Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
14°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
14°C

Azon vannak, hogy még fiatalosabb legyen Veszprém

2023. szeptember 8. 16:34
Ennyire még talán soha nem szólhattak bele a fiatalok, hogy milyen legyen Veszprém a jövőben.

Az utolsó simításokat végzik Veszprém új ifjúsági koncepcióján, ami szeptember végén kerül a városi közgyűlés elé, hogy ott a képviselőtestület döntsön arról az anyagról, amin több száz veszprémi fiatal dolgozott az elmúlt másfél évben.

Ezt a munkát a városháza részéről Hegedűs Barbara alpolgármester fogta össze, aki személyesen is részt vett a helyi Ifjúsági kerekasztal őszi ülésén csütörtökön a Pannon köztérben. A helyszínen megtudtuk tőle, hogy egy Erasmus + pályázatnak köszönhetően nyílt meg a lehetőség arra, hogy Veszprémben hosszú idő után átdolgozzák és felfrissítsék a város ifjúsági koncepcióját.

Ez az a dokumentum, ami egyrészről meghatározza azokat az irányvonalakat a beruházások és a közszolgáltatások fejlesztésénél, amelyekkel sokkal inkább a fiatal generáció igényeire lehet szabni azokat. Ugyanakkor a koncepció az irányvonal mellett konkrét, kézzelfogható elképzeléseket is tartalmaz. Ezeket az elmúlt másfél évben gyűjtötték össze és dolgozták ki, amely munkának egyik fontos része volt az, amikor 500 helyi fiatal részvételével kérdőíves felmérést készítettek az igényekről.

A csütörtöki ülésen ezeket tárgyalták meg a Városháza illetékesei a helyi fiatalokat tömörítő civil szervezetekkel. Itt elsősorban a felmerült ötleteket súlyozták, hogy kikristályosodjon, hogy a számos ötlet közül melyikek szolgálják leginkább a veszprémi fiatalok igényeit és melyeknek van realitása.

Olyan ötletek kerültek terítékre többek közt, mint például ifjúsági parlament létrehozása, ifjúsági központ működtetése a korábban csak döcögő fiatalok háza helyett, kertmozi kialakítása, az iskolaudvarok zöldítése, kollégiumok felújítása, ösztöndíjprogramok, lakhatás támogatása és a Gyárkert későbbi hasznosításáról is szó volt.

Hogy ezek közül melyek kerülnek bele a végleges ifjúsági koncepcióba az a következő hetekben dől el, mindenesetre Hegedűs Barbara elmondása szerint szeretnék már a szeptemberi közgyűlés elé vinni az anyagot. Az alpolgármester azt is elárulta, hogy a városnak több pályázati forrás is a rendelkezésére áll, hogy a koncepció elfogadása után hamarosan el is kezdjék a konkrét megvalósítását.

Ezt viszont még megelőzi szeptember 23-án a fiatalok napja. Ez a fesztiválszerű esemény már régi hagyományokra tekint vissza Veszprémben, idén pedig az eddigieknél is több programot találtak ki a szervezők, akik közül Kovács Örs, a város ifjúsági tanácsadója nyilatkozott portálunknak.

Ő elmondta, hogy az interaktív programokban elsősorban a helyi erőkre építettek, azaz például helyi fiatal zenekaroknak adnak majd fellépési lehetőséget, de lesz közös társasjátékozás, kísérőprogramként a sportágválasztó, valamint ekkor szervezik meg az országos beatbox verseny helyi eseményét is, ahol vendégfellépőként néhány külföldi beatboxost is várnak majd.

A Fiatalok napja részletes programjairól hétfőn a Vehíren is részletes olvashatnak majd.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. 2024. április 28. 8:33 Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 2024. április 16. 11:48 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.