Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
13°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
13°C

A csillagos ég mindenkié – Ladányi Tamás asztrofotósnak nyílt kiállítása

2023. augusztus 26. 16:13
Szombat délelőtt az Agórában nyílt meg Ladányi Tamás kiállítása, melynek címe Veszprém felett az ég. A rendezvény a Magyar Fotográfia Napja alkalmából egész nap várja az érdeklődőket, az erről szóló konferencia mélyebben is láttatja a fotográfia mesterségét.

Ladányi Tamás kiállításán elsőként Fazekas Orsolya szólalt fel, az Agóra nevében. Tamásról úgy fogalmazott, a türelem és kitartás, a művészeti és tudományos szemléletmód ötvöződik a kiállító térben látható munkákban. Öröm számára, hogy az Agóra adhatott helyet a gyűjteménynek.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő is felszólalt, a gratuláció mellett elmondta, Tamás képei is bizonyítják, hogy városunk valóban remek természeti kincsekkel bír, de az asztrofotós ezt egy másik látószögből is képes bemutatni.

A beszédek után maga Ladányi ismertette a fotókat, és mondta el a mögöttük meghúzódó történetet, kulisszatitkokat. Ezt megelőzően humorosan úgy szólt a közönséghez, köszönti a naprendszer kulturális fővárosa lakóit. Majd folytatta, a Veszprém felett az ég tárlatcím a Berlin felett az ég című filmre rímel. Ladányi egyébként a fotók bemutatása alatt többször is tett egy-egy kulturális kitekintőt, remek egyensúlyban a tudományos, kalandos történetekkel.

A tárlat tizenöt év munkáját foglalja össze, és egy-egy kivételével az összes fotóra jellemző, hogy nem improvizáció során készültek, hanem hosszas felkészülés, számítás, gondos helyszíni beállás következtén. Ebből az is kiderül, hogy a képek jelenségeket ábrázolnak, méghozzá olyanokat, amelyek egy évben egyszer vannak az égen, vagy akár még ritkábban.  

Ladányi elmondta, a fényszennyezés nagyban meghatározza, hogy a kép hol fog készülni, hiszen amennyiben egy kisebb falu a helyszín, onnan jobban látszódik majd egy esetleges csillag együtt állás. Ladányit azt a megtiszteltetés érte, hogy nem rég Amerikában állították ki egy képét. Elmesélte, sokat tanult a csapattól, többek között ott tetszett meg neki a mondás, hogy a csillagos ég mindenkié.

Ladányi rendkívül élvezetes beszámolón keresztül engedett tehát betekintést a munkái mögé, később Novák László „Szenvedélyem a madárfotózás avagy a kék vércsék nyomában”, Fényes Lóránd „Mély-ég fotózás a Balaton partjától Afrikáig” és Mátyus Károly „Veszprém fotótörténeti vonatkozásai” címmel tartottak előadást, miközben az érdeklődők műhelyfoglalkozások keretében próbálhatták ki a legújabb kamerákat, objektíveket. A kiállítás augusztus 22. és szeptember 6. között látogatható. Időtartama alatt lehetőség nyílik tárlatvezetések formájában a képek szakszerű megtekintésére és értelmezésére.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.