Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
18°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
18°C

Atlétikai vb: egy érem és 3-4 döntős helyezés várható a magyaroktól

2023. augusztus 17. 11:16 // Forrás: MTI
A rekordlétszámú indulóval egy sikert már a rajt előtt elkönyvelhet a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) szakvezetése, amely Halász Bence éremesélye mellett 3-4 döntős szerepléssel számol a szombaton kezdődő budapesti világbajnokságon.

"Ha nem Magyarországon lenne ez a vb, akkor 32 versenyzőt indíthatnánk 35 számban, ami egyébként szintén csúcs lenne" - nyilatkozott az MTI-nek Scheidler Géza sportszakmai igazgató a 63 fős hazai válogatottról, amelynek nagyságát jól érzékelteti, hogy az elmúlt öt vb-n összesen nem indult ennyi magyar atléta.

"A hazai rendezés jogán voltak lehetőségeink, hogy a váltókban, illetve olyan számokban is nevezhessünk megfelelő tudásszinttel rendelkező versenyzőt, ahol nincs magyar kvalifikált induló" - tette hozzá.

Scheidler Géza kiemelte, a hazai atlétikában jelenleg meg kell küzdeni a csapatba kerülésért, nem csak egyemberes számokról van szó, ezt jól példázza Rivasz-Tóth Norbert esete. A dohai vb-n kilencedik gerelyhajító jó eséllyel pályázott a vb-indulásra, ám a 19 éves Herczeg György, aki idén megnyerte a magyar bajnokságot és megdöntötte Rivasz-Tóth országos csúcsát, "ellopta a show-t".    

A vb-szereplésről a sportszakmai igazgató elmondta, a vb-bronzérmes és Eb-második kalapácsvető Halász Bence dobogón végezhet, ez siker lenne, a realitás az 1-6. helyezés.

"Rajta kívül 3-4 versenyzőnk van, aki döntős helyen végezhet. És szeretnék ebben a stadionban országos csúcsot látni az egyéni rekordok mellett" - fogalmazott Scheidler Géza. A váltókról elmondta, leginkább a már kétszer magyar csúcsot futott női 4x100-as kvartett és a 4x400-as vegyes váltó "rúghat labdába".

Jelezte, a 63 főből 56 lép majd pályára - a többiek a váltók tartalékjai. Férfi kalapácsvetésben és a nőknél 100 m gáton a maximális létszámot kihasználva három magyar atléta indul. Csak öt számban, férfi és női 10 ezer méteren, férfi rúdugrásban, női 3000 akadályon és tízpróbában nem lesz hazai versenyző.

A vb-t augusztus 19. és 27. között a Nemzeti Atlétikai Központban rendezik, az utcai futó- és gyaloglóversenyeknek a Hősök tere ad otthont. A vb összes fontos pillanata látható lesz ingyen és élőben az M4 Sporton.

Nyitókép: A drónnal készült felvételen a kivilágított Nemzeti Atlétikai Központ 2023. augusztus 16-án, három nappal a budapesti atlétikai világbajnokság kezdete előtt. Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét augusztus 19. és 27. között rendezik. MTI/Máthé Zoltán

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.