Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nemzetközi vasútmodell kiállítás nyílt a Március 15. utcai csarnokban

2023. július 8. 14:31
Különleges látvány fogadja azokat, akik ezen a hétvégén a Március 15. utcai sportcsarnokba látogatnak: a küzdőteret megtöltik a terepasztalok, amiket a Baross Gábor Vasútmodellező- és Vasútbarát Klub szervezésében, több országból érkező modulokból szereltek össze.

A fő attrakciót ez, a küzdőtér nagy részét megtöltő, összesen 206 modulból összeállított, egy rendszerbe kapcsolt, több száz méter hosszú vasúti pálya jelenti – ehhez angol, francia, német, osztrák, horvát, román és magyar klubok moduljait használták fel. Szintén ebben a teremben egy kisebb gazdasági vasút és egy látványterepasztal is található. 

A terepasztalok mellett bemutatják a vasútmodellek készítését, a látogatók maguk is összeszerelhetnek modellházakat. Azok, akik maguk is a vasútmodellek szerelmesei, az előcsarnokban vásárolhatnak is különböző alkatrészeket a saját terepasztalukhoz. 

A bejáratnál már a szombati nyitás előtt többen várakoztak: a sorban az ország több részéről érkezett mozdonyvezetőkkel és kisgyerekes családokkal is találkoztunk. A hatalmas, több mint háromszáz méter hosszú egybekapcsolt pályát alkotó terepasztal azonban nemcsak a kicsiket tölti el lelkesedéssel. Miközben járnak a vonatok, rácsodálkozhatunk az aprólékosan kidolgozott jelenetekre, amelyek a sínek mellett fogadnak minket. Esküvő, temetés, favágók, közúti baleset, birkanyájat terelő juhász, strandolók és a kertben bográcsozó fiatalok – órákig lehet böngészni a látványt, mire minden részletet felfedezünk. 

A modulok között számos valódi helyszínt is találunk, köztük Veszprém környékbeli épületek, állomások is szerepelnek, de a nemzetközi kiállítók asztalai révén a fentebb felsorolt országok építészetébe is bepillantást nyerhetünk, és néhány ottani állomás makettjét csodálva a helyszínre képzelhetjük magunkat. 

Az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával létrejött kiállítás szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között látogatható. 

Kapcsolódó cikk
Három évtizede hobbijuk a vasútmodellezés
A veszprémi Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A klubhelyiségben kerestük fel őket, ahol bepillantást nyerhettünk a modellezés kulisszatitkaiba.
Galéria
Nemzetközi vasútmodell kiállítás
Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Budapesten koncertezik a Mandoki Soulmates Budapesten koncertezik a Mandoki Soulmates Szent István ünnepe alkalmából Budapest szívében, a Bazilika előtti téren idén, augusztus 18-án 19:00 órától újra életre kel a többszörös platina- és aranylemezes Mandoki Soulmates muzsika. ma 8:50 Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Rendezzük el szépen polcokra azokat az élményeket, amiket a Gyárkert 2024-es nyitóhétvégéjén kaptunk! tegnap 16:23 Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. tegnap 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. 2024. június 23. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.