepélyes keretek között nem került sor. A várhegyen több helyszín is otthont ad a tárlatnak, a kivitelezési munkák pedig egyre inkább lehetővé teszik, hogy mind erre fény derüljön. Az ünnepélyes alkalom azért éppen most van, mert ebben az időszakban lehet látni egyszerre a legtöbb helyszínt.

A Katolikus Társadalmi Napok keretében szervezett Work in Progress kiállítás szakmai napon a teljes kiállítás ingyenesen megtekinthető. Udvardy György érsek ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a vár rekonstrukciója egyben kulturális és turisztikai beruházás is, mely munkahelyet is teremt, s büszke arra, amit elődjeink leraktak. További szándék, hogy ezt az örökséget az evangélium hirdetésének teret adjon. Örömmel konstatálta, hogy már nagyon sokan látták a kiállítást, sok információhoz jutottak a két éve megkezdett munkálatokkal kapcsolatban.

Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese kifejtette: a Veszprémi Érsekség kulcspozícióban van a magyar történelem szempontjából. Szükséges ismernünk és megértenünk, hogy mi volt a múltban ahhoz, hogy megéljük a jelent, és előremutató jövőképünk legyen.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára is felszólalt. Rávilágított: nem könnyű bemutatni, és átfogó képet adni identitásunkról, ha azokból a tárgyakból, örökségekből indulunk ki, amelyeket őseink hagytak maguk után, hiszen rendkívül bőséges a tárház. A műtárgy, maga a történelem.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója, Smohay András elmondta, a várhegyen tizennyolc egyházi műemlék felújítását végzik el 2021 és 2025 között kormányzati támogatással. Ebbe a munkába engednek betekintést a Work in Progress kiállítással, mellyel egy új műfaj született, amit a királynék városában találtak ki és valósítottak meg először.

Az érdeklődők az eddig is megtekinthető épületek mellett beleshetnek a Szent György-kápolna romjai közé és megtekinthetik a Szent Imre-templomban kiállított barokk sírépítményt.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából régészet 17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából Közel 400 éves női papucsot és selyemruhát tártak fel a régészek a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház altemplomának egyik sírjában. A lelet különösen értékes, Magyarországon ugyanis kevés emlék maradt fenn a 16-17. század női és férfi viseleteiből. A restaurált lábbelit a nagyközönség először a Múzeumok Éjszakáján, a Biró-Giczey Házban láthatja, ahol több olyan régészeti leletet is kiállítanak, amely a Veszprémi Főegyházmegye várnegyedbeli, 18 épületet érintő beruházása során került elő. 2024. június 22. 12:32 Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. 2024. június 18. 15:21 Udvardy György veszprémi érsek az egyház és a politika kapcsolatáról Udvardy György veszprémi érsek az egyház és a politika kapcsolatáról A politika és az egyház kapcsolata az évszázadok során folyamatosan változott, hol szorosan összefonódtak, hol pedig a legélesebb ellentétek alakultak ki a törésvonalaik mentén. Hogy van-e joga egyházi vezetőknek felszólalni politikai kérdésekben az még ma is komoly viták tárgyát képezi, arra pedig sokan nem is gondolnak, hogy lehet úgy is beszélni a politikáról egyházi szemüvegen keresztül, hogy egyébként ne essen az ember pártpolitikai állásfoglalás hibájába. Márpedig Udvardy György, veszprémi érseknek sikerült ez, aki a Youtube-on közzétett videójában nyílegyenesen jelölte ki, hogy keresztény felfogással miként kell a politikára és a politikai vezetőkre gondolni és hozzájuk viszonyulni. 2024. június 7. 12:15 Erős vár a mi Istenünk Veszprémben Erős vár a mi Istenünk Veszprémben Szabadság + elköteleződés címmel tartották missziói napjukat az evangélikusok szombaton Veszprémben az ActiCity-ben. Az esemény szervezői – a Veszprémi Evangélikus Egyházközség – gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek is gondoskodtak programokról, miközben a város megismerésére és hitük elmélyítésére is volt idejük. 2024. május 25. 13:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.