2020. május 30. // Zsanett, Janka névnap

Pixelekből, régen és most

2010. június 10. 5:16
Cseh iskolások kezdeményezték azt a fotózást, amely a nemzetközi környező világ projekt mozgalom részévé vált.

A veszprémi Ipari Szakközépiskola és Gimnázium diákjaiból álló csapat részt vett a budapesti Ludwig Múzeum Pixelekből emelt emlékművek programjában. Munkáikat bemutatták a szerda délután az iskolában, az érdeklődők láthatták a képeket, és a látottakról rövid kommentárokat is hallhattak a diákoktól.

Cseh diákok kezdeményezték a különös tartalmú fotózást, és így vált ez a program a környező világ projekt részévé. Az iskolások előkerestek régi fényképeket, amelyek környezetüket, lakóhelyüket ábrázolják, majd felkeresték ezeket a helyeket és lefotózták, amit ugyanitt napjainkban láthattak, észlelhettek, a képeket pedig feltöltötték az internetre.

- A Ludwig Múzeum kezdeményezésére mi is csatlakoztunk a projekthez – mondta Irányi László, az iskola igazgatója. - Veszprémről és Várpalotáról készítettünk el mintegy hatvan képpárt. Mivel az utóbbi évtizedekben Veszprém arculata jelentősen átalakult, így igen érdekes képpárokat sikerült összeállítanunk. Munkánkat segítette a Laczkó Dezső Múzeum fotótára, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár helyismereti gyűjteménye és Kiss Ferenc.

A fotók hamarosan felkerülnek a www.kornyezovilag.hu honlapra, valamint a Ludwig Múzeum is készített egy kiadványt, ahová azonban a helyszűke miatt csak pár kép került be.

Ódor Eszter

További cikkek

Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
A járványhelyzet miatt szűk körben emlékeztek meg Veszprémben a magyar hősök emlékünnepe alkalmából azokra a katonákról és civilekről, akik az életüket áldozták a hazáért.
Szabadtéren lehet rendezvényeket tartani
Szabadtéren lehet rendezvényeket tartani
Mától újra lehet szabadtéri rendezvényeket tartani – a védőtávolság megtartására azonban szigorú előírások vonatkoznak.
Megtarthatók a trianoni megemlékezések
Megtarthatók a trianoni megemlékezések
A Trianon századik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezések június 3-7. között szigorú szabályok mellett megtarthatók - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
Már nem a Jobbik-frakció tagja Varga-Damm Andrea
Már nem a Jobbik-frakció tagja Varga-Damm Andrea
Szerdán összesen három képviselő, köztük a veszprémi Varga-Damm Andrea is kilépett a Jobbik parlamenti frakciójából.
Biztonságot ad, de áldozatot is kíván az önfenntartás
Biztonságot ad, de áldozatot is kíván az önfenntartás
Paradicsomot és uborkát termeszteni a kiskertben, kovászt érlelni és élvezni a vidék békéjét, egyszerűbben, de biztonságban élni. A karantén időszak és a kifosztott üzletek zűrzavarában többekben felmerült, milyen lenne egy kicsit visszatérni az öngondoskodó falusi életmódhoz. De vajon tényleg tudjuk, mit jelent a gyakorlatban az önfenntartó életmód?
2020. május 30. // Zsanett, Janka névnap