Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
17°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
17°C

Miért alszunk többet télen?

2023. december 10. 21:12 // Forrás: BBC
Egy kutatás szerint az embereknek télen több alvásra van szükségük, mint a nyári hónapokban.

Ráadásul ezt az a tény sem befolyásolja, hogy a mesterséges fényforrások becsaphatják a szervezetünket azokban a hónapokban, amikor kevesebb napfény jut. 

“A kutatásunk azt az eredményt hozta, hogy még a városi környezetben is, ahol folyton mesterséges fénnyel találkozunk, az ember alvását befolyásolják az évszakok” – magyarázta Dieter Kunz, a berlini Szent Hedvig Kórház főorvosa.

Ez már csak azért is érdekes, mert korábbi tanulmányok megállapították, hogy lefekvés előtt a mesterséges fény befolyásolja a cirkadián-ritmus szabályozásáért felelős melatonin nevű hormon működését, vagyis a lámpafény a napfényhez hasonlóan befolyásolja az alvásunkat. 

Illusztráció: Gregory Pappas / UnsplashIllusztráció: Gregory Pappas / Unsplash

A német kutatók legújabb eredményei azonban arra engednek következtetni, hogy az évszakok szerinti változásokat nem torzítja a mesterséges világítás. A kutatásban részt vevő 188 alany átlagosan egy órával aludt többet decemberben, mint júniusban. A REM-fázis, vagyis az alvás legaktívabb, gyors szemmozgással járó szakasza, fél órával volt hosszabb télen, mint nyáron. Ugyanez a fél órás plusz figyelhető meg a mélyalvásban is, ami a kutatókat is meglepte – a mélyalvást ugyanis a REM-fázissal ellentétben nem a cirkadián-ritmus határozza meg. 

Neil Stanley alvásszakértő a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a jelenségnek evolúciós oka van. Mivel az agyunk a sötétség-világosság váltakozásához alkalmazkodott, egy téli reggelen, amikor még sötét van, az agy úgy értékeli, hogy semmi hasznosat nem tudnánk odakint csinálni, ezért nincs értelme kikelni az ágyból. 

De vajon ezen új információk birtokában tudnánk jobban aludni?

Kunz szerint az emberek többsége egész évben hasonló szokásokat követ az alvásában. 

Mivel azonban télen több alvásra van szükségünk, ellenben a munka és az iskola miatt ugyanúgy fel kell kelnünk reggel, praktikus lenne este korábban lefeküdni a sötét hónapokban. 

“Ha tisztában vagyunk vele, hogy több alvásra van szükségünk, semmi értelme ragaszkodni azokhoz a szokásainkhoz, amiket nyáron alakítottunk ki.” Aki mégis ezt teszi, az Kunz szerint napi egy-két óra szükséges alvástól vonja meg magát a télen. A kutató megjegyzi: “kétlem, hogy ez fejleszti az egészségünket.”

Válaszd az alvást még egy kör Netflix helyett! (Illusztráció: ethan on Unsplash)Válaszd az alvást még egy kör Netflix helyett! (Illusztráció: ethan on Unsplash)

Az alváshiány növeli a kettes típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a depresszió kialakulásának esélyét. Az alvás segít a szervezetnek regenerálódni, növeli az ellenállóképességet, és így télen, amikor hagyományosan szezonja van a fertőző betegségeknek, a plusz alvás több védelmet biztosít.

Szóval az éjszakai baglyoknak üzenjük: érdemes – legalább ezekben a hónapokban – átállni a korábbi lefekvésre. 

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.