Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem csak a nagy öregekről lehet dokumentumfilmet készíteni

2023. július 27. 12:16
Van az az általános nézet, miszerint a dokumentum műfaja legtöbbször valami olyan, személyt, történetet, élethelyzetet, vagy akár együttest mutat be, amely mögött hosszú, jelentős múlt húzódik, lehetőleg sok vargabetűvel. A veszprémi Szezon rávilágított ennek ellenkezőjére.

A Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivál kistestvéreként is emlegetett egynapos Szezon ugyanazokkal az elképzelésekkel, irányelvekkel bír, mint a téli időszakban rendezett Holtszezon. Célja, hogy az irodalom, a zene, a színház világán belül határmenti műfajokat is bemutasson, méghozzá jeles szereplőiket felsorakoztatva.

A július 25-én tartott Szezon egyik eseménye a Platon Karataev zenekarról készült dokumentumfilm levetítése volt, valamint beszélgetés a filmet készítő rendezővel, Szász Zsófiával és az együttes két frontemberével, Balla Gergellyel és Czakó-Kurely Sebestyénnel.

Önmagában kuriózumnak számított, hogy annak ellenére, miszerint a film elérhető online platformokon, mégis sokan eljöttek, hogy az alkotókkal közösen, szélesvásznon lássák a dokumentumfilmet. Az ötvenpercet kitöltő mozgókép célja a rendező Szász Zsófia szerint nem más, minthogy úgy mutassa be az együttest, hogy nem lépi át a személyes, olykor intim határokat, mégis láthatóvá teszi a zenészek életét, mindennapjait, és legfőkképpen: elénk tárja gondolkodásmódjukat.

Az együttes dalainak világa önmagában sokatmondó, kíváncsi voltam tehát, mit tehet hozzá egy film, mi több van még Balla Gergely szövegein túl?

Zsófia egyszemélyes stábként kísérte az együttest koncertről koncertre, forgatott a kulisszák mögött, felvette a rajongókat, amint aláírásért sorakoznak, de a zenészek otthonába is bepillantást engedett. Czakó-Kurely Sebestyént tekintve a korábbi megnyilvánulásai alapján kétségtelen: nem túl beszédes, szemérmes énje egyáltalán nem áll közel ahhoz, hogy épp róluk készítsenek dokumentumfilmet. A vetítés utáni kerekasztal-beszélgetésen kifejtette, valójában nem zárkózott típus, csupán a nagy nyilvánosság előtt nem szeret magáról beszélni, csak a zenéről és az alkotásról. Balla Gergely úgy fogalmazott, végsősoron a zenekar mind a négy tagja nyitott volt a filmre, s az eredménnyel nagyon elégedettek.

A film csúcspontja talán az, amikor Gergely a „mögöttes tartomány” fogalmáról fejti ki véleményét. Elmélkedése kicsit sem erőltetett, egyértelmű, hogy nem rendezői utasításra beszél az őt régóta foglalkoztató kérdésről. Amint fogalmaz, az Isten, az azonosság, a végtelenség szavak egymás szinonimái, mindegyikük ugyanarra a mögöttes tartományra utal, amit a szavak és a zene szintjén egyaránt nagyon nehéz kifejezni, artikulálni. Látván a filmet megértjük, éppen ennek a nehézségnek a vállalása a kihívás és a feladat, ez a zenekar élete. Egyedül ennek a „mögöttes tartománynak” a megközelítése, megérintése tesz bármely alkotást egyedivé, különlegessé, ez maga a forrás – a művészet forrása.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. ma 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. tegnap 12:00 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. 2024. április 26. 18:01 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.