Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
1°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
1°C

Azon vannak, hogy még fiatalosabb legyen Veszprém

2023. szeptember 8. 16:34
Ennyire még talán soha nem szólhattak bele a fiatalok, hogy milyen legyen Veszprém a jövőben.

Az utolsó simításokat végzik Veszprém új ifjúsági koncepcióján, ami szeptember végén kerül a városi közgyűlés elé, hogy ott a képviselőtestület döntsön arról az anyagról, amin több száz veszprémi fiatal dolgozott az elmúlt másfél évben.

Ezt a munkát a városháza részéről Hegedűs Barbara alpolgármester fogta össze, aki személyesen is részt vett a helyi Ifjúsági kerekasztal őszi ülésén csütörtökön a Pannon köztérben. A helyszínen megtudtuk tőle, hogy egy Erasmus + pályázatnak köszönhetően nyílt meg a lehetőség arra, hogy Veszprémben hosszú idő után átdolgozzák és felfrissítsék a város ifjúsági koncepcióját.

Ez az a dokumentum, ami egyrészről meghatározza azokat az irányvonalakat a beruházások és a közszolgáltatások fejlesztésénél, amelyekkel sokkal inkább a fiatal generáció igényeire lehet szabni azokat. Ugyanakkor a koncepció az irányvonal mellett konkrét, kézzelfogható elképzeléseket is tartalmaz. Ezeket az elmúlt másfél évben gyűjtötték össze és dolgozták ki, amely munkának egyik fontos része volt az, amikor 500 helyi fiatal részvételével kérdőíves felmérést készítettek az igényekről.

A csütörtöki ülésen ezeket tárgyalták meg a Városháza illetékesei a helyi fiatalokat tömörítő civil szervezetekkel. Itt elsősorban a felmerült ötleteket súlyozták, hogy kikristályosodjon, hogy a számos ötlet közül melyikek szolgálják leginkább a veszprémi fiatalok igényeit és melyeknek van realitása.

Olyan ötletek kerültek terítékre többek közt, mint például ifjúsági parlament létrehozása, ifjúsági központ működtetése a korábban csak döcögő fiatalok háza helyett, kertmozi kialakítása, az iskolaudvarok zöldítése, kollégiumok felújítása, ösztöndíjprogramok, lakhatás támogatása és a Gyárkert későbbi hasznosításáról is szó volt.

Hogy ezek közül melyek kerülnek bele a végleges ifjúsági koncepcióba az a következő hetekben dől el, mindenesetre Hegedűs Barbara elmondása szerint szeretnék már a szeptemberi közgyűlés elé vinni az anyagot. Az alpolgármester azt is elárulta, hogy a városnak több pályázati forrás is a rendelkezésére áll, hogy a koncepció elfogadása után hamarosan el is kezdjék a konkrét megvalósítását.

Ezt viszont még megelőzi szeptember 23-án a fiatalok napja. Ez a fesztiválszerű esemény már régi hagyományokra tekint vissza Veszprémben, idén pedig az eddigieknél is több programot találtak ki a szervezők, akik közül Kovács Örs, a város ifjúsági tanácsadója nyilatkozott portálunknak.

Ő elmondta, hogy az interaktív programokban elsősorban a helyi erőkre építettek, azaz például helyi fiatal zenekaroknak adnak majd fellépési lehetőséget, de lesz közös társasjátékozás, kísérőprogramként a sportágválasztó, valamint ekkor szervezik meg az országos beatbox verseny helyi eseményét is, ahol vendégfellépőként néhány külföldi beatboxost is várnak majd.

A Fiatalok napja részletes programjairól hétfőn a Vehíren is részletes olvashatnak majd.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Támogatja és visszavárja a fiatalokat Veszprém fiatalok Támogatja és visszavárja a fiatalokat Veszprém Öt olyan fiatal részesült a város ösztöndíjában, akiket állandó lakhelyük Veszprémhez köti, de jelenleg egyetemi tanulmányaikat nem itt végzik. 2023. november 19. 15:05 Mini koncertek a világot jelentő színpadok mini másában Veszprémben zene Mini koncertek a világot jelentő színpadok mini másában Veszprémben Veszprémben a Hotel mögött a Kossuth utca felől áll egy furcsa fából készült épület, benne néhány székkel és egy színpadnak látszó pódiummal. A Mini Carnegie Hallt a híres NewYork-i koncertterem ihlette, de Veszprémben egészen más funkciója van. Itt a zenében tehetséges és elhivatott gyermekeknek segít inspirálódni és kibontakoztatni a tehetségüket. 2023. október 24. 14:01 IX. Pannon UniFest: villamosmérnökök közt is lehet zongoraművész Pannon Egyetem IX. Pannon UniFest: villamosmérnökök közt is lehet zongoraművész November végén jön a IX. Pannon UniFest összművészeti ifjúsági fesztivál Veszprémben, ahol idén az eddigiekhez képest is nagyobb hangsúlyt kap a fiatal művészek támogatása, hogy könnyebben elboldoguljanak a művészi érvényesülés útvesztőjében. 2023. október 9. 14:24 Katonásan helyt álltak a fiatalok honvédelem Katonásan helyt álltak a fiatalok A honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére, a honvédelmi nevelés elősegítése, valamint a sport és az egészséges életmód népszerűsítése érdekében a Magyar Honvédség a 2023/2024-es tanévben ismét meghirdette az Országos Haditorna Versenyt. Veszprém vármegyében ezúttal a balatonfűzfői VSZC Öveges József Technikum diákjai voltak a legkatonásabbak. 2023. október 8. 11:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.