Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
23°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
23°C

Szomorú szenteket nem akar Isten, hirdeti a Várban látható legújabb kiállítás

2023. augusztus 21. 15:30
Magyar szentek, boldogok és tiszteletreméltó személyek képeiből nyílt kiállítás a Várban a felújított Nagyszeminárium épületének udvarán. Az augusztus 20-ai megnyitón szóba került az is, hogyan lehet jól és rosszul értelmezni ezeknek az embereknek az életét.

A vándorkiállítást az Ars Sacra Alapítvány hozta el Veszprémbe, miután Budapesten kívül már több magyar nagyvárosban is bemutatták azokat a képeket, amelyeken magyar szentek láthatók, de a nem a megszokott komoly ábrázolásban, hanem egyszerű rajzokon, mosolygós arccal.

A kiállítás ezen adottságát ragadta meg Takáts István, a Veszprémi Érsekség általános helynöke is a vasárnap délelőtti megnyitón, aki úgy fogalmazott, a szenteket általában tiszteljük, de sokszor nem követjük őket, sőt mesebeli lényeknek gondoljuk őket.

Pedig sokkal egyszerűbb megérteni az ő életüket, mint elsőre hinnénk, csak ehhez azzal is tisztában kell lenni, hogy Isten nem akar szomorú szenteket látni, sokkal inkább a vidámakat, hangsúlyozta az egyházi vezető, utalva arra, hogy számos esetben komor, komoly ábrázolással jelennek meg ezek az emberek, holott Isten azt szeretné, ha úgy élnénk igaz és tiszta életet, ha közben az öröm és boldogság övezné mindezt.

Az alapítvány részéről Dragonits Márta, kuratóriumi elnök köszöntötte a megjelenteket, ő kiemelte, hogy alapítványuk már országhatáron belül és kívül is ejlen van a különféle kulturális, szakrális programjaival, amelyeknek az egyik eleme ez a kiállítás. A mottó, amit követnek és, amit hirdetnek ezen keresztül pedig, az, hogy „ne féljetek szentté válni.”

A Veszprémben látható tárlaton egyébként húsz magyar szent, boldog és tiszteletreméltó személy képe jelenik meg, kiegészítve rövid információval az életükről. Köztük van Szent István, Boldog Gizella, Szent László és több magyar szent is, de megjelenik Mindeszenty József és Brenner János képe is a kiállításon.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. tegnap 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 Programajánló - Hanghullám a Balatonon Programajánló - Hanghullám a Balatonon A Veszprémi Főegyházmegye tavaly hagyományteremtő szándékkal szervezett hajózással egybekötött találkozókat a Balatonon. A nagy sikerre való tekintettel az idén is a rendezvénysorozatot idén is folytatnják. A program célja a szakrális művészeti értékek továbbadása, népszerűsítése, s mindezt a különleges élményt egy csodás természeti helyszínen, a Balatonon. ma 9:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.