Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
1°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
1°C

Karnyújtásnyira az elérhetetlen szerelemtől

2023. július 14. 15:08
Egyenesen Lisszabonból érkezett a VeszprémFest színpadára csütörtökön a mozambiki-portugál fado-énekesnő, Mariza, akivel együtt élhettük meg a viszonzatlan szerelem fájdalmát.

A VeszprémFest visszatérő nézői tavaly már találkozhattak a fadóval: akkor Ana Moura szaggatta cafatokra a szívünket. Akkor így mutattam be a műfajt:

A portugál “fado” szó annyit tesz: sors; a műfajt melankolikus, szomorkás hangvétel határozza meg, melyben az énekes az ember által nem irányítható elemek, a szegénység, a szerelem fölött kesereg.  Az énekest hagyományosan egy gitáros és egy portugál gitáros kíséri – ez utóbbi hangszer a gitárnál kerekebb formájú. 

Ezt a formációt Mariza további zenészekkel egészítette ki, olyan rendhagyó, műfajidegen hangszerek is megjelentek, mint a harmonika vagy a dob. Az est legintimebb pillanatait azonban kétségkívül a hagyományos felállás hozta el: amikor az énekesnő leült a két gitárossal, egymással szemben, karnyújtásnyi távolságra, és egy ponton még a mikrofont is letette, hogy a hangja mindenféle hangosítás nélkül, a maga valójában és természetességében töltse meg a teret és jusson el minden egyes nézőjéhez. Mint mondta, a covid alatt jött rá, hogy szeretne sokkal elérhetőbbé válni, intimebbé tenni a koncertjeit, és bár nem tud mindegyikünkkel egyesével leülni, hogy elénekeljen egy dalt csak nekünk, számos gesztust tett, ami ebbe az irányba mutat. Hogy mást ne mondjak, egy szám erejéig lejött a színpadról, és az első sorban ülőktől szó szerint karnyújtásnyi távolságra öntötte ki a szívét dalba csomagolva.

A fado leggyakoribb témája a beteljesületlen szerelem, az elérhetetlen társ utáni vágyakozás és a sorsunk felett érzett keserűség. Ezt mégis olyan méltósággal fejezi ki, ami nem hasonlítható a monarchia korában kialakult sírva vigadós magyar könnyűzenéhez. Sokkal inkább rokon a korábbi népdalainkkal, amelyekben az énekest szerelem nélküli házasságra kényszerítik, és így búcsúznia kell a szeretőjétől. (“Régi babám, tedd az ágyat, tedd az ágyat a falig. Tied voltam, tied leszek halálig. Édesanyám volt az oka mindennek. Mért nem adott engem a szeretőmnek”). 

A fado ezt az életérzést ragadja meg, amikor a szeretett és vágyott reménybeli társ ott áll előttünk, de valahogy mégis mindig éppen egy picivel távolabb van, mintsem hogy elérhetnénk. Mariza gesztusai hűen tükrözték az elérhetetlen utáni vágyakozást: ahogy kinyújtotta a karját, egy pillanattal később kiderült, hogy a semmi után nyúl, és a mozdulat szomorúan visszafordult, hogy önmagát ölelje át végül. Aztán tehetetlenül széttárta a karját: ilyen az élet, hát mit lehet tenni?

A csütörtök esti koncertet az eső miatt az Arénába helyezték, és bár a helyszín kétségkívül nem hozta azt a romantikus miliőt, amit a Historia kert teremtett volna, Marizát ez nem vetette vissza. Az alkalomra legutóbbi, 2020-ban megjelent Canta Amalia című albumáról állította össze a repertoár nagyját – bár korábbi lemezeiről is szemezgetett –, mely címében és dalaiban is a portugál fado legnagyobb alakját, Amália Rodriguest (1920-1999) idézi meg, aki világszerte ismertté tette a műfajt. Érdekes kapcsolódás, hogy Rodrigues halála indította el Mariza karrierjét: az énekesnőt felkérték, hogy egy emlékkoncerten adjon elő dalokat, és ez olyan jól sikerült, hogy barátai noszogatni kezdték: foglalkozzon komolyabban is a fadóval! Ez az ösztönzés vezetett első albumához, ami 2001-ben jelent meg. 

A következő pedig már készül: Mariza elárulta, hogy éppen dolgozik a legújabb lemezen, így aki beleszeretett a műfajba, vagy imádja a portugál kultúrát, vagy egyszerűen csak reménytelenül szerelmes, az már fel is írhat egy tételt a karácsonyi kívánságlistára. 

Galéria
Mariza, VeszprémFest
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest VeszprémFest Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest Veszprémben az álmok valóra tudnak válni. Még akkor is, ha olyan hihetetlennek tűnő álomról van szó, mint az, hogy arénákat megtöltő világsztárok muzsikáljanak egy relatíve pici város ékes terein. Húsz év koncertjei, a VeszprémFest rá a példa, melynek legizgalmasabb pillanatait most könyvben és filmen is felidézhetjük. 2023. november 24. 17:09 Bejelentették a jövő évi VeszprémFest és Rozé Rizling Jazz Napok időpontját Bejelentették a jövő évi VeszprémFest és Rozé Rizling Jazz Napok időpontját Akinek már megvan a jövő évi naptárja, be is karikázhatja az időpontokat. 2023. augusztus 9. 13:33 Norah Jones mesterkurzust tartott a saját érzelmeinkről Norah Jones mesterkurzust tartott a saját érzelmeinkről Kilenc Grammy-díjjal és 50 millió eladott lemezzel a háta mögött érkezett meg az indiai származású Norah Jones az idén 20 éves VeszprémFest utolsó estéjére, ahol a húszéves pályafutás ellenére az első magyarországi koncertjét adta, a hangja pedig bő másfél órára belénk fojtotta a lélegzetünket is. 2023. július 17. 16:17 Joss Stone énekelt, tanított és elbűvölt VeszprémFest Joss Stone énekelt, tanított és elbűvölt Fel volt adva a lecke Joss Stone-nak, amikor a VeszprémFest színpadára állt, hiszen egy olyan műfajt, a soult kellett megtanítania, amit a magyar közönség ritkán kap ilyen dózisban és egyből a műfaj egyik legnagyobbjától az arcába. Az énekesnő viszont nem adta fel a koncert végéig sem, a veszprémi közönség pedig, ha nem is habilitált a soulból, de túl van egy kiváló zenei alapképzésen. 2023. július 16. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.