Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
18°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
18°C

A Veszprémi Állatkert is segített a bajba jutott elefánt bikán

2023. augusztus 2. 10:42
Magyarország vezető állatkertjei – köztük az élvonalban a Veszprémi Állatkerttel – látványos fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedben: a szűk kifutók helyett tágas állattartó és bemutató helyek épültek, valódi természetes közeget nyújtva az állatoknak. Azonban nem csak infrastrukturálisan volt szemmel látható a fejlődés, de a hazai állatkertészeti szakma is jelentős változásokon ment keresztül. Jól képzett, nemzetközi tapasztalattal rendelkező munkatársak, állatkerti szakállatorvosok gondoskodnak állatkerti lakóink mindennapjairól, ezzel felzárkóztatva a szakmát az európai élmezőnyhöz.

A hazai állatkertek, és azok munkatársai nem konkurensként tekintenek egymásra, hanem egymást segítve, a speciális tapasztalatokat egymással megosztva dolgoznak, hiszen a szakma, a hivatás iránti elkötelezettségük nagyon szoros összekötő erő.

Ennek a szoros szakmai együttműködésnek láttuk legutóbb a jó példáját a Győri Állatkertben. Vasárnap reggel érkezett a hívás, hogy Pembé, az állatkert gyönyörű afrikai elefánt bikája rosszul lett, nem tud felállni. Természetes, hogy ilyenkor az ember még Veszprémből is azonnal útnak indul segíteni, minden aznapi programját félretéve, poggyászában a speciális, elefántokra tervezett hevederekkel, nagy szakítószilárdságú kötelekkel, karabínerekkel  – mondta el lapunknak Török László,a Veszprémi Állatkert igazgatója.

Kifejlett, 5-6 tonnás afrikai elefánt bikák felsegítése egy igazi szakmai kihívást jelent, hiszen különösen veszélyes állatokról van szó, ormányuk szorításából szinte lehetetlen kiszabadulni, rúgásuk emberre halálos is lehet.

A bonyolult mentési folyamat egy precíz, összehangolt csapatmunkát igényelt. Amíg az állatorvosi csapat azon küzdött, hogy a fekvő állat keringése ne omoljon össze, addig egy másik csapat az állat felfújható légpárnákkal, hevederekkel történő felemelését készítette elő.

Több mint két órán keresztül küzdöttek az állatkerti szakemberek a győri tűzoltók technikai segítségével az elefánt megmentésén. Különös érzés volt látni, ahogy ez a hatalmas állat - megérezve, hogy a körülötte álló emberek segíteni akarnak neki – utolsó erejét is összeszedve küzdött, hogy a segítségére sietők támogatásával feltornázza magát, megtalálja egyensúlyát és sikerrel talpra álljon – mondta el Török László a történtek kapcsán, aki szintén helyt állt a szakmai stáb tagjaként a mentés során.

A sikeres elefántmentő akció nem csak itthon kapott különleges figyelmet, számos külföldi állatkert, nemzetközi szakember is kifejezte elismerését a hazai állatkertészek szakmai sikere előtt.

Mindenki megkönnyebbülésére Pembé jobban van, és reméljük, hogy ez az impozáns afrikai elefánt bika még sokáig nyújt felejthetetlen élményeket a Győri Állatkert látogatóinak.

Képek: Zoo Győr Facebook

Balogh Dóra
további cikkek
Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Mi kell ahhoz, hogy készpénz, hitelkártya és mobiltelefon nélkül, egy tálca Red Bullt valutaként használva vágjunk át fél Európán? Ezt a kérdést válaszolta meg három volt diákja a Pannon Egyetemnek, Horváth Ádám, Csrepka Máté és Hutvágner Dániel, amikor részt vettek a Red Bull „Can You Make It?” kihívásban. A verseny során 1257 nevű csapatukkal Milánóból Berlinbe utaztak, összegyűjtve a legtöbb pontot a magyar csapatok közül. ma 14:51 A NATO-főtitkárral tárgyalt Orbán Viktor A NATO-főtitkárral tárgyalt Orbán Viktor Minden NATO-területen kívüli katonai akció csak önkéntes jellegű lehet, ezt a mai tárgyaláson Jens Stoltenberg megerősítette, így Magyarország megkapta azokat a garanciákat, amelyekre szükségünk van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón. tegnap 11:55 Műfüves pályát és útfelújítást adtak át Nemesvámoson Műfüves pályát és útfelújítást adtak át Nemesvámoson Elkészült egy műfüves pálya a sportcsarnok mellett, leaszfaltozták a Baláca és a Perkáta utcákat: két projektet is átadtak szerdán Nemesvámoson. tegnap 20:19 'Mert tanulni bárkitől, bármikor, bárhol lehet' 'Mert tanulni bárkitől, bármikor, bárhol lehet' 2024. június 15-én, szombat délután a balatonalmádi mólónál ötödik alkalommal rendezi meg a Street Training Balaton tanulási fesztivált a BENT Balatoni Női Vállalkozói Egyesület a Flow Alapítvánnyal együttműködésben. A másfél órás, ingyenes minitréningeken két idősávban, 14 és 16 órától több, mint 20 trénerrel járhatnak körbe egy-egy témát az érdeklődők kellemes, balatoni panorámás környezetben. tegnap 11:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.