Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Öt napig Svájc közelebb lesz, mint bármikor máskor

2023. szeptember 20. 21:06
Szeptember 20–25. között az alpesi ország vendégeskedik a királynék városában: a Svájci Napok Veszprém-Balatonon rendezvénysorozat keretében nemcsak a közös pontokat ismerhetjük meg, de svájci filmet, színházi előadást is nézhetünk, valamint gasztronómiai különlegességeket is kóstolhatunk.

A programsorozat szerda sajtótájékoztatóval és egy környezetvédelmi előadással nyílt meg, ahol Porga Gyula polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, bízik benne, hogy a következő napokban sok veszpréminek lesz alkalma közelebb kerülni ehhez a fantasztikus alpesi országhoz. Magyarországon egyébként nem ez az első alkalom, hogy svájci napokat tartanak, tavaly Debrecenben zajlott hasonló rendezvény, ott szólította meg a polgármestert Svájc nagykövete, a második alkalommal lenne-e Veszprém a fogadó város. „Természetesen örömmel mondtam igent, hiszen az én felfogásomban az Európa kulturális fővárosa cím viselése az európai kultúráról szól, nem pedig az Európa Unióról. Amikor pedig elkezdtük a programjavaslatokat egymás mellé tenni, az is nagyon hamar kiderült, hogy rengeteg közös kapocs van a két ország között” – mesélte.

Jean-Francois Paroz, Svájc nagykövete szerint megtiszteltetés, hogy részesei lehetnek így egy sikeres EKF programnak, mostani programsorozatuk egyik kiemelt célja pedig az, hogy bizonyítsák, Svájc elkötelezett Európa és az unió mellett: noha utóbbinak nem tagja, minden olyan jogot, amit az európai uniós országok élveznek, Svájc is birtokol, így a szabad kereskedelmet vagy éppen a szabad utazást. Ráadásul az alpesi ország a világ negyedik legnagyobb partnere az Amerikai Egyesült Államok, Kína és az Egyesült Királyság mögött. Mindemellett pedig több mint 100 éve nagyon eredményes kulturális és gazdasági együttműködés zajlik Svájc és Magyarország között, kapcsolódási pontokból tehát bőséggel akad.

A következő napokban többek között ezeket szeretnék bemutatni, így például a Hangvilla harmadik emeletén, a Svájci Pavilonban a nagykövetség többek között egy a fenntarthatóságról szóló kiállítással és egy interaktív fallal várja az érdeklődőket, amely Svájcról, az ország politikai rendszeréről és európai uniós hozzájárulásáról, valamint Svájc és Magyarország kétoldalú kapcsolatairól nyújt tájékoztatást. Az új Svájci-Magyar Együttműködési Programról szóló keretmegállapodás 2022. november 8-i aláírása fontos mérföldkő volt a kiválasztott uniós országoknak nyújtott második svájci hozzájárulás megvalósítása felé, amely Svájc európai politikájának kulcsfontosságú részét képezi, és amelynek célja a nagyobb kohézió és jólét elérése Európában.

Szerdán és csütörtökön délutánonként a Hangvillában Dr. Botos Barbara, klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövet és Léonard Dolivo svájci szakértő a mindkét országot érintő környezetvédelmi kérdésekkel és a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokról és lehetőségekről tart előadást. Emellett Paroz nagykövet a „Svájc az iskoládban” program keretében középiskolákba látogat, hogy találkozzon a diákokkal, és német, illetve francia nyelvű előadása után válaszoljon kérdéseikre.

A zene városában ezúttal az Alphornvereinigung Nordwestschweiz Swiss Alphorn együttese hoz ízelítőt a hagyományos svájci alpesi kürtös zenéből a városba, míg szombat este DJ-est várja a közönséget a FOTON Audiovizuális Központban.

Gondoltak a mozikedvelőkre is: a „Wolkenbruch”, „A nőkért” és „A kontinsek sodrában” című nagy sikerű svájci filmeket a FOTON Audiovizuális Központban lehet megnézni. Szeptember 20-án a Latinovits-Bujtor Játékszínben a Budapest Ensemble Friedrich Dürrenmatt svájci író „Play Strindberg” című művét mutatják be német nyelven.

Természetesen a gasztronómiai különlegességek sem maradhatnak ki a programból, a szombat délutáni „Svájci Pikniken” a FOTONban a vendégek megkóstolhatják a híres svájci sajtkülönlegességeket, a Raclette-t és a Tête de Moine-t, illetve válogatott svájci cégek termékeit, köztük borokat és csokoládékat.

Minden program ingyenes.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. tegnap 8:38 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. tegnap 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.