Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A csillagos ég mindenkié – Ladányi Tamás asztrofotósnak nyílt kiállítása

2023. augusztus 26. 16:13
Szombat délelőtt az Agórában nyílt meg Ladányi Tamás kiállítása, melynek címe Veszprém felett az ég. A rendezvény a Magyar Fotográfia Napja alkalmából egész nap várja az érdeklődőket, az erről szóló konferencia mélyebben is láttatja a fotográfia mesterségét.

Ladányi Tamás kiállításán elsőként Fazekas Orsolya szólalt fel, az Agóra nevében. Tamásról úgy fogalmazott, a türelem és kitartás, a művészeti és tudományos szemléletmód ötvöződik a kiállító térben látható munkákban. Öröm számára, hogy az Agóra adhatott helyet a gyűjteménynek.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő is felszólalt, a gratuláció mellett elmondta, Tamás képei is bizonyítják, hogy városunk valóban remek természeti kincsekkel bír, de az asztrofotós ezt egy másik látószögből is képes bemutatni.

A beszédek után maga Ladányi ismertette a fotókat, és mondta el a mögöttük meghúzódó történetet, kulisszatitkokat. Ezt megelőzően humorosan úgy szólt a közönséghez, köszönti a naprendszer kulturális fővárosa lakóit. Majd folytatta, a Veszprém felett az ég tárlatcím a Berlin felett az ég című filmre rímel. Ladányi egyébként a fotók bemutatása alatt többször is tett egy-egy kulturális kitekintőt, remek egyensúlyban a tudományos, kalandos történetekkel.

A tárlat tizenöt év munkáját foglalja össze, és egy-egy kivételével az összes fotóra jellemző, hogy nem improvizáció során készültek, hanem hosszas felkészülés, számítás, gondos helyszíni beállás következtén. Ebből az is kiderül, hogy a képek jelenségeket ábrázolnak, méghozzá olyanokat, amelyek egy évben egyszer vannak az égen, vagy akár még ritkábban.  

Ladányi elmondta, a fényszennyezés nagyban meghatározza, hogy a kép hol fog készülni, hiszen amennyiben egy kisebb falu a helyszín, onnan jobban látszódik majd egy esetleges csillag együtt állás. Ladányit azt a megtiszteltetés érte, hogy nem rég Amerikában állították ki egy képét. Elmesélte, sokat tanult a csapattól, többek között ott tetszett meg neki a mondás, hogy a csillagos ég mindenkié.

Ladányi rendkívül élvezetes beszámolón keresztül engedett tehát betekintést a munkái mögé, később Novák László „Szenvedélyem a madárfotózás avagy a kék vércsék nyomában”, Fényes Lóránd „Mély-ég fotózás a Balaton partjától Afrikáig” és Mátyus Károly „Veszprém fotótörténeti vonatkozásai” címmel tartottak előadást, miközben az érdeklődők műhelyfoglalkozások keretében próbálhatták ki a legújabb kamerákat, objektíveket. A kiállítás augusztus 22. és szeptember 6. között látogatható. Időtartama alatt lehetőség nyílik tárlatvezetések formájában a képek szakszerű megtekintésére és értelmezésére.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Rendezzük el szépen polcokra azokat az élményeket, amiket a Gyárkert 2024-es nyitóhétvégéjén kaptunk! ma 16:23 Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. ma 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. tegnap 15:17 Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. 2024. június 22. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.