Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kultúrán keresztül hirdetik az örömhírt

2023. szeptember 5. 12:35
Az Ars Sacra célja, hogy népszerűsítse Európa hagyományos keresztény kultúráját és lehetőséget teremtsen az embereknek a szakrális művészetekhez való kapcsolódásra. A rendezvény 2023-as mottója: „Keresd a békét!” (Zsoltárok 34:15).
 

A Veszprémi Főegyházmegye komoly lehetőséget lát a művészetek nyelvén való kifejezés, a megszólítás erejében, ezért szeptember 16. és 23. között örömmel csatlakozik a már hagyományos Ars Sacra Fesztiválhoz, a szakrális, vallásos kultúra és művészet nagyszabású országos eseményéhez, amelyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa évad is kiemelten támogat.

A zene, a szakrális zene egyetemes, és valamennyi művészeti ág közül talán a leginkább érinti az érzelmeinket, ezért a leghatározottabban képes az emberre hatást gyakorolni. Nem tudjuk és nem is akarjuk kivonni magunkat a hatása alól. A zenei szolgálat mindig is jelentős szerepet játszott a keresztény kultúrkörben a vallásos ünnepeken, liturgikus eseményeken is. A hit, az elmélyülés, az imádság, a ráeszmélés, a rácsodálkozás – emberi szempontból – legkifejezőbb megnyilvánulásaként.  A zene egyben képes átlépni a nyelvi és kulturális korlátokat is.

A Veszprémi Főegyházmegye feladatának tekinti, hogy mindenkihez szóljon, s mindenkinek elmondhassa azt az Örömhírt, mellyel életünk tartalmas, boldog, szabad lehet. Ennek a Krisztusba vetett élő hitünknek számtalan megjelenése lehet. Ezek közül talán a kultúra és a zene a „legkézzelfoghatóbb” eleme szolgálatunknak. A zene nélkülözhetetlen, mint a hit kifejezésének és Isten dicsőítésének egyik eszköze. 
A Veszprémi Főegyházmegyében az idén öt városban – Veszprémben, Keszthelyen, Balatonalmádiban, Tapolcán és Ajkán – mintegy 12 koncerttel és művésztalálkozóval várják az érdeklődőket.

Az egyházmegye már az eseménysorozat első napján, szeptember 16-án négy helyszínen is koncerttel várja az érdeklődőket. Balatonalmádi-Vörösberényben a Loyolai Szent Ignác-templomban Szamosi Szabolcs orgonaművész 18.00 órától orgonál a hallgatóságnak. Tapolcán a Nagyboldogasszony-templomban Virágh András Gábor orgonaművész hangversenyét hallhatjuk 19.00 órától. Keszthelyen a Karmelita Bazilikában Kovács Szilárd Ferenc lép fel 19.30 órától. Veszprémben a Szent Mihály Főszékesegyházban Jakab Hedvig orgonaművész előadását hallgathatjuk meg 19.30 órától.

Különleges zenei élménynek ígérkezik Dankos Attila orgonaművész és Fekete Melinda Zsófia szaxofonművész közös koncertje is szeptember 19-én, 19.30 órától a veszprémi Érseki Palota dísztermében.
Szintén a megújult veszprémi várnegyed, a Körmendy Ház látja vendégül Veszeli Lajos festőművészt, akivel művésztalálkozót tartanak szeptember 20-án 19.00 órától.

A keszthelyi Karmelita Bazilikában szeptember 22-én, 18.00 órától beszélgetőestre várják Orr Lajos szobrászművészt, majd 19.00 órától szentmise következik, ezután pedig 19.45 órától Dankos Attila szólaltatja meg az orgonát.

Szeptember 23-án, 19.00 órától az ajkai Jézus Szíve-templomban Soós Gábor orgonaművész hangversenyezik.

Az események sora Veszprémben szintén szeptember 23-án zárul, ekkor 16.00 órától művésztalálkozóra várják a Szent Mihály Főszékesegyházba Budaházi Tibor, Munkácsy-díjas festőművészt. A szentmise 18 órakor kezdődik, majd a program Dankos Attila improvizációs estjével zárul.
Az Ars Sacra Fesztivál ingyenes programokat kínál minden érdeklődőnek.

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az épített örökségünk védelme és a minimális környezetterhelés kiemelten fontos eleme a programsorozatnak, ezért ZERO WASTE, vagyis hulladékmentes eseményként valósulnak meg az előadások. Ez azt jelenti, hogy a helyszínen vendéglátóegység nem üzemel, de aki szeretne, az hozhat magával enni-és innivalót. Ebben az esetben azonban kérünk mindenkit, hogy saját poharat, kulacsot használjon, és ne eldobható, PET-palackkal készüljön. Kérjük, hogy amennyiben hulladék keletkezik, az a megfelelő szemetesbe kerüljön. A környezetünk védelméhez bárki hozzá tud járulni, ha az eseményre közösségi, vagy tömegközlekedéssel érkezik.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.