Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kikerülnek a személyes balatoni élmények a privát szférából

2023. július 10. 22:02
Az útikönyvek hasábjain túl van egy EKF-es projekt, ami a Balatont az egyszerű emberek nézőpontjából, vagyis az ő fényképezőgépük objektívén keresztül mutatja be. Ezzel számos olyan apróság és személyes élmény válik hallhatatlanná, amelyek elvesztek volna az évtizedek során. Ez a Privát Balaton, aminek első kiállításán a vitorlázást mutatták be, kezdve onnan, amikor még nem hat óra alatt teljesítették a hajók a Kékszalagot.

„Üdvözletünket küldjük a Balaton partjáról. Az idő remek, sokat strandolunk és horgászunk. Várjuk már, hogy újra találkozzunk! Juci, Béla, Öcsi”

Hány meg hány ilyen, vagy ehhez hasonló üzenet került fel a képeslapok hátuljára, amikor még az internet előtti vészkorszakban nem az Instagramon keresztül osztották meg az emberek az élményeiket, hanem valóban személyesen, egy-egy balatoni napnyugtát ábrázoló fotó hátuljára írt rövid üzeneten keresztül. Amiket aztán a Magyar Posta ideális esetben még a nyaralás vége előtt ki is kézbesített a címzetteknek. Bő egy héttel a vakációzás után aztán személyesen is meg lehetett tartani az élménybeszámolót, amikorra sikerült előhívatni az ott készült fényképeket. Ez utóbbi mindig hordozott magában valami izgalmat, hogy vajon hány fotóba lógott bele apu mutatóujja, vagy tényleg sikerült-e jól befűzni a filmet?

Mindez ma már nosztalgia, viszont azzal, hogy az élmények digitálisan történő megörökítése átvette a képeslap és analóg fotózás szerepét, ezek a képek és a hozzájuk kapcsolódó történetek nem tűntek el. Mi több, örökre beégtek a balatoni nyaralások történetébe, csupán ott porosodnak bedobozolva magyar háztartások ezreinek szekrényeiben.

Az Európa Kulturális Főváros programban életre hívott Privát Balaton projekt ezeket a dobozokba elzárt képeket és hozzájuk kapcsolódó történeteket igyekszik a felszínre hozni és  egy olyan izgalmas gyűjteményt létrehozni, ami túlmutat az útikönyvek színes hasábjain, helyette valóban az emberek egyszerű nézőpontjából mutatja be a Balatont.

A projekt munkatársai, 2022-ben kezdték el a gyűjtőmunkát azokon a Balaton-parti településeken, akik csatlakoztak az EKF-programház. Az itt élő, vagy itt nyaraló emberek felkeresése mellett komolyabb könyvtári gyűjtőmunkát is végeztek, hogy minél több képet és történetet sikerüljön összegyűjteni, rendszerezni, majd bemutatni a közönségnek.

A Privát Balaton ugyanis nem feltétlenül a múzeumi és könyvtári szakembereknek szól csak. Egészen őszig a tó partján több kiállítást is szerveznek, ahol tematizálva lehet megnézni a különböző évtizedekből származó képeket és megismerni a hozzájuk kapcsolódó személyes történeteket.

A projekt élén a balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtár szakemberei állnak, akik a Privát Balatonban több partnerszervezettel is együttműködnek. Közülük a Magyar Vitorlás Szövetséggel már sikerült egy olyan tárlatot összeállítani, ami Balatonfüreden a mólón bárki számára megtekinthető. Értelemszerűen ez a kiállítás a balatoni vitorlázást mutatja be a régmúlt képeitől indulva egészen a jelenkorban készült fotókig.

A jövőben hasonló kiállításokat terveznek a Balaton több kikötőjében és vasútállomásán is, összesen tíz város kilenc helyszínén. Egyszóval azokon a pontokon, ahol a legtöbb ember megfordul, legyen szó helyi lakosokról, vagy nyaralókról.

A Privát Balaton adatbázisa azonban nem végleges. Sőt, valószínűleg sosem tud az lenni, viszont a projektben minden megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legtöbb ilyen képanyagot és történetet gyűjtsék össze. Éppen ezért a honlapjukon bárki feltöltheti régi, vagy új képét a hozzá kapcsolódó történettel, ezzel még személyesebbé téve a Balatont.

A Privát Balatonnak van egy testvérprojektje is Veszprémben. Ebben - a Privát Veszprémben - ugyanígy személyes képeket és írásokat gyűjtenek a szervezők, amelyeken keresztül közelebbről lehet megismerni Veszprém társadalmát és annak folyamatos változását. A Privát Veszprém projekt megvalósítóival a helloVEB készített interjút, ami ide kattintva olvasható.

 

Képek: Privát Balaton / VEB2023

Hajas Bálint
további cikkek
Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Hamarosan visszaköltözik a kultúra a Dimitrov épületébe, viszont teljesen más formában, mint eddig ismerős volt. Sőt, az, ami várhatóan ősszel megnyílik az újragondolt épületben egész Közép-Európában egyedi lesz. Hétfő délután Porga Gyula polgármester és a CODE digitális élményközpont – ez lesz a Dimitrov új neve – megvalósítói tartottak körbevezetést néhány veszpréminek. Portálunk ott volt ezen az alkalmon és most olvasóinknak is eláruljuk, hogy mit is jelent pontosan az immerzív tér, ami a CODE-ban épül. 2024. június 4. 0:36 Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg. 2024. június 3. 16:37 Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.