Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
2°C
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
2°C

A települések szerelmesei jönnek Veszprémbe

2023. szeptember 5. 14:39
Jövő héten több napon át Veszprémre szegeződik az építészeti szakma tekintete. Szeptember 13. és 15. között ugyanis a királynék városában rendezik meg a közel három évtizedes múltra visszatekintő Országos Főépítészeti Konferenciát. A keddi beharangozó sajtótájékoztatón az is kiderült, mi a jelentősége ennek a rendezvénynek az átlagemberek szempontjából is.

Ez lesz a huszonhetedik alkalom, amikor Magyarország főépítészei találkoznak egymással egy konferencia keretében, ahol a szakmai kérdések és új megoldások megvitatása mellett testközelből is megismerhetik egy város saját, egyéni felfogását az építészetről, tájrendezésről és minden olyan aspektusból, ami a hétköznapi életminőséget jelentősen befolyásolja.

De kik azok a főépítészek? Erre a kérdésre Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke adott választ a kedd délelőtti sajtótájékoztatón az ActiCity-ben. Eszerint a főépítész az építészek között az az ember, aki beleszeret egy településbe, munkáját pedig annak szenteli, hogy az ott élőknek segítsen a szakmai kérdések megoldásában, hogy a településkép úgy fejlődjön, hogy az minél szebb és élhetőbb legyen az emberek számára.

Salamin FerencSalamin Ferenc

Ehhez persze arra is szükség van, hogy időről időre ezek a szakemberek inspirálódjanak, megismerkedjenek új építészeti megoldásokkal, irányvonalakkal. Az Országos Főépítészeti Konferenciát ezért szervezik meg immáron huszonhetedik alkalommal, amely rendezvénynek minden esetben egy magyar város ad otthont.

Idén Veszprémre esett a választás, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a város újkori történelmének legnagyobb beruházásai valósultak meg az elmúlt időszakban.

A kollégium elnöke után Porga Gyula, Veszprém polgármestere osztotta meg gondolatait. Ő úgy fogalmazott, jó érzés és büszkeséggel tölti el, hogy az elmúlt évek eredményeit egyszerre meg tudják mutatni az építészeti szakma krémjének, viszont sokkal többet jelent a tervrajzok bemutatásánál az, ha testközelből is láthatják az elkészült épületeket, valamint azt, hogyan idomulnak ezek a városi környezethez.

Porga GyulaPorga Gyula

A főépítészekről úgy nyilatkozott, ők azok a szakemberek, akik a polgármesterek jobbkezeként segítenek megvalósítani azokat az álmokat, amiket kitalálnak azért, hogy élhetőbb legyen az emberek lakókörnyezete.

Végezetül Sulyok Balázs Ede, Veszprém főépítésze is felszólalt a konferencia kapcsán. Ő egyébként korábban Tolna megye, majd Szekszárd főépítésze is volt, mielőtt három évvel ezelőtt áttette a székhelyét Veszprémbe.

Sulyok BalázsSulyok Balázs

Ő kiemelte, hogy több mint 200 résztvevővel ez lesz a konferenciák történetének egyik legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye. A háromnapos rendezvényen a szakmai előadások és kerekasztalbeszélgetések mellett számos városi sétát, épületbejárást is terveznek majd, valamint országos döntéshozókat is várnak, hogy az építészeket érintő jogszabályi környezetről is első kézből tájékozódhassanak Veszprémben.

A konferencia tematikájában ezen felül érintik még az örökségvédelmet, elsősorban a Vár fejlesztéseinek példáján keresztül, végigmennek az EKF újításain, a zöldterületek fejlesztésein, valamint Veszprém közlekedésének innovációján.

A konferenciára külön kiadvány is készültA konferenciára külön kiadvány is készült

Sőt, teret kapnak majd fiatal egyetemisták is, akik azt prezentálhatják az építészeti szakma előtt, hogy ők hogyan állnak hozzá, milyen irányvonalak mentén fejlesztenék Veszprémet.

A konferencián át fogják adni az Év főépítésze és a Főépítészi életműdíjat is.

A konferenciáról portálunk is tudósítani fog, amelynek keretében elkísérjük őket olyan helyszínekre is, amelyek átadása még később lesz csak, viszont a Vehíren exkluzív tartalmakkal szolgálunk majd.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat parkolás Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat Már bontogatja szárnyait az az új rendszer, ami hamarosan lényegesen megkönnyíti a belvárosi parkolást Veszprémben. Ráadásul nem csak a parkolóhelykeresés kálváriáját csökkenti majd, hanem a környezetszennyezés elleni törekvésekben is nagy előrelépés lesz. A parkolásirányítási rendszernek már az élespróbája zajlik, eközben néztük át a működését az üzemeltető VKSZ Zrt. szakembereivel. 2023. november 23. 21:10 További tizenhat helyszínen lesznek út- és járdafejlesztések Veszprémben További tizenhat helyszínen lesznek út- és járdafejlesztések Veszprémben Elsősorban a lakossági igényekre reagálva döntött a város, hogy saját forrásból hol folytatja az útfelújításokat. A képviselők és az alpolgármester azt ígérték, hogy jövő év május közepéig elkészülnek ezek. 2023. november 15. 12:12 Eltűnt a furcsa installáció a Dimitrovról, hogy felújítva visszatérjen Eltűnt a furcsa installáció a Dimitrovról, hogy felújítva visszatérjen A hét közepén egyszer csak eltűnt a Dimitrov homlokzatáról a jól ismert térplasztika, de csak azért, hogy hamarosan felújítva térjen vissza, közölte az épület átalakítását menedzselő Veszprém 2030 Kft. 2023. október 29. 8:35 Új utakon a Dózsavárosban Dózsaváros Új utakon a Dózsavárosban Ismét ülésezett a Dózsavárosi tanács, ahol több megvalósult, befejezett és tervezett útfejlesztés is téma volt. A Martinovics tér befejeződött, felkészül a Veszprémvölgyi utca. 2023. október 7. 12:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.