Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C

A gyerekkori hímzőkosár ismét felnyílik, és varázslatosabb dolgokat rejt, mint valaha

2023. július 17. 9:35
A múlt újra divatba jön: kertet gondozunk, kenyeret sütünk, és újabban a hímzőtűt is elővesszük. Nagyanyáink és a romantikus lányregények hősnőinek megszokott elfoglaltsága az utóbbi években a fiatal korosztályok között is hódít, csak éppen ma már nem terítőre és párnára festünk tűvel és fonallal, hanem faliképekre vagy ruhára, és a technika is modernebb lett. Igaz, utóbbi itthon még gyerekcipőben jár, a veszprémi Antal Ágnes azonban jó úton halad, hogy meghonosítsa az irányzatot.

2020-ban a média különös jelenségre figyelt fel. Nem a pandémiára, noha a bezártsággal járó világjárványnak kétségtelenül köze lehetett ahhoz, hogy még többeket hódítson meg egy új trend, mely az egyszerű vidéki élet báját és romantikáját hirdette: csendes hétköznapokat egy házikóban, melyek kertészkedéssel, sütéssel, erdei sétákkal és kézművességgel telnek. A cottagecora-ra keresztelt irányzat hívei főleg fiatal lányok voltak, mely legalább annyira volt esztétikai, mint életmódbeli irányzat, így nagy hangsúlyt kaptak benne a 19. századot idéző romantikus, lenge ruhák és az olyan dekoratív tárgyak, mint a hímzett faliképek.

De nem ám akármilyen faliképek! Bár a hímzésről a legtöbbünknek nagyanyáink matyó és kalocsai mintás terítői, párnái jutnak eszünkbe, a modern technikáknak köszönhetően ma már kész művészeti alkotások születnek. 

Éppen ez tetszett meg Antal Ágnesnek is. „Az alkotás nagyon régóta az életem része: már óvodában felfedezték a kézügyességem, így az általános iskolát is rajz tagozaton végeztem. A középiskolás és az egyetemi éveim alatt a művészet csak hobbi maradt, de hét év marketinges munka után éreztem, hiányzik az alkotás. Előbb elvégeztem egy tervezőgrafikus képzést, majd 2018-ban, a kislányom születése után egy hirtelen ötlettől vezérelve vágtam bele a hímzésbe. Olyan kreatív tevékenységet kerestem, amit egy pár hónapos baba mellett is tudok végezni csendben, míg alszik, akkor is, ha csak fél órám van. Az alapokat még nagymamámtól tanultam gyerekkoromban, ám később ez a tudás feledésbe merült. Az interneten kezdtem el nézelődni, először hazai, majd külföldi oldalakon. Akkor döbbentem rá, hogy a kötött motívumokkal és színekkel dolgozó hagyományos vonal mellett létezik egy modern is, ahol a kreativitásnak csak a fantázia szab határt: az új technikák megjelenésével tűvel és fonállal gyakorlatilag épp úgy bármit – kiskutyát, őzikét, lepkét – létre lehet hozni, mint például egy festőecsettel” – meséli Ági.

Fotó: Antal Ágnes EmbroideryFotó: Antal Ágnes Embroidery

Nem csoda, hogy ő is azonnal beleszeretett. A modern hímzés alapjait, illetve a tűfestést autodidakta módon sajátította el, majd később egy saját öltéstípust is kifejlesztett, az azóta védjegyévé vált kócos öltést, első alkotásait pedig kislányának készítette, rögtön saját mintákkal. Mint mondja, mindig is érdekelték az illusztrációk, imád tervezni, így természetes volt, hogy maga álmodja meg a faliképek mintáit, kislánya révén pedig a téma is adott volt: a faliképeken komplett mesevilágok jelennek meg – a Disney klasszikusaiból ismerős oroszláncsalád, tapsi fülesek vagy éppen Füzesi Zsuzsa bájos meseillusztrációt idéző mackók, cicák. Mintha csak a múlt értékei örökítődnének át így, noha Ági szerint ez nem tudatos részéről, mindössze ő is annak a korosztálynak a része, aki még ezeken a meséken nőtt fel, de kétségtelenül szívesen gondozza ezt az örökséget.

Mások pedig szívesen gyönyörködnek benne. Ági hobbija szép organikusan nőtte ki magát  vállalkozássá. Munkáit először a baráti, ismerősi körében mutatta meg, majd a Facebookon, mire egyre többen kérték, hogy készítsen nekik is hímzéseket. A Mesevilágom brandet 2020-ban hozta létre, és bő egy éven keresztül csak babaszobába készített hímzéseket, majd 2021 szeptemberében Antal Ágnes Embroidery néven elindította a felnőtteknek szóló vonalat, illetve webshopját. 

„Nagyon sokféle megkeresést kapok a gyerekszoba dekorációtól kezdve a nagymama lakásába szánt faliképen és kitűzőn át az esküvői gyűrűpárnáig, a házi áldás készletünk pedig a mai napig a legnagyobb példányszámban eladott készlet” – magyarázza Ági. Kifejezetten örömteli az is, hogy egyre inkább kúsznak vissza a divatba a hímzéssel díszített ruhák. Bár Ági fő profilja még mindig a faliképek, igyekszik reflektálni az igényekre, így készített olyan terméket is, amely segítségével bárki felviheti a hímzett mintát saját ruhájára.

Emellett rendszeresen tart workshopokat, Veszprémben és Budapesten, illetve Facebookon működik egy közel 8000 tagot számláló Modern hímzés csoport, ahol gyakran oszt meg ingyenes oktatóvideókat és mintákat. „Nagyon szerencsés vagyok, hogy a munkám egyben a hobbim is, hogy minden nap azzal foglalkozhatok, amit szeretek, ami feltölt, és ezt igyekszem ezekkel az ingyenes anyagokkal meghálálni. Jó látni, hogy egyre többen fordulnak a hímzés felé, hiszen ez egy csodás kikapcsolódási forma: míg az egyes öltésekre figyelsz, ellazulsz, közben pedig valami szépet, kézzelfoghatót, értéket is teremtesz. Ráadásul közösségépítő is: sokan barátnőkkel, testvérekkel hímeznek, más a munkahelyén alapított hímzőklubot. Egyre több tinédzser is bekapcsolódik, sőt, gyerekeknek is vannak készletek, hiszen 6-7 évesen már el lehet kezdeni hímezni. Azt gondolom, nagyon jó, ha ilyen fiatalon megismernek egy ilyen hobbit, ami a kézügyességet, a látásmódot is fejleszti” – meséli Ági.

Fotó: Antal Ágnes EmbroideryFotó: Antal Ágnes Embroidery

Ami mellesleg a feltételezésekkel ellentétben sokkal kevésbé bonyolult, mint amilyennek látszik. Egy tűfestéses őzikét persze azonnal nem fogunk tudni kihímezni – ez a technika már egy haladóbb, művészibb szint, ahol nagyon pici öltésekkel igyekszünk visszaadni a valóságot, és ahol látni kell azt is, hogyan fordulnak az árnyékok –, de egy látványos, virágos faliképet például már a legegyszerűbb öltésekkel is el lehet készíteni.

Ági mindenesetre azon van, hogy minél többekkel megszerettesse ezt a tevékenységet – mondhatni, a modern hímzés hazai nagykövete. Webshopjában minőségi, külföldről behozott, általa is használt hímzőkellékeket is kínál, mini hímzőkészletei lehetővé teszik, hogy akár a vízparton vagy a metrón se kelljen lemondani az alkotásról, munkái pedig szerte az országban (de még Amerikában is) viszik  a jó hírét. „Szerintem egy nagyon izgalmas és szép tevékenységről van szó, amely egyszerre kötődik régi hagyományunkhoz, miközben valami újszerű is van benne. Itthon még sokan hiszik, hogy a hímzés régimódi, és én ezen szeretnék változtatni. Tiszteljük a tradíciókat, de időnként érdemes frissíteni, és meglátni, hogy létezik egy másik vonal is, amely egészen új dimenziókat nyit meg.”

Weboldal
Facebook

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Life&Style Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Aki vegán éttermet nyit, az nem csak egy új gasztronómiai vállalkozásba kezd. Valamiért az ilyen vendéglátóhelyeknek van egy semmi máshoz nem hasonlítható különleges, megnyugtató atmoszférája. Pláne akkor, ha a hely évszázados történelemmel bír, amiről mintha mesélnének a falak. Veszprém legújabb ilyen étterme pontosan ilyen. 2023. október 16. 13:19 A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Life&Style A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Eddig leginkább csak a hollywoodi filmekből ismertük azt a történetet, amikor a főhős egy elhibázott döntése miatt indulnak el a bonyodalmak, aztán kellő merészséggel ezekkel szembenéz, majd a végén bölcsebben, tapasztaltabban learatja a babérokat. Pedig a Balaton-felvidéki valóság is szül ilyen helyzeteket, de itt még mozgó vonatokról sem kell leugrálni hozzá, mint a filmekben, elég csak a gyümölcsösbe kisétálni. 2023. október 16. 13:11 Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól! Life&Style Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól! Legyen színpompás ősszel is a tányérod! 2023. október 16. 13:07 Fenntartható luxus a mindennapokban Life&Style Fenntartható luxus a mindennapokban Rybicska Nóra ékszerkészítő vállalkozása nem gyermekkori vágyálomból indult ki, és soha nem is volt az a nő, aki sportot űzött volna a szebbnél szebb ékszerek felhalmozásából. Az egyszerű, letisztult elegancia illik hozzá, az ékszerekben pedig az alkotó folyamat, az apró mechanikai részletek fogták meg. Az úton a férje segítségével indult el, aki tizenkilencre húzott lapot, és parfüm helyett fűrésszel és reszelővel lepte meg a feleségét a különböző ünnepeken. Nórával a drágakövek és egyéb anyagok eredetétől kezdve a karátszámon át igyekeztünk a legapróbb részletekig megbeszélni, hogy mitől válhat egyedivé egy olyan luxusékszer, ami fenntartható és még a mindennapokban is a megfizethető kategóriába esik. 2023. október 16. 13:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.