Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
0°C
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
0°C

Nemzetközi vasútmodell kiállítás nyílt a Március 15. utcai csarnokban

2023. július 8. 14:31
Különleges látvány fogadja azokat, akik ezen a hétvégén a Március 15. utcai sportcsarnokba látogatnak: a küzdőteret megtöltik a terepasztalok, amiket a Baross Gábor Vasútmodellező- és Vasútbarát Klub szervezésében, több országból érkező modulokból szereltek össze.

A fő attrakciót ez, a küzdőtér nagy részét megtöltő, összesen 206 modulból összeállított, egy rendszerbe kapcsolt, több száz méter hosszú vasúti pálya jelenti – ehhez angol, francia, német, osztrák, horvát, román és magyar klubok moduljait használták fel. Szintén ebben a teremben egy kisebb gazdasági vasút és egy látványterepasztal is található. 

A terepasztalok mellett bemutatják a vasútmodellek készítését, a látogatók maguk is összeszerelhetnek modellházakat. Azok, akik maguk is a vasútmodellek szerelmesei, az előcsarnokban vásárolhatnak is különböző alkatrészeket a saját terepasztalukhoz. 

A bejáratnál már a szombati nyitás előtt többen várakoztak: a sorban az ország több részéről érkezett mozdonyvezetőkkel és kisgyerekes családokkal is találkoztunk. A hatalmas, több mint háromszáz méter hosszú egybekapcsolt pályát alkotó terepasztal azonban nemcsak a kicsiket tölti el lelkesedéssel. Miközben járnak a vonatok, rácsodálkozhatunk az aprólékosan kidolgozott jelenetekre, amelyek a sínek mellett fogadnak minket. Esküvő, temetés, favágók, közúti baleset, birkanyájat terelő juhász, strandolók és a kertben bográcsozó fiatalok – órákig lehet böngészni a látványt, mire minden részletet felfedezünk. 

A modulok között számos valódi helyszínt is találunk, köztük Veszprém környékbeli épületek, állomások is szerepelnek, de a nemzetközi kiállítók asztalai révén a fentebb felsorolt országok építészetébe is bepillantást nyerhetünk, és néhány ottani állomás makettjét csodálva a helyszínre képzelhetjük magunkat. 

Az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával létrejött kiállítás szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között látogatható. 

Kapcsolódó cikk
Három évtizede hobbijuk a vasútmodellezés
A veszprémi Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A klubhelyiségben kerestük fel őket, ahol bepillantást nyerhettünk a modellezés kulisszatitkaiba.
Galéria
Nemzetközi vasútmodell kiállítás
Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Anastacia is fellép a Paloznaki Jazzpikniken Anastacia is fellép a Paloznaki Jazzpikniken Anastacia, a Kraak & Smaak, valamint az MF Robots is fellép jövőre a Paloznaki Jazzpikniken - közölték a szervezők szerdán. tegnap 13:20 Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. 2023. december 4. 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.