Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
0°C
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
0°C

A csillagos ég mindenkié – Ladányi Tamás asztrofotósnak nyílt kiállítása

2023. augusztus 26. 16:13
Szombat délelőtt az Agórában nyílt meg Ladányi Tamás kiállítása, melynek címe Veszprém felett az ég. A rendezvény a Magyar Fotográfia Napja alkalmából egész nap várja az érdeklődőket, az erről szóló konferencia mélyebben is láttatja a fotográfia mesterségét.

Ladányi Tamás kiállításán elsőként Fazekas Orsolya szólalt fel, az Agóra nevében. Tamásról úgy fogalmazott, a türelem és kitartás, a művészeti és tudományos szemléletmód ötvöződik a kiállító térben látható munkákban. Öröm számára, hogy az Agóra adhatott helyet a gyűjteménynek.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő is felszólalt, a gratuláció mellett elmondta, Tamás képei is bizonyítják, hogy városunk valóban remek természeti kincsekkel bír, de az asztrofotós ezt egy másik látószögből is képes bemutatni.

A beszédek után maga Ladányi ismertette a fotókat, és mondta el a mögöttük meghúzódó történetet, kulisszatitkokat. Ezt megelőzően humorosan úgy szólt a közönséghez, köszönti a naprendszer kulturális fővárosa lakóit. Majd folytatta, a Veszprém felett az ég tárlatcím a Berlin felett az ég című filmre rímel. Ladányi egyébként a fotók bemutatása alatt többször is tett egy-egy kulturális kitekintőt, remek egyensúlyban a tudományos, kalandos történetekkel.

A tárlat tizenöt év munkáját foglalja össze, és egy-egy kivételével az összes fotóra jellemző, hogy nem improvizáció során készültek, hanem hosszas felkészülés, számítás, gondos helyszíni beállás következtén. Ebből az is kiderül, hogy a képek jelenségeket ábrázolnak, méghozzá olyanokat, amelyek egy évben egyszer vannak az égen, vagy akár még ritkábban.  

Ladányi elmondta, a fényszennyezés nagyban meghatározza, hogy a kép hol fog készülni, hiszen amennyiben egy kisebb falu a helyszín, onnan jobban látszódik majd egy esetleges csillag együtt állás. Ladányit azt a megtiszteltetés érte, hogy nem rég Amerikában állították ki egy képét. Elmesélte, sokat tanult a csapattól, többek között ott tetszett meg neki a mondás, hogy a csillagos ég mindenkié.

Ladányi rendkívül élvezetes beszámolón keresztül engedett tehát betekintést a munkái mögé, később Novák László „Szenvedélyem a madárfotózás avagy a kék vércsék nyomában”, Fényes Lóránd „Mély-ég fotózás a Balaton partjától Afrikáig” és Mátyus Károly „Veszprém fotótörténeti vonatkozásai” címmel tartottak előadást, miközben az érdeklődők műhelyfoglalkozások keretében próbálhatták ki a legújabb kamerákat, objektíveket. A kiállítás augusztus 22. és szeptember 6. között látogatható. Időtartama alatt lehetőség nyílik tárlatvezetések formájában a képek szakszerű megtekintésére és értelmezésére.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Anastacia is fellép a Paloznaki Jazzpikniken Anastacia is fellép a Paloznaki Jazzpikniken Anastacia, a Kraak & Smaak, valamint az MF Robots is fellép jövőre a Paloznaki Jazzpikniken - közölték a szervezők szerdán. tegnap 13:20 Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. 2023. december 4. 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.