Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
27°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
27°C

Atlétikai vb - Új rekord: több mint 400 ezer jegy kelt el

2023. szeptember 13. 14:48 // Forrás: MTI
Összesen 404 088 jegy talált gazdára az elérhető 420 ezerből az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokságra, ami rekordnak számít Magyarországon.

A szervezőbizottság szerdai összesítése szerint 95 százalék feletti arányban keltek el a jegyek a kilenc esti és az öt délelőtti versenyprogramra, a "megtelt" táblát szinte minden este ki lehetett volna helyezni.    

A vb-re 120 országból érkeztek szurkolók, a legtöbben, 30 ezren a közép-európai országokból. A nézők 40 százalékát tették ki a külföldiek, 60 százalék volt a magyarok aránya. Az országok listáját Magyarország után az Egyesült Királyság vezeti, majd Németország és az Egyesült Államok a sorrend. A kilenc esti programra 267 331, az öt délelőttire 136 757 néző volt kíváncsi.   

"Azt a célt tűztük ki, hogy legyen elérhető az atlétikai vb mindenki számára. Megfizethető jegyárakat határoztunk meg és 50 százalékos jegyárkedvezményt kaptak azok, akik sportolnak, azaz részt vettek a vb szurkolói klubjához kötődő 37 sportesemény egyikén, vagy teljesítették az egyéni kihívásokat. Ez volt az egyik olyan újítás, amellyel most először találkozhattak a szurkolók világversenyen. Eljutottunk minden vármegyébe és az egyéni kihívások segítségével lényegében az ország minden pontjára, hogy a sportolást és az egészséges életmódot népszerűsítsük a vb segítségével. Ezen kívül ársapkát vezettünk be a vb területén a büfékben és a MÁV-Volán csoport segítségével 2023 forintos áron lehetett oda-vissza elutazni az ország bármely pontjáról Budapestre a vb idején" - mondta Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója.

Összesen 341 555 fizető néző volt a lelátókon, a többi jeggyel meghívott vendégek vehettek részt a vb-n. Ezzel nemcsak sikerült elérni a nemzetközi szövetség által elvárt minimum 80 százalékos arányt, hanem magasabb, 85 százalék feletti volt a fizető nézők aránya.         

Csaknem 10 ezer ingyenes jegyet juttattak a szervezők a Sulihős program keretében olyan iskoláknak, amelyek vállalták, hogy atlétikai foglalkozásokat, versenyeket szerveznek a vb évében. Hasonló számban kaptak térítésmentesen jegyeket különböző, nehezítettséggel élő csoportok a Civilút Alapítvány segítségével. Olyan társadalmi csoportok, például fogyatékossággal élők, állami gondozásban élők, nagycsaládosok, Covid-árvák, egyszülős családok számára tették lehetővé a részvételt, amelyek egyébként nem, vagy csak nehezen juthattak volna el a világbajnokságra.     

Hatezer jegyet biztosítottak a szervezők a magyar felnőtt és utánpótlás korú igazolt atlétáknak, illetve a világbajnokságon induló magyar atléták családtagjainak.

Nyitókép: A budapesti atlétikai világbajnokság záróünnepsége a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 27-én. MTI/Illyés Tibor

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.