Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A veszprémi várnegyed megújításának nagykövete lett Lékai-Kiss Ramóna

2023. július 21. 21:40 // Forrás: Salt Communications
Az első csók emléke, a középiskolai évek és számos más élmény is a veszprémi várhoz köti Lékai-Kiss Ramónát, aki örömmel fogadta el a megújuló várnegyed nagyköveti feladatait. A színész-műsorvezető nemrég újra szülővárosába látogatott, és olyan helyeket is felfedezett, ahol még soha nem járt. 

Erre nem csak a népszerű tévésnek van lehetősége: a Work in Progress 2023 programsorozat keretében a veszprémi várnegyedbe érkezők kiállításokon, vezetett sétákon és különleges túrákon ismerhetik meg a barokk épületeket és a nagyközönség előtt korábban zárt kerteket.

„A veszprémi vár a szívem csücske. Itt csattant el az első csók, itt voltam középiskolás, a kisfiamat is ide hoztam először babakocsival” – mondta Lékai-Kiss Ramóna színész-műsorvezető, a veszprémi várnegyed megújításának nagykövete. Az ismert tévés Veszprémben született, ott töltötte gyermekkorát, illetve férjével, Lékai Máté kézilabdázóval és kisfiukkal is több éven át éltek a megyeszékhelyen.

A színész-műsorvezető Vörös Tamással, a Veszprémi Főegyházmegye főépítészével és Illés Virág turisztikai vezetővel járta be a megújult várnegyedet, többek között az Érseki Palota turisták által is látogatható termeit. „Veszprém igazi ékköve Magyarországnak. Most, hogy hosszabb idő után visszatértem a várba, még inkább így gondolom. Nagyon sokszor jártam itt kicsiként, nagyként, anyukaként, kisgyerekkel, a férjemmel, a szüleimmel, a barátaimmal, a mostani látogatás azonban olyan élmény volt, ami tényleg újat tudott adni” – fogalmazott Lékai-Kiss Ramóna.

Fotó: Nagy LajosFotó: Nagy Lajos

Különleges túrákra várják a látogatókat

2025-re összesen 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad terület újul meg a várban a Veszprémi Főegyházmegye államilag támogatott beruházásának köszönthetően. A projekt első üteme már befejeződött: 18 épület homlokzati, tetőszerkezeti munkái készültek el, és megnyitottak több olyan kertet is, amelyet eddig nem tekinthetett meg a nagyközönség.

A várnegyed ideális úti cél azok számára, akik egy könnyű sétát tennének Veszprém egyik leggyönyörűbb részén, de számos kulturális program és interaktív kiállítás is várja a látogatókat a főegyházmegye Work in Progress 2023 programsorozata részeként. „Bemutatjuk azokat a területeket, amelyek megújítása még folyamatban van, ezek egyes részeit „sisakos”, vezetett túrán lehet megtekinteni. A látogatók olyan helyszíneket nézhetnek meg, ahová leginkább csak a restaurátorok, festők, régészek juthatnak be” – mondta a különleges tárlatvezetésekről Illés Virág, a főegyházmegye turisztikai vezetője.

Fotó: Nagy LajosFotó: Nagy Lajos

Ilyen túrán vett részt Lékai-Kiss Ramóna is. „Olyan helyekre juthattam el, ahová eddig nem lehetett – és ki tudja, hogy valaha lehet-e még. Mindenkit arra biztatok, hogy jöjjön, vegyen részt a vezetett túrákon, mert ez egy megismételhetetlen élmény” – mondta a színész-műsorvezető.

A túrák mellett a Körmendy Házban és a Biró-Giczey Házban kiállítások várják az érdeklődőket, és hamarosan a megújult Szent György Kápolna is megnyitja kapuit. Illés Virág szerint a három megnyitott kert is népszerű a látogatók körében. „Ezeken a helyeken kicsit el lehet vonulni, az építészet mellett a természethez is közelebb kerülve” – emelte ki. A Veszprémi Főegyházmegye a turisták mellett várja a zarándokcsoportokat és a családokat is – a kisgyermekesek számára baba-mama szobát alakítottak ki a várnegyedben, de a biciklisek is megcélozhatják a várat, hiszen kerékpártároló is elérhető.

A Work in Progress 2023 programsorozatról további adatok és jegyinformációk a www.wip2023.hu oldalon találhatók, a Veszprémi Főegyházmegye és a várnegyed turisztikai programjait pedig a www.vetk.hu honlapon követhetik nyomon.

vehir.hu
további cikkek
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját A veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről. 2024. április 26. 22:21 Hét éve vizsgál a Vatikán egy veszprémi ügyet, hamarosan döntés várható Hét éve vizsgál a Vatikán egy veszprémi ügyet, hamarosan döntés várható Jelenleg a vatikáni Szentek Ügyeinek Dikasztériuma hivatala vizsgál egy veszprémi ügyet,  (Processus Vesprimiensis), amiben hamarosan döntés várható. Amennyiben a püspökök és bíborosok rendes ülése, valamint a Szentatya is, elfogadja azt a szakértői anyagot, amely összeállítása közel nyolcvan éve indult Magyarországon, akkor a helyi boldogok sora újabb taggal bővülhet Bódi Mária Magdolna személyében. tegnap 19:47 Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ugyanott sétáltak és imádkoztak az apácák, ahol elődeik közel nyolcszáz éve tették ugyanezt. Hétvégén ugyanis olyan domonkos rendi nővérek érkeztek Veszprémbe, akik először nem sokkal a tatárjárás után telepedtek le a Benedek-hegy alatt, itteni történetüknek pedig egy szentéletű apáca és egy magyar hercegnő is a része. 2024. április 13. 12:12 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.