Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kávészünet svéd módra: a hétköznapok ünnepi lakomája

2023. július 16. 20:54
Bár a skandináv országok elég szerencsétlenül helyezkednek el a Földgömbön – legalábbis ami a téli hónapok végtelen hosszúnak tűnő éjszakáig illeti –, valahogy mégiscsak rendre előkelő helyen szerepelnek az életszínvonalat összehasonlító különböző listákon. A skandinávoknak vannak életmódbeli és gondolkodásbeli válaszaik, amikkel ellensúlyozhatják a természet napfényes órák számában mérhető szűkmarkúságát. Ilyen például a fika.

A svédek számos módon igyekeznek kompenzálni a hosszú, sötét, lehangoló téli estéket. Például úgy, hogy alapvető emberi jognak tekintik a szabad hozzáférést természethez – de ez egy másik cikk témája. Most egy másik, látszólag egyszerű, de számukra mégis fontos hagyományról, a fikáról írok. 

A fika barátokkal, kollégákkal töltött kis étkezést jelent, jellemzően kávét valami édes harapnivalóval. A fika szó is a kávéból (kaffi) ered, a fikázás hagyománya pedig egészen a 19. századig nyúlik vissza. A svédeknek külön péksüteményeik is vannak kávé mellé (fikabröd), a kávézóik olyan kínálatot vonultatnak fel ezen a téren, ami mögött szégyenkezve bújhatnak el Európa legnagyobb kávés nemzetei. 

A fika azonban nem elsősorban gasztronómiai, inkább közösségi élmény. Nem pusztán egy kávészünet, amikor az ember feláll az íróasztal mellől, hogy kicsit kinyújtóztassa elgémberedett tagjait és közben legurítson egy feketét: a fika egy rituálé, lényege a beszélgetés, a kapcsolódás. Ez az, ami miatt a legtöbb munkáltató tervezetten hagy időt a fikára a munkavállalóinak, hiszen amikor lehetőség adódik emberi érintkezésekre, személyesebb kapcsolatok kialakítására, azzal a közösség is erősödik, épül az egymás iránt érzett együttérzés és felelősségvállalás – végül pedig oda lyukadunk ki, hogy az elégedett és közösségi életet élő dolgozó produktívabb, mint akiből ki akarják sajtolni az eredményeket. 

A közös étkezés összehozza az embereket – nem véletlen, hogy az összes ünnepünk valahogy az asztal mellett csúcsosodik ki. A fika ennek az élménynek az átültetése a hétköznapokba, egyszerre hagyomány és filozófia. Általa tehetünk minden napot kicsit ünnepibbé, általa ünnepelhetjük meg az élet apró kis örömeit. Mert bármit is hoz a sors, valami apró ünnepelnivaló minden napunkban akad. 

Érdemes tehát kicsit lelassulni, és tartalommal megtölteni a kávészüneteinket. Ha a sötét skandináv éjszakákat ellensúlyozhatja a hétköznapi örömök közös megélése és ünneplése, talán a mi hangulatunkat is javíthatja.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.