Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kikerülnek a személyes balatoni élmények a privát szférából

2023. július 10. 22:02
Az útikönyvek hasábjain túl van egy EKF-es projekt, ami a Balatont az egyszerű emberek nézőpontjából, vagyis az ő fényképezőgépük objektívén keresztül mutatja be. Ezzel számos olyan apróság és személyes élmény válik hallhatatlanná, amelyek elvesztek volna az évtizedek során. Ez a Privát Balaton, aminek első kiállításán a vitorlázást mutatták be, kezdve onnan, amikor még nem hat óra alatt teljesítették a hajók a Kékszalagot.

„Üdvözletünket küldjük a Balaton partjáról. Az idő remek, sokat strandolunk és horgászunk. Várjuk már, hogy újra találkozzunk! Juci, Béla, Öcsi”

Hány meg hány ilyen, vagy ehhez hasonló üzenet került fel a képeslapok hátuljára, amikor még az internet előtti vészkorszakban nem az Instagramon keresztül osztották meg az emberek az élményeiket, hanem valóban személyesen, egy-egy balatoni napnyugtát ábrázoló fotó hátuljára írt rövid üzeneten keresztül. Amiket aztán a Magyar Posta ideális esetben még a nyaralás vége előtt ki is kézbesített a címzetteknek. Bő egy héttel a vakációzás után aztán személyesen is meg lehetett tartani az élménybeszámolót, amikorra sikerült előhívatni az ott készült fényképeket. Ez utóbbi mindig hordozott magában valami izgalmat, hogy vajon hány fotóba lógott bele apu mutatóujja, vagy tényleg sikerült-e jól befűzni a filmet?

Mindez ma már nosztalgia, viszont azzal, hogy az élmények digitálisan történő megörökítése átvette a képeslap és analóg fotózás szerepét, ezek a képek és a hozzájuk kapcsolódó történetek nem tűntek el. Mi több, örökre beégtek a balatoni nyaralások történetébe, csupán ott porosodnak bedobozolva magyar háztartások ezreinek szekrényeiben.

Az Európa Kulturális Főváros programban életre hívott Privát Balaton projekt ezeket a dobozokba elzárt képeket és hozzájuk kapcsolódó történeteket igyekszik a felszínre hozni és  egy olyan izgalmas gyűjteményt létrehozni, ami túlmutat az útikönyvek színes hasábjain, helyette valóban az emberek egyszerű nézőpontjából mutatja be a Balatont.

A projekt munkatársai, 2022-ben kezdték el a gyűjtőmunkát azokon a Balaton-parti településeken, akik csatlakoztak az EKF-programház. Az itt élő, vagy itt nyaraló emberek felkeresése mellett komolyabb könyvtári gyűjtőmunkát is végeztek, hogy minél több képet és történetet sikerüljön összegyűjteni, rendszerezni, majd bemutatni a közönségnek.

A Privát Balaton ugyanis nem feltétlenül a múzeumi és könyvtári szakembereknek szól csak. Egészen őszig a tó partján több kiállítást is szerveznek, ahol tematizálva lehet megnézni a különböző évtizedekből származó képeket és megismerni a hozzájuk kapcsolódó személyes történeteket.

A projekt élén a balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtár szakemberei állnak, akik a Privát Balatonban több partnerszervezettel is együttműködnek. Közülük a Magyar Vitorlás Szövetséggel már sikerült egy olyan tárlatot összeállítani, ami Balatonfüreden a mólón bárki számára megtekinthető. Értelemszerűen ez a kiállítás a balatoni vitorlázást mutatja be a régmúlt képeitől indulva egészen a jelenkorban készült fotókig.

A jövőben hasonló kiállításokat terveznek a Balaton több kikötőjében és vasútállomásán is, összesen tíz város kilenc helyszínén. Egyszóval azokon a pontokon, ahol a legtöbb ember megfordul, legyen szó helyi lakosokról, vagy nyaralókról.

A Privát Balaton adatbázisa azonban nem végleges. Sőt, valószínűleg sosem tud az lenni, viszont a projektben minden megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legtöbb ilyen képanyagot és történetet gyűjtsék össze. Éppen ezért a honlapjukon bárki feltöltheti régi, vagy új képét a hozzá kapcsolódó történettel, ezzel még személyesebbé téve a Balatont.

A Privát Balatonnak van egy testvérprojektje is Veszprémben. Ebben - a Privát Veszprémben - ugyanígy személyes képeket és írásokat gyűjtenek a szervezők, amelyeken keresztül közelebbről lehet megismerni Veszprém társadalmát és annak folyamatos változását. A Privát Veszprém projekt megvalósítóival a helloVEB készített interjút, ami ide kattintva olvasható.

 

Képek: Privát Balaton / VEB2023

Hajas Bálint
további cikkek
Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.