Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Koppány és Szent István csatájának helyén is ünnepeltek

2023. augusztus 20. 15:19
Királyszentistvánon is megtartották a falu hagyományos augusztus 20-ai ünnepségét, ahol Ovádi Péter, országgyűlési képviselő azt mondta, a mai modern államunk alapjait Szent István király rakta le.
 

Az elbeszélések szerint az ezredfordulókor Szent István (Vajk) és Koppány a Dunántúlon, a mai Királyszentistván mellett vívta meg végső harcát, hogy Géza fejedelem után melyikőjük legyen a magyar nép uralkodója. A csatát végül a fejedelem fia, Vajk nyerte meg, innentől pedig már minden magyar ember ismeri államalapítás, a kereszténység felé fordulás történetét. A történészek is innen számolják a modern államunk kezdetét.

A kis Veszprém vármegyei település helyszíne tehát fontos történelmi események volt a tanúja ezer évvel ezelőtt, most pedig erre az eseményre is megemlékeztek, amikor vasárnap augusztus 20. alkalmából összegyűltek a falu lakói, akik előtt Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet.

„Augusztus 20. nem egy egyszerű megemlékező ünnepe Magyarországnak. Ilyenkor egyszerre emlékezünk a múltra, ünnepeljük a jelent és bizakodva fordulunk a jövő felé.” – Kezdte gondolatait a képviselő.

„Egyáltalán nem mindegy az, hogy egy nemzet hogyan tekint a saját történelmére és mi történt a valóságban. Vannak olyan nemzetek, akik jelen kudarcaikat a múltban elért nagy eredményeikkel akarják palástolni. Mi magyarok nem ilyenek vagyunk. Habár, ahogy a himnuszunkban is áll, a balsors sokszor tépett minket az évszázadok alatt, de ezen szerencsétlen események mellett sokkal több dicsőséges pillanatot is fel tudunk idézni.” – Folytatta a múlt kiértékelésével, majd rátért a jelenkori kihívásokra, hogy miért lehetünk mégis bizakodók.

„Magyarország a mai napig virágzik, fejlődik, de ami a legfontosabb, mindezt a szabadság zászlaja alatt teheti. (…) Nem hagyhatjuk ma sem, hogy bárki letérítsen minket magyarokat a józan ész által diktált útról. Még akkor sem, ha Európa nyugati feléből időről időre érkeznek olyan támadások, amelyek ezeken a konzervatív értékeken megszilárdult ország alapjait próbálják meg lebontani és átformálni a saját értékvesztett képükre. Csakhogy ők Szent István örökségét próbálják támadni. Ahogy Koppány is elvérzett, úgy ők sem fognak sikerrel járni. Mi csak annyit szeretnénk a jelen korban, hogy a magyarokat tiszteljék meg azzal, hogy elfogadják a népünk szuverén döntéseit. Azokat a döntéseket, azt a választott utat, amivel nem bántunk senkit, csupán mi úgy gondoljuk, a normalitás az egyetlen járható út Európában és ebből nem engedünk senki miatt sem.”

A jövő kapcsán Ovádi kiemelte, ha a magyarok képesek félretenni belső ellentéteiket, akkor bizakodva tekinthetünk a sokszor ködbe burkolódzó jövő felé is.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Minden eddiginél többen csodálták meg élőben Európa legnagyobb tűzijátékát Minden eddiginél többen csodálták meg élőben Európa legnagyobb tűzijátékát Idén minden idők leglátványosabb fény- és tűzijátékával, valamint drónshowjával ünnepeltük Magyarország születésnapját. Az eseményt minden eddiginél többen követték a Szent István rendezvénysorozat helyszínein, ugyanakkor a közmédia televíziós közvetítése is nézettségi rekordot döntött. 2023. augusztus 23. 15:03 Varga Mihály Veszprémben: ma egy pogányból lett keresztény állam védi legjobban a keresztény értékeket Európában augusztus 20 Varga Mihály Veszprémben: ma egy pogányból lett keresztény állam védi legjobban a keresztény értékeket Európában Talán nem volt az országban még egy olyan szimbolikus hely, ami otthont adott az augusztus 20-ai államalapítási ünnepnek, mint a veszprémi központi ünnepség helyszín. Vasárnap kora este ugyanis a Vár végében álló Szent István és Boldog Gizella szoborpár tövében gyűltek össze az emberek, akik előtt Varga Mihály pénzügyminiszter mondott beszédet. 2023. augusztus 20. 21:02 Megszentelték és megszelték Veszprém kenyerét augusztus 20 Megszentelték és megszelték Veszprém kenyerét Az államalapítási ünnephez kapcsolódva vasárnap délután a Laczkó Dezső Múzeum előtt először megszentelték, majd fel is szelték a város kenyerét.   2023. augusztus 21. 11:29 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője augusztus 20 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője Szent István a magyarok közös nevezője. Szent Istvánt magunkban hordozzuk, a részünkké vált, István király itt van velünk - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszédében Esztergomban. 2023. augusztus 20. 13:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.