Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Közösségi tér nőtt ki a vár alatti szlemesedő telekből

2023. szeptember 22. 16:30
Átadták a Közgáz egykori tornatermében és környezetében kialakított új rendezvényközpontot pénteken.

Az épületet egy szélesebb körű, az Európai Unió által támogatott projekt részeként újították fel, illetve bővítették melléképületekkel. Az egykori tornateremben foglalkoztató- és művészeti fejlesztő központot, valamint rendezvényhelyszínt alakítottak ki. A további épületekben próbaterem, raktárak, öltözők, gyerekfoglalkoztató, kávézó jött létre. 

Porga Gyula, Rétvári BencePorga Gyula, Rétvári Bence

A pénteki megnyitón Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott: idén learathatjuk az egy egy évtizede megkezdett városépítési stratégia gyümölcseit. A polgármester szerint az elsődleges cél, hogy európai színvonalú közösségi tereket hozzanak létre, mert az erős közösségek kialakulásához szükség van alkalmas találkozási helyszínekre. 2023-ban számos, a nyilvánosságtól korábban elzárt épület vált mindenki számára elérhetővé – például az egykori gyerekkórház vagy a Ruttner-ház –, és a veszprémiek használják is ezeket, mindegyik telt házzal üzemel. A városvezető abban bízik, hogy az újonnan átadott létesítmény a gyermekkultúra fontos intézményévé válik.

Bő tíz éve állt kihasználatlanuk a Közgáz egykori tornatermeBő tíz éve állt kihasználatlanuk a Közgáz egykori tornaterme

Erre fűzött rá Rétvári Bence parlamenti államtitkár, mondván: a kultúra nemcsak a felnőttek számára fontos, a kisgyerekek esetében is tetten érhető, hogy szükségük van rá az élet teljességéhez. Aki gyerekként megismerkedik ezzel a közeggel, az felnőttként is színházba járó, kultúraszerető lesz; míg aki nem részesül benne, az gyakran csak a hiányt, ürességet érzi az életében, és nem is tudja pontosan megfogalmazni, mi okozza azt. Rétvári szerint a kultúra identitásformáló erő, az identitás pedig közösséget teremt, erősít és összetart minket, Magyarországon ezért reneszánsza van az identitás erősítésének. 

Kiállítás mutatja be Veszprém tornyaitKiállítás mutatja be Veszprém tornyait

Az épületek átadásával egyidőben kiállítás is nyílt, amely a vár tornyait és a város műemlék épületeit mutatja be. A kiállítás anyagát Getto Tamás Ybl-díjas építész és csapata, valamint az Almásy Kornél vezette Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ állították össze.

Galéria
Rendezvénytér épült a vár alatt
Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Hamarosan visszaköltözik a kultúra a Dimitrov épületébe, viszont teljesen más formában, mint eddig ismerős volt. Sőt, az, ami várhatóan ősszel megnyílik az újragondolt épületben egész Közép-Európában egyedi lesz. Hétfő délután Porga Gyula polgármester és a CODE digitális élményközpont – ez lesz a Dimitrov új neve – megvalósítói tartottak körbevezetést néhány veszpréminek. Portálunk ott volt ezen az alkalmon és most olvasóinknak is eláruljuk, hogy mit is jelent pontosan az immerzív tér, ami a CODE-ban épül. 2024. június 4. 0:36 Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg. 2024. június 3. 16:37 Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.