Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C

Alvaro Solert receptre kellene felírni

2023. július 13. 13:53
A latin énekes másfél óra alatt rajongót csinált belőlem. Pedig korábban csak a Sofiát ismertem tőle, és azt is csupán akkor hallgattam, ha a rádió játszotta.

Tegnap este egy latin családi házibuliba voltam hivatalos. Igaz, ezt egészen addig nem tudtam, amíg ott nem találtam magam az egész közepén, és hát a család is meglehetősen nagy volt a több ezer főjével. De épp ez volt benne a varázslat: hogy egyáltalán nem éreztem ezt egy fullasztó tömegnek, amely a várható esőt elkerülve bezsúfolódott a Veszprém Arénába.

Megkockáztatom, éppenséggel ez a kényszerű lépés még adott is egy pluszt a koncertnek. Persze ez erősen szubjektív élmény, de az egészben volt számomra valami szimbolikus az egész életünkre vonatkozóan: hogy itt vagyunk, kívülről talán veszély fenyeget, mégis, minden rossz ellenére egymásban, a zenében, a táncban menedékre találhatunk. Hogy a körülmények ellenére is ugrálhatunk eksztatikusan a ritmusra, és átjárhat bennünket az eufória, ahogy érzelmektől túlcsordulva együtt énekelünk.

Persze ehhez az is kell, hogy Alvaro Soler zenéi egyértelműen nagyon jók. Bátran mixel többféle stílust, a klasszikus karibi ritmusokat az EDM-mel, a poppal, de az érzelmesebb, zongorára komponált dalok sem maradnak ki, ami egyrészt nagy segítség abban, hogy egy pillanatra se váljon lapossá a koncert, másrészt igazi csemege hallgatni, ahogy a különféle hangszerek – a konga, a szaxofon, a gitár, a csörgődob, a szintetizátor és a zongora – együtt szimfóniát alkotnak, vagy éppen egyik-másik nagyobb szerepet kap.

No meg az is, hogy az Alvaro Soler zenei élmény egyáltalán nem egyszemélyes show. Bár a fiatalembernek kétségtelenül megvan a karizmája ahhoz, hogy egyedül is elvigye a hátán a bulit – sokat, de nem unalmasan kommunikál a közönséggel, személyes történeteket és gondolatokat oszt meg családról és elköteleződésről meg az érzelmek fontosságáról és optimizmusról, és az énekhangjára sem lehet panasz –, ennek az egész élménynek a lelke a színpadon bulizó nyolc embernek az önfeledt bulizása.

Mert valóban nemcsak mi bulizunk, hanem a zenekar minden tagja is. A billentyűs hölgy olyan vidáman ugrálja végig az egész koncertet, hogy az önmagában mosolyt csal bárki arcára, de a basszusgitárostól kezdve a doboson át a trombitásig mindenkiből olyan energia és életöröm sugárzik, hogy azt tényleg receptre kellene felírni.

Persze, biztosan vannak megkoreografált elemek, mégsem érződnek annak a mozdulatok: hihetetlenül őszinte az egész, mintha valóban egy családi buliba kerültünk volna egy fülledt nyáréjszakán, ahol az ünneplés részeként az unokatestvérekből meg haverokból verbuválódott zenekar húzza a talpalávalót az udvaron a pálmafák hűsében. Közben ők maguk is táncolnak, a banda mókamesterei testvériesen bohóckodnak, kedves kis performanszot adnak elő, egy ponton pedig a frontember (aki egyszerűen inkább csak vokalista, mert mindenki másnak is ugyanúgy jut a reflektorfényből) beáll a DJ pult mögé, hogy a többiek körbeállva örömtáncot lejtsenek. A határok elmosódnak, a színpad előtti kordonok mintha nem is lennének, mindenki ugrál és táncol és énekel, együtt vagyunk, és egyszerűen ünnepeljük az életet. És ej, minden nehézség ellenére, milyen nagyszerű élet ez!

Galéria
Alvaro Soler a VeszprémFesten
Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. ma 14:34 Esőhelyszínre költözik a VeszprémFest esti koncertje Esőhelyszínre költözik a VeszprémFest esti koncertje A Veszprém Arénában rendezik meg a Toto koncertjét. tegnap 13:49 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. tegnap 15:23 Faith No More VeszprémFest Faith No More Felemás érzésekkel hagytam magam mögött a História kertet Paloma Faith csütörtöki koncertje után: zeneileg azt kaptam, amit vártam, de közben azon gondolkozom, miért akar a VeszprémFest Szigetté válni? 2024. július 19. 13:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.