Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mi az értelme a jeltolmácsnak egy koncerten?

2023. augusztus 31. 16:37
Volt néhány gyárkertes koncert idén, amikor a színpad egyik szélén a zenekar tagjai mellett feltűnt még egy ember, aki ugyanúgy együtt élt a koncerttel, de teljesen más volt a szerepe, mint a zenekarok tagjainak. Ő jelnyelven tolmácsolta a zeneszámok sokszor nem is egyszerű szövegét. De miért járnak egyáltalán hallássérültek a koncertekre? A jelenség nem rendkívüli, és ahogy Kodály Zoltán is mondta: a zene mindenkié.

Külföldön már bevett szokás, nálunk pedig most kezd begyűrűzni a koncertek állandó elemeként, hogy a színpadon egy jelnyelvi tolmács fordítja valós időben a zeneszámok szövegeit a közönség halássérült tagjainak. Talán elsőre meglepőnek tűnhet, hogy egy zenei koncerten egyáltalán, hogy merül fel az, hogy olyanok is részt vesznek rajta, akik pont a dallamokból nem tudnak élvezni semmit.

Pedig többen vannak ilyen emberek, mint elsőre gondolnánk, az élvezeti faktort pedig sokkal mélyebben kell keresni náluk, mint amit halló emberként a legtöbben a dobhártyáikon keresztül érzékelnek egy élő koncertből. A hangrezgéseket ugyanúgy érzik ezek az emberek, sőt, még jobban is, mint mások, és akkor még nem beszéltünk az olyan koncertek okozta élményről, mint amit nyáron a Gyárkertben is több tízezren megtapasztaltak, ahogyan a közönség egyszerre, egy emberként ugrál, ringatózik, tombol a színpadi show-ra.

Fotó: EKF / Vámosi PatrikFotó: EKF / Vámosi Patrik

Ennek az élménynek az átélésében segítenek a Korner Jelnyelvi Tolmács Központ munkatársai, akik idén már feltűntek a Gyárkertben többek közt a Margaret Island, Krúbi, Charlie és Geszti Péter koncertjein is, de ott lesznek a Carson Comán, Majkán és Beton Hofin is.

Miben más a jelnyelvi tolmácsolás egy koncert alatt? Itt is szinkronban folyik a tolmácsolás, ami hatalmas felkészülést igényel a tolmácsoktól, hiszen ők nemcsak a dalszövegeket tudják betéve, hanem felkészülnek a számok közötti színpadi kommunikáció fordítására is. Ezért nem egy statikus szerep az övék, hanem együtt kell élniük a történésekkel, így még inkább átadható a közösségi élmény.

Ezek a tolmácsok pedig nem jönnek zavarba, legyen szó akár a Margaret Island elvontabb szóképeinek, akár Krúbi, Geszti Péter, vagy a Beton Hofi kimondhatatlanul gyorsnak tűnő rap szövegeinek tolmácsolásáról.

Fotó: EKF / Vámosi PatrikFotó: EKF / Vámosi Patrik

Legutóbb egyébként Geszti Péter két dal között külön kiemelte a koncertjén a tolmács szerepét, a közönségtől pedig hatalmas tapsot kapott ő és a kezdeményezés.

Aki lemaradt volna ezekről az élményekről a Gyárkertben, annak ajánljuk a már közel 10 éve működő Dalok Magyar Jelnyelven Youtube-csatornát, ahol Bihari Brigitta ugyanezt az élményt kínálja az online térben. Javasoljuk, hogy a dal felénél vegyék minimumra a hangerőt, akkor jön át igazán, hogy a zenék megfelelő tolmácsolásban még dallam nélkül is mennyire élvezhetők. Ezután tegyék hozzá a gyárkertes élményeket, így kirajzolódik az, hogy mennyire is van létjogosultsága egy ilyen esélyegyenlőségi kezdeményezésnek az EKF-ben!

Hajas Bálint
további cikkek
Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Gyárkert Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Porga Gyula polgármester a közösségi médiában erősítette meg, hogy idén nyáron sem maradnak koncertek és rendezvények nélkül a veszprémiek a Gyárkertben. 2024. március 14. 19:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.