Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
14°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
14°C

A tudatos sminkelés szerepe a női énképben – interjú Eszes Fanni sminkessel

2023. szeptember 2. 22:25
A közösségi média térhódításának köszönhetően torz tükörben kezdték látni magukat azok a nők is, akik eddig – mondhatni – elégedettek voltak a külsőjükkel. A fiatalabb generációk pedig már valóban szinte csak ezeken a felületeken szocializálódnak, és amit ott látnak szent és sérthetetlen számukra.  Sormintára készülnek a nők a plasztikai sebészek kezei között, a tökéletes vagy a tökéletesnek látszó az egyetlen elfogadott lehetőség, ha pedig pénzzel nem megy, telefonos applikációk segítségével erősítenek rá a hamis önképre.
 

Eszes Fanni veszprémi székhelyű sminkessel beszélgettünk arról, hogy a magyar nőknél vajon mennyire jellemző ez a fajta megfelelési kényszer, és vajon mennyire tudunk egyensúlyozni a mű és a természetes szépség között a sminkek segítségével.

Fanni nem csak sminkes, de kozmetikusként is dolgozik saját, belvárosi szalonjábanFanni nem csak sminkes, de kozmetikusként is dolgozik saját, belvárosi szalonjában

A te szakmád valódi bizalmi szakma, hiszen nem egy átlagos hétköznapon látogatnak el hozzád a nők, hanem életük fontosabb eseményein, ahol szeretnék magukat a legszebbnek érezni.

Abszolút. Az esküvő például minden nő életében az az alkalom amire már kislányként is készülünk, és azt szeretnék, ha minden tökéletes lenne. Sokan ezért nagyon nagy elvárásokkal ülnek le elém, de nem velem szemben, hanem saját magukkal nincsenek megelégedve. Fontosnak tartom, hogy ilyenkor sminkesként megerősítsem őket abban, hogy ők pont az egyedi vonásaik miatt szépek, megdicsérem a szemüket, vagy a szájvonalukat. Őszintén is gondolom ezeket a bókokat, ők pedig láthatóan ellazulnak és szívesen rám bízzák magukat. Hallanunk kell ezeket más szájából, főleg a másik nőtől érkező támogatás, ami segíthet, egy szakembertől pedig még inkább elfogadják. Sajnos nem látjuk magunkat tisztán.

Hogyan látod a mostanában divatos trendeket? Érezhető már valamiféle változás?

A Kim Kardashian-féle „műanyag” sminkek népszerűsége egyre csökken, úgy tűnik – szerencsére – fordul a világ. A sokkal természetesebb, nude sminkek hódítanak, a soft fények. Már nem kell minden bőrhibát óriási műgonddal eltűntetni. Az a szép, mikor látszik a bőr textúrája, a földszínek, a lágyabb árnyalatok pedig mindenkinek jól állnak, és sokkal egészségesebb és boldogabb külsőt kölcsönöznek.

A tudatos sminkelés kitanulásával szerinted tehetünk egy lépést a pozitív énkép kialakulása felé?

Igen, azzal, hogy megtanuljuk, hogy mit jelent a túl sok smink, hogy milyen színtípusba tartozunk, melyik árnyalatok állnak jól nekünk, úgy kiemelhetjük azokat a vonásainkat, amiket mi is szerethetőnek tartunk magunkon. Ez nem egy maszk, ami eltakar, hanem ami csak jobban felhívja a figyelmet a szépségünkre. Egy pár perces reggeli smink elsajátítása segít kialakítani számunkra egy megfelelő komfortzónát, amitől magabiztosabbak lehetünk.

Az interjú alatt elkészült esküvői próbasminkben is a naturálisabb színek domináltakAz interjú alatt elkészült esküvői próbasminkben is a naturálisabb színek domináltak

A vendégeidet a saját elképzelésük hajtja vagy hallgatnak rád?

A többség tudja, hogy ez nem véletlen egy szakma, én azért vagyok, hogy a számára legelőnyösebb sminkkel kiemeljem az arcát, ezért megbíznak bennem. Néha mutatnak képet, azt veszem alapnak és a vendégre formálom az adott sminket. Érdekes, hogy a hozzám érkező hölgyek magukkal szemben egyébként elfogadóbbak tudnak lenni, és jobban izgulnak a párjuk véleménye miatt. Előfordult már, hogy a vendégnek tetszett a smink, de félt, hogy a férje mit fog szólni az erősebb színhez, így letöröltük és újra kezdtük. A lényeg mindig az, hogy végül elégedetten távozzanak.

Az alaptól, az eszközöktől függetlenül a kész sminkben, mint Eszes Fanni is megjelensz? Vannak csak rád jellemző technikák?

Szerintem erre is igaz, hogy mindenki másképp csinálja. Sok sminkes van Veszprémben, akik mind nagyon tehetségesek, és – szakmai szemmel legalábbis – meg tudom mondani, hogy kinek a munkáját látom. Lehet ez technika, alapanyag, színhasználat is akár. Az én szívemnek kedvesek a hétköznapi sminkek, földszínek, szeretem a mostanában egyre divatosabb természetközeli esküvőket és az azokhoz passzoló sminkeket. Alapvetően viszont ami a legközelebb áll hozzám, és valójában a másik véglet, azok az extrém és kicsit őrült fesztivál sminkek, úgyhogy várom a lelkes jelentkezőket a halloween-i szezonra is most.

Non plus ultra trükknek mit ajánlanál? Mi az, ami minden sminktáskában kötelező darab?

Az alapok: bőrszínhez passzoló alapozó, nagy rajongója vagyok a high-lightereknek, szemöldökceruza, és szempillaspirál, és egy színtelen szájfény esetleg. Ecsetek közül pedig alapozó- és púderecset, sokkal szebb végeredmény érhető el, mintha csak ujjal maszatolnánk.

Fanni szeretettel vár mindenkit kozmetikájában a veszprémi Levendula üzletház 2. emeletén, ahova előzetes bejelentkezés szükséges, az alábbi elérhetőségek egyikén:
Instagram: estefani.makeup
Facebook: Estefani Beauty
 

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Együtt élés, külön alvás? életmód Együtt élés, külön alvás? Ha egy pár külön ágyban, ne adj isten külön szobában hajtja álomra a fejét, legtöbbször már temetjük is a kapcsolatot. Ez a szokás azonban jobb minőségű alváshoz segíthet minket, ami pozitívan hathat a kapcsolatra is.  tegnap 22:24 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.