Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
1°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
1°C

Mi az értelme a jeltolmácsnak egy koncerten?

2023. augusztus 31. 16:37
Volt néhány gyárkertes koncert idén, amikor a színpad egyik szélén a zenekar tagjai mellett feltűnt még egy ember, aki ugyanúgy együtt élt a koncerttel, de teljesen más volt a szerepe, mint a zenekarok tagjainak. Ő jelnyelven tolmácsolta a zeneszámok sokszor nem is egyszerű szövegét. De miért járnak egyáltalán hallássérültek a koncertekre? A jelenség nem rendkívüli, és ahogy Kodály Zoltán is mondta: a zene mindenkié.

Külföldön már bevett szokás, nálunk pedig most kezd begyűrűzni a koncertek állandó elemeként, hogy a színpadon egy jelnyelvi tolmács fordítja valós időben a zeneszámok szövegeit a közönség halássérült tagjainak. Talán elsőre meglepőnek tűnhet, hogy egy zenei koncerten egyáltalán, hogy merül fel az, hogy olyanok is részt vesznek rajta, akik pont a dallamokból nem tudnak élvezni semmit.

Pedig többen vannak ilyen emberek, mint elsőre gondolnánk, az élvezeti faktort pedig sokkal mélyebben kell keresni náluk, mint amit halló emberként a legtöbben a dobhártyáikon keresztül érzékelnek egy élő koncertből. A hangrezgéseket ugyanúgy érzik ezek az emberek, sőt, még jobban is, mint mások, és akkor még nem beszéltünk az olyan koncertek okozta élményről, mint amit nyáron a Gyárkertben is több tízezren megtapasztaltak, ahogyan a közönség egyszerre, egy emberként ugrál, ringatózik, tombol a színpadi show-ra.

Fotó: EKF / Vámosi PatrikFotó: EKF / Vámosi Patrik

Ennek az élménynek az átélésében segítenek a Korner Jelnyelvi Tolmács Központ munkatársai, akik idén már feltűntek a Gyárkertben többek közt a Margaret Island, Krúbi, Charlie és Geszti Péter koncertjein is, de ott lesznek a Carson Comán, Majkán és Beton Hofin is.

Miben más a jelnyelvi tolmácsolás egy koncert alatt? Itt is szinkronban folyik a tolmácsolás, ami hatalmas felkészülést igényel a tolmácsoktól, hiszen ők nemcsak a dalszövegeket tudják betéve, hanem felkészülnek a számok közötti színpadi kommunikáció fordítására is. Ezért nem egy statikus szerep az övék, hanem együtt kell élniük a történésekkel, így még inkább átadható a közösségi élmény.

Ezek a tolmácsok pedig nem jönnek zavarba, legyen szó akár a Margaret Island elvontabb szóképeinek, akár Krúbi, Geszti Péter, vagy a Beton Hofi kimondhatatlanul gyorsnak tűnő rap szövegeinek tolmácsolásáról.

Fotó: EKF / Vámosi PatrikFotó: EKF / Vámosi Patrik

Legutóbb egyébként Geszti Péter két dal között külön kiemelte a koncertjén a tolmács szerepét, a közönségtől pedig hatalmas tapsot kapott ő és a kezdeményezés.

Aki lemaradt volna ezekről az élményekről a Gyárkertben, annak ajánljuk a már közel 10 éve működő Dalok Magyar Jelnyelven Youtube-csatornát, ahol Bihari Brigitta ugyanezt az élményt kínálja az online térben. Javasoljuk, hogy a dal felénél vegyék minimumra a hangerőt, akkor jön át igazán, hogy a zenék megfelelő tolmácsolásban még dallam nélkül is mennyire élvezhetők. Ezután tegyék hozzá a gyárkertes élményeket, így kirajzolódik az, hogy mennyire is van létjogosultsága egy ilyen esélyegyenlőségi kezdeményezésnek az EKF-ben!

Hajas Bálint
további cikkek
Iggy Pop teát kért Veszprémben, egy másik fellépő pedig a koncert után a Balatonban mártózott meg Gyárkert Iggy Pop teát kért Veszprémben, egy másik fellépő pedig a koncert után a Balatonban mártózott meg Májusban azt ígérték a Gyárkert programszervezői, hogy hatvan koncertet élvezhet majd a közönség a Veszprém szívében kialakított helyszínen. Ezt végül túl is teljesítették, hiszen a nyár során 52 koncertnapon 72 fellépő lépett a színpadra. Az utolsó nagyszínpados koncert után, most elárulunk néhány kulisszatitkot a fellépőkről. 2023. szeptember 6. 16:33 Porga Gyula: nem adjuk oda senkinek a Gyárkertet! Gyárkert Porga Gyula: nem adjuk oda senkinek a Gyárkertet! A polgármester videóüzenetében a Gyárkert jövőjéről beszélt. 2023. augusztus 24. 11:28 ’Iggy Pop NER-es rohadék’ Bálint ’Iggy Pop NER-es rohadék’ Piszok nehéz lehet megrögzött ellenzékinek lenni Veszprémben. Olyan embernek, aki elvi síkon utasít el mindent, aminek kicsit is köze van Magyarország kormányához, de közben azért ő is kíváncsi lenne a gyárkertes koncertekre, hogy csak a legpopulárisabbat említsük, amit az EKF-nek köszönhetünk.   2023. augusztus 13. 20:32 Miniszterek, polgármester és AC/DC is volt Iggy Pop koncertjén Gyárkert Miniszterek, polgármester és AC/DC is volt Iggy Pop koncertjén Vasárnap este egy olyan koncertet tartottak a Gyárkertben, ami bizonyos szempontból kiemelkedik a 2023-as, világsztárokkal teletűzdelt felhozatalból. A 76 éves rocklegenda, Iggy Pop lépett fel és adott egy olyan laza koncertet, ami magával ragadta még azokat az embereket is, akik egyébként a hétköznapokban öltönyben, nyakkendőben tűnnek fel leginkább. 2023. július 31. 11:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.