Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Balatones: bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei

2023. augusztus 16. 10:52 // Forrás: HybridCycle
Idén is folytatódott a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat, aminek egyik eredményes programeleme a művészeti rezidenciaprogram volt. Cikksorozatunkban bemutatjuk a HybridCycle 2023-as rezidenciaprogramban résztvevő művészeket és alkotásokat.
 

Az alkotók számára háromhetes elvonulást kínáló program teret ad a Balaton-felvidéki környezetből való inspirálódásra, valamint a művészet, a természet és a fenntarthatóság sokszínűségének összefonódásának kiaknázására.

A program következő művésze: Olya Tereschuk orosz származású alkotóművész.

Az alkotása elkészítéséhez a hímzés technikáját választotta, mivel ez egy kifejező, grafikai és nem utolsó sorban tapintható médium.

„Ez a művészeti forma egy tradicionálisan női munka, amely generációkon át öröklődött. A nőiesség fontos az alkotásban, mivel a nőket tartották a család összetartóknak, akik felelősek a családépítésért, a kötelékekért, és az új életekért.” – mondta Olya.

A „Láthatatlan trauma” a családi kapcsolatokat, sorsokat ábrázolja, amelyeket szétszakított a háború. Éppen ezért szándékosan választotta a diptichon formát, amely lehetővé teszi, hogy a vásznak között rés keletkezzen, ami fontos részét képezi az alkotásnak. A rés az ágak között és az üresség a vásznak között az erőszakkal szétszakítottságra utal.

Ahogyan az emberi kapcsolatok, amelyek elsőre nem feltűnően súlyosak, viszont nagy szerepet játszanak az életben: a festmény hátulja vérvörös festékkel került lefestésre. A festék hátulról került felvitelre és át lett nyomva a vásznon erőszakkal, így a „vércseppek” átszűrődnek a festményen. Ezáltal a befogadó sejtheti a belső drámát, amely általános ránézésre nem megmondható.

A BalaTones rezidenciaprogram következő alkotója Győrbíró Csenge textilművész volt. Munkájával a nőiességet és a természetességet szeretné hangsúlyozni. A most készült alkotásai a titokzatos földalatti rétegekben rejlő rózsaszínű kvarchomok és felszíni salföldi táj ihlette.

Több, mint 10 millió évvel ezelőtt a Káli-medence területén a Pannon-tó vize hullámzott, amelybe északkelet felől a Dunántúli-középhegység „lógott be”, mint félsziget. A Pannon-tó parti övezetében rakódott le a kőtengerek homokos és kavicsos alapanyaga, melynek szemcséit a hullámmozgás és a parti áramlások mozgatták. A halvány rózsaszín kvarchomokot idéző kristályok kombinációja a hortenzia virágokkal szintén a víz, a Balatoni táj változatos és élénk természeti környezetére reflektál – mesélte Győrbíró Csenge a HybridCycle-nek adott interjújában.

vehir.hu
további cikkek
Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás HybridCycle Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás Veszprémből Vonyarcvashegyre költözik át a HybridCycle vándorkiállítása, ami az elmúlt három év művészeti projektjének az eredményeit hivatott bemutatni. A tárlatot a Vonyarcvashegyi Művelődési Házban szeptember 22 és október 10. között ingyenesen tekinthetik meg a látogatók. 2023. szeptember 22. 9:45 Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész HybridCycle Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész Idén is folytatódott a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat, aminek egyik eredményes programeleme a művészeti rezidenciaprogram volt. Cikksorozatunkban bemutatjuk a HybridCycle 2023-as rezidenciaprogramban résztvevő művészeket és alkotásokat. 2023. szeptember 19. 9:58 Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken HybridCycle Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken A Hybridcyle csapata nyári workshop túrája egyik állmásaként augusztusban a Balatonfüredi Borhetekre látogatott. 2023. szeptember 14. 12:48 Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt HybridCycle Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt Harmadszorra ad otthont a HybridCycle kiállításának a Balaton Pláza. Nem szokványos helyszín, de épp ez a célja az említett fenntarthatósági ügynökségnek: felhívni a figyelmet a fenntarthatóságra, méghozzá rendhagyó terekbe helyezett művészeti projekteken keresztül. A Wood Wide Web, Láthatatlan kapcsolódásaink című kiállítás szó szerint megkerülhetetlen. 2023. szeptember 7. 17:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.