Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tanítsunk Magyarországért hallgatói mentorprogram a Pannon Egyetemen

2023. augusztus 28. 20:50
A Tanítsunk Magyarországért programban – amelyet idén márciustól a Nemzeti Tehetség Központ a Tanítsunk Magyarországért Alapítvánnyal karöltve irányít – 2023 tavaszán országszerte 17 felsőoktatási intézmény több mint 1000 mentorhallgatója vett részt.

Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztosa július végén online konferenciára invitálta a programhoz csatlakozott egyetemek képviselőit. A Pannon Egyetemet, amely 2021 ősze óta tagja a mentorprogamnak, dr. Szabó Melinda egyetemi docens képviselte.

A kormánybiztos szerint a kezdeményezés célja, hogy a munka- és továbbtanulási lehetőségektől távol eső kistelepüléseken élő gyerekeknek is legyen esélyük azt „a pályát befutniuk, amelyre a képességeik alapján alkalmasak lennének”. Jelenleg az ezeken a kistelepüléseken élő gyerekek 54 százaléka csupán általános iskolai végzettséget szerez, szemben a 12 százalékos országos átlaggal – közölte az államtitkár.

A Tanítsunk Magyarországért programban egyetemi hallgatók segítik a diákok tanulását, és olyan élményszerző programokat (többek között gyárlátogatásokat, élménytáborokat, középiskola-látogatásokat) nyújtanak számukra, amelyek meghatározók lehetnek a továbbtanulásban és a későbbi szakmaszerzésben. A hallgatók munkájukért havi ösztöndíjban és a tanulókra fordítható költőpénzben részesülnek.

A Pannon Egyetemen szabadon választható kurzus keretében meghirdetett program során a különböző karokról és szakokról érkező hallgatók az első félévben elméleti alapozást kapnak. A mentorálási szakaszra való felkészítést tematikus bontásban minden félévben a Humántudományi Kar három oktatója vezeti: Komáromi Sándor, dr. Somogyvári Lajos és dr. Szabó Melinda.

A program kezdete óta a devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai már számos eseményen, programon vehettek részt mentoraik támogatásával és útmutatásával.

Lelkes munka zajlik a devecseri iskola udvarán Somogyvári Lajos vezetésévelLelkes munka zajlik a devecseri iskola udvarán Somogyvári Lajos vezetésével

Amellett, hogy a mentorhallgatók a mentortalálkozók alkalmával tapasztalatot tudnak cserélni, a rendezvényeken egymás munkáját is segíteni tudják, amely nagymértékben hozzájárul a program sikeréhez és a jó csoportkohézió kialakításához és fenntartásához. A hallgatók az általános iskola életében is szerepet vállalnak, hiszen segítséget jelentenek a különböző iskolai események lebonyolításában.

Élménynap a devecseri diákoknak a Pannon EgyetemenÉlménynap a devecseri diákoknak a Pannon Egyetemen

2021 óta a devecseri iskolások jártak többek között a veszprémi állatkertben, a Herendi Porcelánmanufaktúrában és a Fischer Mór Porcelánipari Szakképző Iskolában, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Devecseri Szakképző Iskolájában, valamint a devecseri DGA Gépgyártó és Automatizálási Kft. üzemében.

Folyik a munka a Herendi PorcelánmanufaktúrábanFolyik a munka a Herendi Porcelánmanufaktúrában

Idén júniusban egy bográcsozással, vetélkedőkkel és sporteseményekkel egybekötött iskolai zárórendezvényen találkozhatott ismét egymással diák és mentora, de kirándulhattak együtt a Gaja-patak szurdokvölgyében is.

Mentorhallgatók szervezte játékos sportvetélkedő az egyetem udvaránMentorhallgatók szervezte játékos sportvetélkedő az egyetem udvarán

A Pannon Egyetemen a 2023/2024-es őszi félévben is felvehető kurzus keretében a mentorprogram, amelyre minden karról várjuk az érdeklődő, a diákok tanulási folyamatát segíteni akaró, kreatív, aktív hallgatókat.

A kurzus azok számára is egyfajta plusz tudást jelenthet, akik többet szeretnének megtudni önmagukról, a mentorálási tevékenységről, a tanulás folyamatáról vagy az értelem és a figyelem fejlesztéséről általában.

vehir.hu
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. 2024. április 19. 22:43 Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.