Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Idén is megvilágítják az éjszakát Szent Lőrinc könnyei

2023. augusztus 2. 14:31
Augusztus 13-án, vasárnap hajnalban érkezik a Perseidák meteorraj, a csillaghulláshoz kapcsolódóan pedig megyénkben is több helyen vehetünk részt csillagászati bemutatókon.

A Magyar Csillagászati Egyesület már sokadik éve fogja össze a Csillagok alatt kezdeményezést, amelynek célja, hogy a laikusok számára is érthető és élvezhető módon mutatkozzon be a csillagászat tudományága. Ki ne pillantott volna fel a csillagos égboltra egy nyári éjszakán? És mennyivel izgalmasabb, ha nemcsak nézünk, hanem látunk is, és ismerjük, értjük a hátterét is annak, amit látunk!

A Csillagok alatt programsorozatot a Perseidák meteorraj érkezéséhez időzítik, idén augusztus 3. és 13. között tíz napon keresztül országszerte több mint hatvan helyszínen várják bemutatókkal az érdeklődőket. Mielőtt azonban a környékbeli programokat sorra vennénk, váltsunk pár szót a Perseidákról!

A Perseidák nem más, mint a Swift-Tuttle üstökös (109P) által hátrahagyott porfelhő, amelyen a Föld keringése során évről évre keresztülhalad – nevét onnan kapta, hogy az égi áldás a Perseus csillagkép irányából érkezik. A légkörbe lépve a porszemek – és esetenként nagyobb kavicsok – elégnek, és látványos fényjelenséget produkálnak. Idén a körülmények is ideálisnak tűnnek a megfigyeléshez: a meteorrajt ugyanis néhány nappal újhold előtt érjük el, vagyis városoktól távol az éjszakai égbolt kellően sötét lesz ahhoz, hogy a haloványabb hullócsillagokat is láthassuk. Aki szeretne egy pokróccal kifeküdni a fűbe, annak a vasárnap (augusztus 13-án) hajnali órákat ajánljuk, ekkor számíthatunk a legszebb látványra. 

Aki viszont alaposabban is szemügyre venné az égboltot, annak ajánlunk most néhány lehetőséget. A következő két hétvégén, augusztus 4-6. és 11-13. között a nappali órákban naptávcsöves bemutatót szervez Balatonrendesen a Magyar Napfizikai Alapítvány, így biztonságos körülmények között, távcsővel figyelhetjük meg központi csillagunk felszínét. Az alapítvány előre egyeztetett időpontban éjszakai távcsöves bemutatót is vállal. 

A Tagyon birtokon augusztus 7-én, hétfőn 19 órától rendeznek távcsöves bemutatót és lézeres vezetett csillagképtúrát. Somlóvásárhelyen, a nagy bajuszú Jász Laci pincéjénél 12-én szombaton délután kettőtől késő estig távcsöves bemutatóval, csillagászati előadással és virtuálisvalóság-szemüveges élménnyel várják az érdeklődőket. Balatonfűzfőn, a Balaton Csillagvizsgálóban minden este távcsöves bemutatót tartanak. Természetesen Bakonybélben, a Pannon Csillagdában is készülnek: ott 12-én, szombaton távcsöves bemutatóval, lézeres csillagképtúrával  és csillagászati előadással készülnek. Bakonykútiban Talabér Gergely amatőrcsillagász tart távcsöves bemutatót a focipályán augusztus 5-én, szombaton. 

A programok között ezen a linken egy térképen böngészhetnek, és ugyanitt további információkat, valamint elérhetőségeket is találnak. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Hazatért a kavicsfogó űrteknő űrkutatás Hazatért a kavicsfogó űrteknő A Utah állambeli Nyugati-sivatagban földet ért az az űrkapszula, ami egy földközeli aszteroidáról szállított kőzetmintákat.  2023. szeptember 25. 12:29 Nagy volt a forgalom az égbolton hétvégén Nagy volt a forgalom az égbolton hétvégén A városi fényszennyezés, a repülőgépek és Elon Musk műholdjai a legnagyobb ellenségei az égbolt nyugodt kémlelőinek. Habár utóbbi kettő ellen nem lehet mit tenni, kis keresgélés után azért meg lehet találni azokat az eldugott helyeket még Veszprém belvárosában is, ahonnan közvilágítás ide, vagy oda, de kristálytisztán rálátunk a csillagos égboltra. Fotósunk ezzel kísérletezett hétvégén, hogy mire jutott, azt pedig megmutatjuk cikkünkben, amelynek a végén egy meglepetéssel is készülünk. 2023. augusztus 15. 10:46 Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajós állományát Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajós állományát A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden 2023. március 7. 12:59 Űrbéli műsorajánló 2023-ra Űrbéli műsorajánló 2023-ra Az éjszakai égbolt 2023-ban is tartogat látványosságokat – összegyűjtöttünk néhány egyszerűbben megfigyelhetőt. 2023. január 2. 15:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.