Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
20°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
20°C

Hatalmas siker, hogy Veszprémben ki merték mondani: nincs B-terv

2023. október 2. 20:42
Sorra nyerte a díjakat a Pannon Egyetem tabudöntögető rövid dokumentumfilmje, aminek már forgatják a második részét.

„Nincs másik bolygónk és nincs B-terv. Nincs időnk. Nem hibázhatunk.” – Ez a zárómondata a „There Is No Planet B” című rövid dokumentumfilmnek, ami a Pannon Egyetem gondozásában készült el még tavaly, azóta pedig sorra nyerte el a nemzetközi filmfesztiválok díjait. Az idézett mondat dr. Gelencsér Andrásnak, az egyetem rektorának szájából hangzik el benne, miután a negyedórás film tömören, ám annál átütőbb erővel járja körbe a klímaszorongás kérdéskörét egy fiatal egyetemista (Nagy Krisztina) nézőpontjából.

Az, hogy a There Is No Planet B nem csupán egy lokális kezdeményezése a Pannon Egyetemnek, ami egyébként minőségileg kiváló produktum lett, hanem témájában jóval meghaladja a magyar, de még a nemzetközi trendeket is a dokumentumfilmek tematikáit tekintve, erre jó bizonyíték az a közel egytucat díj, amit különböző filmfesztiválokon bezsebeltek vele. A készítők Japánban, Olaszországban, Indiában és az USA-ban is megversenyeztették, ezek közül pedig több kategóriában is elhozta a díjakat.

A film nagy sikerében annak is szerepe van, hogy tabudöntögető módon úgy közelítette meg a fenntarthatóság és a klímaszorongás témáját, ahogy addig senki. Ahogy a rektor zárómondatából is kitűnik, nem a tüneti kezeléseket helyezi előtérbe a klímaváltozás kapcsán, hanem a világunk jelenlegi felfogásának gyökeres megváltoztatását emeli ki, ami valóban járhat kényelmetlenségekkel is.

A film tehát nagy sikert aratott nemzetközi szinten is, a fesztiválszezon viszont most véget ért, így pedig felszabadult az a moratórium, ami eddig gátolta azt, hogy ezeken a filmes rendezvényeken kívül más is megtekinthesse az alkotást.

A készítők ezért szerda délelőtt Veszprémbe a FOTON audiovizuális centrumba szervezték meg a There Is No Planet B díszvetítését.

Itt Gelencsér András köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy végre, ha halványan is, de az látszik, hogy a gondolkodó emberek fejében kezd összeállni a kép, hogy milyen problémákkal küzd a bolygó és az emberiség és elkezdődött egy igazi, lényegre törő párbeszéd végre.

A palack kinyílt – fogalmazott a rektor – az egyetemnek pedig kötelessége, hogy minden eszközével a tudományosan megalapozott tényeket és lehetőségeket az emberek elé tárja, akár a filmművészeten keresztül is.

A Pannon Egyetem és azon belül az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium közös gondozásában készült film projektvezetője András Ferenc volt, ő elmondta, hogy az is egy kiemelt szempont volt a forgatás során, hogy egy teljes egészében veszprémi alkotás készüljön, ami innen indulva dolgoz fel globális témát. Ezért amellett, hogy a There Is No Planet B jeleneteit itt, valamint a környéken vették fel, a benne szereplő személyek és statiszták is az egyetem kötelékébe tartoznak, úgy, mint a már idézett Gelencsér András, Rostás Ágnes, a Mérnöki Kar dékánhelyettese és Nagy Krisztina, egyetemista. De a készítők is olyan személyek, akik kötődnek az intézményhez, a rendező és társrendező, Elekes Gergő és Horváth Virág is itt végezték tanulmányaikat.

A díszvetítés után a készítők ünnepélyes keretek közt átadták a rektornak azt a díjat, amit a Chicago Nemzetközi Filmfesztiválon kapott a film és egyenesen az USA-ból postázták el Magyarországra, Veszprémbe. A rektor egyébként ezt rögtön át is adta a Humántudományi Kar vezetőjének, dr. Navracsics Juditnak, hogy legyen ott kiállítva, ahol a szellemi munka leginkább zajlott a készítés során.

Végül a fogadáson András Ferenc bejelentette, hogy elkezdték forgatni a film második részét is, ami már nem a rövidfilm kategóriát fogja erősíteni, hanem egy több, mint egyórás dokumentumfilm lesz és még mélyebben belemegy a klímaváltozás és az arra adható válaszok elemzésébe. Mindezt ugyanúgy veszprémi közreműködőkkel, főleg veszprémi helyszíneken forgatva.

A film itt megtekinthető: 

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.