Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
27°C
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
27°C

Tanítsunk Magyarországért hallgatói mentorprogram a Pannon Egyetemen

2023. augusztus 28. 20:50
A Tanítsunk Magyarországért programban – amelyet idén márciustól a Nemzeti Tehetség Központ a Tanítsunk Magyarországért Alapítvánnyal karöltve irányít – 2023 tavaszán országszerte 17 felsőoktatási intézmény több mint 1000 mentorhallgatója vett részt.

Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztosa július végén online konferenciára invitálta a programhoz csatlakozott egyetemek képviselőit. A Pannon Egyetemet, amely 2021 ősze óta tagja a mentorprogamnak, dr. Szabó Melinda egyetemi docens képviselte.

A kormánybiztos szerint a kezdeményezés célja, hogy a munka- és továbbtanulási lehetőségektől távol eső kistelepüléseken élő gyerekeknek is legyen esélyük azt „a pályát befutniuk, amelyre a képességeik alapján alkalmasak lennének”. Jelenleg az ezeken a kistelepüléseken élő gyerekek 54 százaléka csupán általános iskolai végzettséget szerez, szemben a 12 százalékos országos átlaggal – közölte az államtitkár.

A Tanítsunk Magyarországért programban egyetemi hallgatók segítik a diákok tanulását, és olyan élményszerző programokat (többek között gyárlátogatásokat, élménytáborokat, középiskola-látogatásokat) nyújtanak számukra, amelyek meghatározók lehetnek a továbbtanulásban és a későbbi szakmaszerzésben. A hallgatók munkájukért havi ösztöndíjban és a tanulókra fordítható költőpénzben részesülnek.

A Pannon Egyetemen szabadon választható kurzus keretében meghirdetett program során a különböző karokról és szakokról érkező hallgatók az első félévben elméleti alapozást kapnak. A mentorálási szakaszra való felkészítést tematikus bontásban minden félévben a Humántudományi Kar három oktatója vezeti: Komáromi Sándor, dr. Somogyvári Lajos és dr. Szabó Melinda.

A program kezdete óta a devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai már számos eseményen, programon vehettek részt mentoraik támogatásával és útmutatásával.

Lelkes munka zajlik a devecseri iskola udvarán Somogyvári Lajos vezetésévelLelkes munka zajlik a devecseri iskola udvarán Somogyvári Lajos vezetésével

Amellett, hogy a mentorhallgatók a mentortalálkozók alkalmával tapasztalatot tudnak cserélni, a rendezvényeken egymás munkáját is segíteni tudják, amely nagymértékben hozzájárul a program sikeréhez és a jó csoportkohézió kialakításához és fenntartásához. A hallgatók az általános iskola életében is szerepet vállalnak, hiszen segítséget jelentenek a különböző iskolai események lebonyolításában.

Élménynap a devecseri diákoknak a Pannon EgyetemenÉlménynap a devecseri diákoknak a Pannon Egyetemen

2021 óta a devecseri iskolások jártak többek között a veszprémi állatkertben, a Herendi Porcelánmanufaktúrában és a Fischer Mór Porcelánipari Szakképző Iskolában, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Devecseri Szakképző Iskolájában, valamint a devecseri DGA Gépgyártó és Automatizálási Kft. üzemében.

Folyik a munka a Herendi PorcelánmanufaktúrábanFolyik a munka a Herendi Porcelánmanufaktúrában

Idén júniusban egy bográcsozással, vetélkedőkkel és sporteseményekkel egybekötött iskolai zárórendezvényen találkozhatott ismét egymással diák és mentora, de kirándulhattak együtt a Gaja-patak szurdokvölgyében is.

Mentorhallgatók szervezte játékos sportvetélkedő az egyetem udvaránMentorhallgatók szervezte játékos sportvetélkedő az egyetem udvarán

A Pannon Egyetemen a 2023/2024-es őszi félévben is felvehető kurzus keretében a mentorprogram, amelyre minden karról várjuk az érdeklődő, a diákok tanulási folyamatát segíteni akaró, kreatív, aktív hallgatókat.

A kurzus azok számára is egyfajta plusz tudást jelenthet, akik többet szeretnének megtudni önmagukról, a mentorálási tevékenységről, a tanulás folyamatáról vagy az értelem és a figyelem fejlesztéséről általában.

vehir.hu
további cikkek
Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. ma 22:55 Siklósi Lajosról nevezte el vitorlását a Pannon Egyetem Pannon Egyetem Siklósi Lajosról nevezte el vitorlását a Pannon Egyetem A Siki nevű Dolphin 26 típusú vitorlást hétfőn avatták fel a balatonalmádi Nereus Park Hotel kikötőjében. 2024. július 16. 12:15 Pro Meritis díjjal ismerték el dr. Domokos Endre munkásságát Pro Meritis díjjal ismerték el dr. Domokos Endre munkásságát Az oktatás, a kutatás-fejlesztés, valamint a környezetvédelem területén végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként Dr. Domokos Endre Gábor részére Pro Meritis érmet adományozott a polgármester. A díjat a Pannon Egyetem Mérnöki Karának csütörtöki diplomaosztóján vehette át. 2024. július 12. 12:29 A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó Gelencsér András akadémikus, vegyész-légkörkutató kilenc év után elbúcsúzott a rektorságtól, és a tudományos pályán maradva újabb célokat fogalmazott meg. Az elmúlt időszakról, rektori kihívásokról, nehézségekről, és arról is mesélt, hogy miként képzeli el a jövőjét. Gelencsért az elmúlt években igencsak sokan kérdezték már arról, milyen veszélyek fenyegetik a bolygónkat, most arra is választ kaptunk, létezik-e egyéni megoldás arra, hogy visszafordítsunk bizonyos folyamatokat, amelyeket az éghajlatváltozás okoz. 2024. július 11. 15:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.