Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-1°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-1°C

Reális célok az edzésben

2023. július 17. 9:35
Ha szétnézel az interneten, rengeteg olyan tartalmat, videót, edzéstervet, étrendet stb. látsz, amelyek már 3, 6, 8 vagy 10 hét alatt csodát ígérnek. Duzzadó bicepszet, kockás hasizmot, izmos combokat és kőkemény popsikat. Kíméletlen diétákkal és edzésekkel talán még valóra is válhat belőle valami. De a szervezeted nem lesz hálás érte!

Gondolj bele abba, hogy ahhoz, hogy ez idáig elhanyagoltad az izmaidat, esetleg egy kis pocakot növesztettél, vagy az erőnléted, állóképességed lett a korábbinál sokkal gyengébb, idő kellett. Hónapok, évek, évtizedek semmittevése…

Ha az egészségügyi kockázatok mérlegelése nélkül, felkészületlenül szavazol bizalmat egy csodamódszernek vagy divatdiétának, anélkül ráadásul, hogy ismernéd a szervezetedben végbemenő folyamatokat, több kárt okozhatsz, mint hasznot. 

A drasztikus túlerőltetés ráadásul sérülésveszélyes is.

Talán tudtad, talán nem, de az emberi szervezetben gyakorlatilag minden sejtünk fehérjékből áll, így az izmok is. Nem véletlenül nevezzük tehát a fehérjéket a test építőköveinek.
Az egyik az izomfehérje szintézis, a másik pedig az izomfehérje bontás. Alapesetben ez a két folyamat egyensúlyban van, ilyenkor általában a testsúlyod is állandó. Akkor viszont, ha bármelyik irányba eltolódik a hangsúly, akkor az izomfehérje mennyisége csökkenni vagy gyarapodni fog a testedben.
Értelemszerűen, ha az izomépítés a cél, akkor arra kell fókuszálni, hogy az izomfehérje szintézis kerüljön túlsúlyba, míg a lebontási folyamatokat ajánlott lelassítani annak érdekében, hogy ne bontsa le a testünk az izmokat, amelyekért annyira keményen dolgozunk.

Az étkezés tehát elhanyagolhatatlan részét képezi az izomépítésnek, főként a tápanyag feldolgozásával együtt járó hormonális folyamatok okán.

MI A REÁLIS CÉL IZOMÉPÍTÉS SORÁN?

Ha gyors eredményekre vágysz, el kell keserítsünk: az izomépítés lassú folyamat, amit nem is időben, hanem inkább a hetente vagy havonta felépített izomfehérjék mennyiségében (kg) érdemes mérni. A kutatások többé-kevésbé eltérnek azt illetően, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű edzés, illetve a célodat szolgáló étrend betartása mellett kb. mennyi izomgyarapodás lehet reális.

Ezt szinte lehetetlen pontosan megjósolni, hiszen a testben végbemenő hormonális folyamatok, a testsúly és a testfelépítés egyaránt befolyásolja az eredményeket. Ahogy az életvitel és az elegendő pihenés biztosítása is.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az izomépítéshez 1,4-2 gramm x kg mennyiségű fehérjét kell bevinned naponta. Ezzel a módszerrel legalább heti 2-3 edzés és fehérjedús táplálkozás, a megfelelő szénhidrátok bevitele mellett kezdőként havi 1-1,5 kg izomnövekedést érhetsz el, ha mindenre odafigyelsz! Persze ez nem csak izmot jelent.
Amennyiben ezt a folyamatot lassúnak ítéled, az egyénre szabott megfelelő edzésterv és étrend összeállításával, a személyi edzés segíthet felgyorsítani a folyamatokat.

– Kezdő: 10-15kg / év

– Középhaladó: 5-9kg / év

– Haladó: 2-4kg / év

Ha a fenti értékeket átszámolod heti számokká, akkor gyorsan rájöhetsz arra, amit már valószínűleg egyébként is tudsz: az izomépítés egy nagyon-nagyon lassú és kitartó folyamat. Érdemes tehát a reális, heti 0.1-0.2 kiló súlynövekedést megcéloznunk.

Jó edzéseket!

Pribék István
kettlebell funkcionális edző

vehir.hu
további cikkek
Magyarország nagyhatalmának kulcsa ott van a mezőkön méz Magyarország nagyhatalmának kulcsa ott van a mezőkön Magyarország nagyhatalom. Persze nem a szó politikai, vagy katonai vonatkozásában. Ellenben van egy olyan értéke az országnak, ami Európa élvonalába repíti a magyarokat. Az viszont már más lapra tartozik, hogy mennyire használjuk ki ezt az adottságunkat, vagy, hogy ki tudjuk-e egyáltalán. 2023. november 22. 14:58 Hajnalban óraátállítás! Hajnalban óraátállítás! Vasárnap kezdődik a téli időszámítás: hajnali 3-kor az órákat vissza kell állítani 2 órára. 2023. október 28. 14:45 Amerika csak egy sütésnyire van Amerika csak egy sütésnyire van Évek óta szerepel a bakancslistámon, hogy New Yorkban töltsem a Halloweent, Murphy azonban rendre közbeszól, amikor már előkészíteném az utazást. És bár egyelőre a meccsünkben ő áll nyerésre, nekem is megvannak a magam eszközei, hogy kibabráljak vele. Ezúttal egy kosár idénygyümölccsel, meg egy sütővel. 2023. október 22. 12:04 Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Life&Style Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Aki vegán éttermet nyit, az nem csak egy új gasztronómiai vállalkozásba kezd. Valamiért az ilyen vendéglátóhelyeknek van egy semmi máshoz nem hasonlítható különleges, megnyugtató atmoszférája. Pláne akkor, ha a hely évszázados történelemmel bír, amiről mintha mesélnének a falak. Veszprém legújabb ilyen étterme pontosan ilyen. 2023. október 16. 13:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.