Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kiderült, milyen minőségűek a balatoni fröccsök

2023. augusztus 1. 10:47 // Forrás: MTI
Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság nyári szezonális ellenőrzéseinek sorában idén a balatoni 'fröccsutcák' vizsgálata is szerepelt.

A balatoni "fröccsutcák" vizsgálata során 101 vendéglátóhelyet, előállító üzemet, illetve azok alkoholos ital kínálatát ellenőrizték a szakemberek. Az eredmények közül Felkai Beáta, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a fröccs alapborok kivétel nélkül rendelkeztek a Nébih által kiadott azonosítóval, továbbá nyomonkövethetőségük is megfelelő volt. Emellett a forgalmazók a helyszínen a számlát és a borkísérő okmányokat is be tudták mutatni. A vizsgált fröccsöket a legtöbb esetben palackos kiszerelésű borokból készítették.

A fröccsök előállításához szükséges higiéniai feltételek valamennyi ellenőrzött balatoni létesítményben biztosítottak voltak, továbbá az általános higiéniás állapotokkal kapcsolatban is pozitív tapasztalatokat hoztak a vizsgálatok. A vendéglátóhelyeken a mosogatás megfelelőnek bizonyult, az egységek takarítási utasítással rendelkeztek, valamint a dolgozók egészségügyi kiskönyveit is rendben találták a szakemberek. Csak néhány esetben volt szükség intézkedésre a pult mögötti helyiség általános higiéniai állapota miatt.

A fröccskészítéshez használt alapborok egyértelműen azonosíthatók, a kimérésükre szolgáló 1 és 2 deciliteres edények pedig hitelesítettek voltak. Az ellenőrzések során 27 hatósági mintavételre került sor, emellett 275 hazai, valamint 266 külföldi terméknél helyszíni alkoholmérést és adminisztratív nyomonkövetési vizsgálatot végeztek a szakemberek. A laboratóriumi vizsgálatok során csak két termékkel akadt gond: egy bornál érzékszervi, egynél pedig analitikai hibát tártak fel. A helyszínen vizsgált termékek analitikai jellemzőiben, például azok alkoholtartalmában, egy esetben sem állapítottak meg szabálytalanságot az ellenőrök - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.