Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Tanítsunk Magyarországért hallgatói mentorprogram a Pannon Egyetemen

2023. augusztus 28. 20:50
A Tanítsunk Magyarországért programban – amelyet idén márciustól a Nemzeti Tehetség Központ a Tanítsunk Magyarországért Alapítvánnyal karöltve irányít – 2023 tavaszán országszerte 17 felsőoktatási intézmény több mint 1000 mentorhallgatója vett részt.

Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztosa július végén online konferenciára invitálta a programhoz csatlakozott egyetemek képviselőit. A Pannon Egyetemet, amely 2021 ősze óta tagja a mentorprogamnak, dr. Szabó Melinda egyetemi docens képviselte.

A kormánybiztos szerint a kezdeményezés célja, hogy a munka- és továbbtanulási lehetőségektől távol eső kistelepüléseken élő gyerekeknek is legyen esélyük azt „a pályát befutniuk, amelyre a képességeik alapján alkalmasak lennének”. Jelenleg az ezeken a kistelepüléseken élő gyerekek 54 százaléka csupán általános iskolai végzettséget szerez, szemben a 12 százalékos országos átlaggal – közölte az államtitkár.

A Tanítsunk Magyarországért programban egyetemi hallgatók segítik a diákok tanulását, és olyan élményszerző programokat (többek között gyárlátogatásokat, élménytáborokat, középiskola-látogatásokat) nyújtanak számukra, amelyek meghatározók lehetnek a továbbtanulásban és a későbbi szakmaszerzésben. A hallgatók munkájukért havi ösztöndíjban és a tanulókra fordítható költőpénzben részesülnek.

A Pannon Egyetemen szabadon választható kurzus keretében meghirdetett program során a különböző karokról és szakokról érkező hallgatók az első félévben elméleti alapozást kapnak. A mentorálási szakaszra való felkészítést tematikus bontásban minden félévben a Humántudományi Kar három oktatója vezeti: Komáromi Sándor, dr. Somogyvári Lajos és dr. Szabó Melinda.

A program kezdete óta a devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai már számos eseményen, programon vehettek részt mentoraik támogatásával és útmutatásával.

Lelkes munka zajlik a devecseri iskola udvarán Somogyvári Lajos vezetésévelLelkes munka zajlik a devecseri iskola udvarán Somogyvári Lajos vezetésével

Amellett, hogy a mentorhallgatók a mentortalálkozók alkalmával tapasztalatot tudnak cserélni, a rendezvényeken egymás munkáját is segíteni tudják, amely nagymértékben hozzájárul a program sikeréhez és a jó csoportkohézió kialakításához és fenntartásához. A hallgatók az általános iskola életében is szerepet vállalnak, hiszen segítséget jelentenek a különböző iskolai események lebonyolításában.

Élménynap a devecseri diákoknak a Pannon EgyetemenÉlménynap a devecseri diákoknak a Pannon Egyetemen

2021 óta a devecseri iskolások jártak többek között a veszprémi állatkertben, a Herendi Porcelánmanufaktúrában és a Fischer Mór Porcelánipari Szakképző Iskolában, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Devecseri Szakképző Iskolájában, valamint a devecseri DGA Gépgyártó és Automatizálási Kft. üzemében.

Folyik a munka a Herendi PorcelánmanufaktúrábanFolyik a munka a Herendi Porcelánmanufaktúrában

Idén júniusban egy bográcsozással, vetélkedőkkel és sporteseményekkel egybekötött iskolai zárórendezvényen találkozhatott ismét egymással diák és mentora, de kirándulhattak együtt a Gaja-patak szurdokvölgyében is.

Mentorhallgatók szervezte játékos sportvetélkedő az egyetem udvaránMentorhallgatók szervezte játékos sportvetélkedő az egyetem udvarán

A Pannon Egyetemen a 2023/2024-es őszi félévben is felvehető kurzus keretében a mentorprogram, amelyre minden karról várjuk az érdeklődő, a diákok tanulási folyamatát segíteni akaró, kreatív, aktív hallgatókat.

A kurzus azok számára is egyfajta plusz tudást jelenthet, akik többet szeretnének megtudni önmagukról, a mentorálási tevékenységről, a tanulás folyamatáról vagy az értelem és a figyelem fejlesztéséről általában.

vehir.hu
további cikkek
Lehetőségből cselekvés - ismét megrendezik az Innováció Konferenciát közélet Lehetőségből cselekvés - ismét megrendezik az Innováció Konferenciát ,,A Hidak és Utak” nemzetközi Innováció Konferenciát (ECIM) a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen második alkalommal, idén november 23-24-én rendezi meg. 2023. november 23. 16:09 A valóság nem ellenség, nézzünk szembe vele! A valóság nem ellenség, nézzünk szembe vele! Csütörtök délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia – Veszprémi Akadémiai Bizottsága adott otthont a Pannon Egyetem Humántudományi Kar, azon belül is a Társadalomtudományi Intézet szervezésében megvalósuló, A valóság nem ellenség konferencia megnyitójának, s magának a rendezvénynek, mely központi témája az éghajlatváltozás, s annak társadalmi aspektusai. 2023. november 23. 12:07 Tizenkilenc szakember emelte mesterszintre a tudását oktatás Tizenkilenc szakember emelte mesterszintre a tudását A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara mesteravató rendezvényén ünnepélyes keretek között vehette át tizenegy fő mesterlevelét gázfogyasztó-berendezés- és csőhálózat-szerelő szakmában, illetve nyolcan kozmetikus szakmában november 10-én.   2023. november 21. 11:58 Veszprém gyerekeknek címmel jelent meg új kötet kultúra Veszprém gyerekeknek címmel jelent meg új kötet Megjelent a Veszprém gyerekeknek, melynek egyik célja, hogy az olvasó fiatalokat, elsősorban a negyedik osztályosokat közelebb hozza a városhoz, s hogy Veszprém identitás képző legyen számukra. Csütörtök délután hivatalos keretek között adtak át példányokat helyi iskolák vezetőinek. A kötet két szerzője Tóth Eszter és Berta-Szénási Panna. 2023. november 17. 16:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.