Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 2. Melinda
Veszprém
-1°C
2023. december 2. Melinda
Veszprém
-1°C

Alvaro Solert receptre kellene felírni

2023. július 13. 13:53
A latin énekes másfél óra alatt rajongót csinált belőlem. Pedig korábban csak a Sofiát ismertem tőle, és azt is csupán akkor hallgattam, ha a rádió játszotta.

Tegnap este egy latin családi házibuliba voltam hivatalos. Igaz, ezt egészen addig nem tudtam, amíg ott nem találtam magam az egész közepén, és hát a család is meglehetősen nagy volt a több ezer főjével. De épp ez volt benne a varázslat: hogy egyáltalán nem éreztem ezt egy fullasztó tömegnek, amely a várható esőt elkerülve bezsúfolódott a Veszprém Arénába.

Megkockáztatom, éppenséggel ez a kényszerű lépés még adott is egy pluszt a koncertnek. Persze ez erősen szubjektív élmény, de az egészben volt számomra valami szimbolikus az egész életünkre vonatkozóan: hogy itt vagyunk, kívülről talán veszély fenyeget, mégis, minden rossz ellenére egymásban, a zenében, a táncban menedékre találhatunk. Hogy a körülmények ellenére is ugrálhatunk eksztatikusan a ritmusra, és átjárhat bennünket az eufória, ahogy érzelmektől túlcsordulva együtt énekelünk.

Persze ehhez az is kell, hogy Alvaro Soler zenéi egyértelműen nagyon jók. Bátran mixel többféle stílust, a klasszikus karibi ritmusokat az EDM-mel, a poppal, de az érzelmesebb, zongorára komponált dalok sem maradnak ki, ami egyrészt nagy segítség abban, hogy egy pillanatra se váljon lapossá a koncert, másrészt igazi csemege hallgatni, ahogy a különféle hangszerek – a konga, a szaxofon, a gitár, a csörgődob, a szintetizátor és a zongora – együtt szimfóniát alkotnak, vagy éppen egyik-másik nagyobb szerepet kap.

No meg az is, hogy az Alvaro Soler zenei élmény egyáltalán nem egyszemélyes show. Bár a fiatalembernek kétségtelenül megvan a karizmája ahhoz, hogy egyedül is elvigye a hátán a bulit – sokat, de nem unalmasan kommunikál a közönséggel, személyes történeteket és gondolatokat oszt meg családról és elköteleződésről meg az érzelmek fontosságáról és optimizmusról, és az énekhangjára sem lehet panasz –, ennek az egész élménynek a lelke a színpadon bulizó nyolc embernek az önfeledt bulizása.

Mert valóban nemcsak mi bulizunk, hanem a zenekar minden tagja is. A billentyűs hölgy olyan vidáman ugrálja végig az egész koncertet, hogy az önmagában mosolyt csal bárki arcára, de a basszusgitárostól kezdve a doboson át a trombitásig mindenkiből olyan energia és életöröm sugárzik, hogy azt tényleg receptre kellene felírni.

Persze, biztosan vannak megkoreografált elemek, mégsem érződnek annak a mozdulatok: hihetetlenül őszinte az egész, mintha valóban egy családi buliba kerültünk volna egy fülledt nyáréjszakán, ahol az ünneplés részeként az unokatestvérekből meg haverokból verbuválódott zenekar húzza a talpalávalót az udvaron a pálmafák hűsében. Közben ők maguk is táncolnak, a banda mókamesterei testvériesen bohóckodnak, kedves kis performanszot adnak elő, egy ponton pedig a frontember (aki egyszerűen inkább csak vokalista, mert mindenki másnak is ugyanúgy jut a reflektorfényből) beáll a DJ pult mögé, hogy a többiek körbeállva örömtáncot lejtsenek. A határok elmosódnak, a színpad előtti kordonok mintha nem is lennének, mindenki ugrál és táncol és énekel, együtt vagyunk, és egyszerűen ünnepeljük az életet. És ej, minden nehézség ellenére, milyen nagyszerű élet ez!

Galéria
Alvaro Soler a VeszprémFesten
Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest VeszprémFest Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest Veszprémben az álmok valóra tudnak válni. Még akkor is, ha olyan hihetetlennek tűnő álomról van szó, mint az, hogy arénákat megtöltő világsztárok muzsikáljanak egy relatíve pici város ékes terein. Húsz év koncertjei, a VeszprémFest rá a példa, melynek legizgalmasabb pillanatait most könyvben és filmen is felidézhetjük. 2023. november 24. 17:09 Bejelentették a jövő évi VeszprémFest és Rozé Rizling Jazz Napok időpontját Bejelentették a jövő évi VeszprémFest és Rozé Rizling Jazz Napok időpontját Akinek már megvan a jövő évi naptárja, be is karikázhatja az időpontokat. 2023. augusztus 9. 13:33 Norah Jones mesterkurzust tartott a saját érzelmeinkről Norah Jones mesterkurzust tartott a saját érzelmeinkről Kilenc Grammy-díjjal és 50 millió eladott lemezzel a háta mögött érkezett meg az indiai származású Norah Jones az idén 20 éves VeszprémFest utolsó estéjére, ahol a húszéves pályafutás ellenére az első magyarországi koncertjét adta, a hangja pedig bő másfél órára belénk fojtotta a lélegzetünket is. 2023. július 17. 16:17 Joss Stone énekelt, tanított és elbűvölt VeszprémFest Joss Stone énekelt, tanított és elbűvölt Fel volt adva a lecke Joss Stone-nak, amikor a VeszprémFest színpadára állt, hiszen egy olyan műfajt, a soult kellett megtanítania, amit a magyar közönség ritkán kap ilyen dózisban és egyből a műfaj egyik legnagyobbjától az arcába. Az énekesnő viszont nem adta fel a koncert végéig sem, a veszprémi közönség pedig, ha nem is habilitált a soulból, de túl van egy kiváló zenei alapképzésen. 2023. július 16. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.