Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 11. Árpád
Veszprém
6°C
2023. december 11. Árpád
Veszprém
6°C

Nem a mesterséges intelligencia fogja elvenni a munkád, hanem a fiatalok, akik tudják használni

2023. augusztus 13. 16:00 // Forrás: Címlapfotó: Nguyen Dang Hoang Nhu / Unsplash
A fiatalokat nem akasztja ki az AI, mert ők már egy digitális világban nőttek fel. Tőlük nem vesz el semmit, inkább lehetőséget ad nekik.

Az elmúlt évben forró témává vált a mesterséges intelligencia. Ahogy a ChatGPT az átlagember számára is hozzáférhetővé és nyilvánvalóvá tette az évtizedes AI-fejlesztések eredményeit, sokan ráébredtek, hogy a technológia már a spájzban van, és jó eséllyel hamarosan megváltoztatja a világot. Egyetemi oktatók fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy az algoritmusok már-már képesek megírni a hallgatók beadandóit, és bizony felhangosodtak azok a félelmek is, hogy a robotok majd elveszik a munkánkat. (Arról nem is beszélve, hogy majd elpusztítják az emberiséget, de egyelőre úgy tűnik, ezt mi magunk is meg tudjuk oldani, a gépek segítsége nélkül.)

Vannak azonban, akik számára a munkaerőpiacon nem hátrányt, hanem előnyt jelenthet a mesterséges intelligencia forradalma. Ők a Z-generáció. Azok a fiatalok, akiknek a középiskolai vagy egyetemi tanulmányaikat súlyosan érintette a covid, a lezárások miatt sok fejlődési lehetőségtől, tapasztalattól, gyakornoki lehetőségektől estek el. Ezt azonban ellensúlyozhatja az a képességük, hogy ők még gyorsan tanulnak – az AI kezelése pedig számukra csak egy a sok képesség közül. Láttunk már erre példát. 

Illusztráció: Annie Spratt / UnsplashIllusztráció: Annie Spratt / Unsplash

Amikor az internet elterjedt, sokan digitális analfabéták maradtak. Ma már a legtöbb munkakörben elképzelhetetlen, hogy valaki még egy ímélt sem tud megírni, az internet-korszak berobbanásakor viszont a többség ilyen volt, ijesztőnek hatott a gondolat, hogy elszakadjunk a papír alapú világtól, és akkor is a fiatalok voltak azok, akiknek ez nem jelentett problémát. Ma ugyanez a helyzet a mesterséges intelligenciával. A fiatalok eszközként tudják használni, és végső soron nekik lesz igazuk: könnyen lehet, hogy tíz-tizenöt év múlva már azokra tekintünk őskövületként, akik nem tudnak hatékony promptokat adni az AI-nak. 

“A fiatalok nem kérdőjelezik meg a technológiát, egyszerűen csak lehetőséget látnak benne, hogy hatékonyabbá tegyék a munkafolyamatokat. Mivel az AI mindenkinek új, a pályakezdő fiatalok egyenlő esélyekkel indulnak ezen a területen a tapasztaltabb kollégákkal. (…) Az előrelátó cégeknek lehetőségük van arra, hogy tanuljanak a fiataloktól, hogyan lehet hatékonyabbá válni a technológia segítségével” – nyilatkozta a BBC-nek Stephanie Forrest, egy londoni stratégiai kommunikációs konzultációs cég alapítója. 

Különösen hasznos lehet ez a készség azokban az iparágakban, ahol gyorsan tudják alkalmazni a mesterséges intelligencia megoldásokat: a tech vagy a pénzügyi szektorban, a marketingben vagy a gyártásban. A BBC által megkérdezett szakemberek ugyanakkor azt is megjegyzik: hiába fejlődik a technológia észveszejtő gyorsasággal, a legtöbb cégnek évekbe telik majd, mire alkalmazkodik ehhez és megtalálja az AI helyét a működésében. 

Mindenesetre arra lehet számítani, hogy az AI elterjedése feleslegessé tesz egyes munkaköröket, ugyanakkor a korábbi technológiai váltásokhoz hasonlóan új munkaköröket is teremt majd. Ahogy  a gőzgépekre épülő első gyártósorok elvették a kézművesek munkáját, de létrehozták a gépészettel foglalkozó szakmákat, ahogy az elektromosság elvette az utcai lámpásgyújtók munkáját, de megteremtette az energetikai szektort. A mesterséges intelligencia nem mindenható, szükség lesz szakemberekre, akik hatékonyak tudják majd használni.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A művészet segítségével leplezik le az AI hazugságait mesterséges intelligencia A művészet segítségével leplezik le az AI hazugságait Az internet korunk egyik legnagyobb áttörése, ugyanakkor a legveszélyesebb fegyvere is. A digitális tér szövevényes hálójában rejtőző hazugságok, hamis képek és manipulált információk olyan erővel bírnak, hogy képesek elhitetni velünk az abszolút valósnak látszó képtelenségeket is. Egy friss kezdeményezés Tihanyban most felkavarja a társadalom figyelmét, hogy ráébressze az embereket az internet veszélyeire és a meggyőző manipulációra. 2023. augusztus 18. 13:50 Vajon elérkezett a művészek trónfosztásának ideje? Vajon elérkezett a művészek trónfosztásának ideje? András Ferenc veszprémi filozófus az egyre inkább előtérbe kerülő mesterséges intelligenciáról fejtette ki kérésünkre gondolatait. Egy rendkívül különleges összefüggésben vizsgálja az MI-t, mégpedig a művészetek tükrében. A cikkből kiderül, vajon veszélyben vannak-e az alkotó emberek, és mi lesz, ha majd a mesterséges intelligencia jobb regényt ír, mint az írók, vagy éppen szebb verseket, mint amit a költők valaha tudtak… 2023. április 18. 12:09 Az olaszok csatát nyertek a mesterséges intelligencia ellen mesterséges intelligencia Az olaszok csatát nyertek a mesterséges intelligencia ellen A világ leghíresebb mesterséges intelligenciája, az Open AI által fejlesztett Chat GPT több hónapja uralja a tech-rovatokat azzal, hogy ez az első olyan alkalmazás, amivel már-már úgy lehet beszélgetni, mintha húsvér ember ülne a másik számítógép mögött. Ugyanakkor létezése óta számos kritika érte megbízhatatlan kijelentései miatt, valamint számos más aggály is övezi a működését. Az olaszok most drasztikus lépésre szánták el magukat: betiltották a csizmában a Chat GPT-t. 2023. április 4. 12:51 Zöld lámpát kaphat a fehér közlekedési lámpa közlekedés Zöld lámpát kaphat a fehér közlekedési lámpa Egy amerikai egyetem kutatói arra keresik a választ, hogy a jövőben az önvezető autók terjedésével hogyan lehetne úgy megreformálni a közlekedést, hogy az egyszerre legyen hatékonyabb az emberek által vezetett járművek, az önvezető autók, valamint a jelzőberendezések szempontjából is. Így fogalmazódott meg egy negyedik, fehér színű közlekedési lámpa ötlete. 2023. március 8. 19:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.