Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-4°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-4°C

Közösségi tér nőtt ki a vár alatti szlemesedő telekből

2023. szeptember 22. 16:30
Átadták a Közgáz egykori tornatermében és környezetében kialakított új rendezvényközpontot pénteken.

Az épületet egy szélesebb körű, az Európai Unió által támogatott projekt részeként újították fel, illetve bővítették melléképületekkel. Az egykori tornateremben foglalkoztató- és művészeti fejlesztő központot, valamint rendezvényhelyszínt alakítottak ki. A további épületekben próbaterem, raktárak, öltözők, gyerekfoglalkoztató, kávézó jött létre. 

Porga Gyula, Rétvári BencePorga Gyula, Rétvári Bence

A pénteki megnyitón Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott: idén learathatjuk az egy egy évtizede megkezdett városépítési stratégia gyümölcseit. A polgármester szerint az elsődleges cél, hogy európai színvonalú közösségi tereket hozzanak létre, mert az erős közösségek kialakulásához szükség van alkalmas találkozási helyszínekre. 2023-ban számos, a nyilvánosságtól korábban elzárt épület vált mindenki számára elérhetővé – például az egykori gyerekkórház vagy a Ruttner-ház –, és a veszprémiek használják is ezeket, mindegyik telt házzal üzemel. A városvezető abban bízik, hogy az újonnan átadott létesítmény a gyermekkultúra fontos intézményévé válik.

Bő tíz éve állt kihasználatlanuk a Közgáz egykori tornatermeBő tíz éve állt kihasználatlanuk a Közgáz egykori tornaterme

Erre fűzött rá Rétvári Bence parlamenti államtitkár, mondván: a kultúra nemcsak a felnőttek számára fontos, a kisgyerekek esetében is tetten érhető, hogy szükségük van rá az élet teljességéhez. Aki gyerekként megismerkedik ezzel a közeggel, az felnőttként is színházba járó, kultúraszerető lesz; míg aki nem részesül benne, az gyakran csak a hiányt, ürességet érzi az életében, és nem is tudja pontosan megfogalmazni, mi okozza azt. Rétvári szerint a kultúra identitásformáló erő, az identitás pedig közösséget teremt, erősít és összetart minket, Magyarországon ezért reneszánsza van az identitás erősítésének. 

Kiállítás mutatja be Veszprém tornyaitKiállítás mutatja be Veszprém tornyait

Az épületek átadásával egyidőben kiállítás is nyílt, amely a vár tornyait és a város műemlék épületeit mutatja be. A kiállítás anyagát Getto Tamás Ybl-díjas építész és csapata, valamint az Almásy Kornél vezette Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ állították össze.

Galéria
Rendezvénytér épült a vár alatt
Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Idén is eljön Veszprémbe az egyik legnépszerűbb amerikai gospelkórus gospel Idén is eljön Veszprémbe az egyik legnépszerűbb amerikai gospelkórus Tavaly kipróbálták, Veszprém pedig befogadta. Sőt, várakozásokon felüli teltházat csinált a Veszprém Arénában az első Gospel karácsony. Az USA-ból érkező színesbőrű énekesek akkor az év egyik legkülönlegesebb zenei élményét hozták el Veszprémbe, idén a szervezők megkísérlik megismételni a tavalyi előadást, néhány újítással. Ezekről is szó volt a hétfői sajtótájékoztatón, ahol bejelentették mindezt. 2023. november 13. 23:06 Hollywoodban az EKF nyitórendezvényének zenéje Európa Kulturális Fővárosa Hollywoodban az EKF nyitórendezvényének zenéje A legjobb ötbe került a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program nyitóceremóniájának zenéje a Hollywood Music In Media Awards jelöltjei között. A gálát november 16-án tartják majd a filmek fővárosában. 2023. november 6. 13:54 Mini koncertek a világot jelentő színpadok mini másában Veszprémben zene Mini koncertek a világot jelentő színpadok mini másában Veszprémben Veszprémben a Hotel mögött a Kossuth utca felől áll egy furcsa fából készült épület, benne néhány székkel és egy színpadnak látszó pódiummal. A Mini Carnegie Hallt a híres NewYork-i koncertterem ihlette, de Veszprémben egészen más funkciója van. Itt a zenében tehetséges és elhivatott gyermekeknek segít inspirálódni és kibontakoztatni a tehetségüket. 2023. október 24. 14:01 Veszprémben találkoznak Európa hegedűkészítői Veszprémben találkoznak Európa hegedűkészítői Európa országaiból sereglenek a hegedűkészítő mesterek október 17-19. között Veszprémbe, hogy megmérettessék legszebben szóló hangszereiket. A rendezvény programjában nemzetközi szaktekintélyek előadásai, koncertek, hangszerkiállítás és hegedűhangzási verseny is szerepel. 2023. október 17. 14:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.