Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kiállításon keresztül helyezkedhetünk bele a gyengénlátók élethelyzetébe

2023. szeptember 26. 15:00
A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete és a Kézzelfogható Alapítvány közös programjaként, a Királynék Földjén projektzáró rendezvénysorozata keretében különös utazásra hívták az érdeklődőket, az EKF irodájában, a Kossuth utcán.

A szemléletformáló programmal egészen harmincadikáig várják azokat, akik szívesen betekintenének egy számukra új világba: a Királynék földjén programsorozat rendezvénye hölgyek által készített kiállítás, amelyet tapintva, tapogatva lehet érzékelni. Gyengénlátó alkotók készítették, s aki meglátogatja a tárlatot, képet kap arról, hogy körülbelül mit élhet át a gyengénlátó.

A Braille-írástól kezdve a vakvezető kutyáig megtapasztalhatjuk a látássérültek mindennapjait, például, hogy miként tudnak telefont, vagy számítógépet használni, és hogyan különböztetnek meg dolgokat tapintással. A kiállítás tartalmaz olyan játékokat is, amelyekkel látássérült és látó egyaránt tud játszani, sőt, a matematika elsajátításának módjára is fény derül. A tárlatvezetésen közreműködnek többek között a családsegítő szolgálat munkatársai.

Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesület elnöke köszöntötte elsőként a kiállításmegnyitón megjelenteket. Markovits Alíz, az EKF vezérigazgatója ünnepélyesen is megnyitotta az eseményt: kifejtette, az EKF év tervezésekor a legfontosabb szempontok között szerepelt, hogy a rendezvények mindenki által elérhetőek legyenek. Így cél volt az akadálymentesség, valamint a családbarát berendezkedés, az együttélés kultúrája. Elmondta, ez a kiállítás is ezeket a szempontokat erősíti.

Porga Gyula polgármester is felszólalt, szerinte az is kulcsa az EKF sikerének, hogy a helyieket intenzíven sikerül bevonni a programokba. Szem előtt tartották a fenntarthatóságot is, valamint az akadálymentesítést és a családbarát szemléletet, ahogy a vezérigazgató is utalt rá. A kiállítás is mind erre tesz kísérletet, hiszen akkor tudjuk megérteni a másikat, ha kellő empátiával fordulunk felé. Ez úgy érhető el, ha a lehető legjobban belehelyezzük magunkat a másik élethelyzetébe.

A rendezvény fényét Berta Edina emelte fuvolajátékával, és saját versének elszavalásával.

Szabó Eszter
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.