Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közösségi tér nőtt ki a vár alatti szlemesedő telekből

2023. szeptember 22. 16:30
Átadták a Közgáz egykori tornatermében és környezetében kialakított új rendezvényközpontot pénteken.

Az épületet egy szélesebb körű, az Európai Unió által támogatott projekt részeként újították fel, illetve bővítették melléképületekkel. Az egykori tornateremben foglalkoztató- és művészeti fejlesztő központot, valamint rendezvényhelyszínt alakítottak ki. A további épületekben próbaterem, raktárak, öltözők, gyerekfoglalkoztató, kávézó jött létre. 

Porga Gyula, Rétvári BencePorga Gyula, Rétvári Bence

A pénteki megnyitón Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott: idén learathatjuk az egy egy évtizede megkezdett városépítési stratégia gyümölcseit. A polgármester szerint az elsődleges cél, hogy európai színvonalú közösségi tereket hozzanak létre, mert az erős közösségek kialakulásához szükség van alkalmas találkozási helyszínekre. 2023-ban számos, a nyilvánosságtól korábban elzárt épület vált mindenki számára elérhetővé – például az egykori gyerekkórház vagy a Ruttner-ház –, és a veszprémiek használják is ezeket, mindegyik telt házzal üzemel. A városvezető abban bízik, hogy az újonnan átadott létesítmény a gyermekkultúra fontos intézményévé válik.

Bő tíz éve állt kihasználatlanuk a Közgáz egykori tornatermeBő tíz éve állt kihasználatlanuk a Közgáz egykori tornaterme

Erre fűzött rá Rétvári Bence parlamenti államtitkár, mondván: a kultúra nemcsak a felnőttek számára fontos, a kisgyerekek esetében is tetten érhető, hogy szükségük van rá az élet teljességéhez. Aki gyerekként megismerkedik ezzel a közeggel, az felnőttként is színházba járó, kultúraszerető lesz; míg aki nem részesül benne, az gyakran csak a hiányt, ürességet érzi az életében, és nem is tudja pontosan megfogalmazni, mi okozza azt. Rétvári szerint a kultúra identitásformáló erő, az identitás pedig közösséget teremt, erősít és összetart minket, Magyarországon ezért reneszánsza van az identitás erősítésének. 

Kiállítás mutatja be Veszprém tornyaitKiállítás mutatja be Veszprém tornyait

Az épületek átadásával egyidőben kiállítás is nyílt, amely a vár tornyait és a város műemlék épületeit mutatja be. A kiállítás anyagát Getto Tamás Ybl-díjas építész és csapata, valamint az Almásy Kornél vezette Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ állították össze.

Galéria
Rendezvénytér épült a vár alatt
Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.