Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
19°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
19°C

Nemzetközi vasútmodell kiállítás nyílt a Március 15. utcai csarnokban

2023. július 8. 14:31
Különleges látvány fogadja azokat, akik ezen a hétvégén a Március 15. utcai sportcsarnokba látogatnak: a küzdőteret megtöltik a terepasztalok, amiket a Baross Gábor Vasútmodellező- és Vasútbarát Klub szervezésében, több országból érkező modulokból szereltek össze.

A fő attrakciót ez, a küzdőtér nagy részét megtöltő, összesen 206 modulból összeállított, egy rendszerbe kapcsolt, több száz méter hosszú vasúti pálya jelenti – ehhez angol, francia, német, osztrák, horvát, román és magyar klubok moduljait használták fel. Szintén ebben a teremben egy kisebb gazdasági vasút és egy látványterepasztal is található. 

A terepasztalok mellett bemutatják a vasútmodellek készítését, a látogatók maguk is összeszerelhetnek modellházakat. Azok, akik maguk is a vasútmodellek szerelmesei, az előcsarnokban vásárolhatnak is különböző alkatrészeket a saját terepasztalukhoz. 

A bejáratnál már a szombati nyitás előtt többen várakoztak: a sorban az ország több részéről érkezett mozdonyvezetőkkel és kisgyerekes családokkal is találkoztunk. A hatalmas, több mint háromszáz méter hosszú egybekapcsolt pályát alkotó terepasztal azonban nemcsak a kicsiket tölti el lelkesedéssel. Miközben járnak a vonatok, rácsodálkozhatunk az aprólékosan kidolgozott jelenetekre, amelyek a sínek mellett fogadnak minket. Esküvő, temetés, favágók, közúti baleset, birkanyájat terelő juhász, strandolók és a kertben bográcsozó fiatalok – órákig lehet böngészni a látványt, mire minden részletet felfedezünk. 

A modulok között számos valódi helyszínt is találunk, köztük Veszprém környékbeli épületek, állomások is szerepelnek, de a nemzetközi kiállítók asztalai révén a fentebb felsorolt országok építészetébe is bepillantást nyerhetünk, és néhány ottani állomás makettjét csodálva a helyszínre képzelhetjük magunkat. 

Az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával létrejött kiállítás szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között látogatható. 

Kapcsolódó cikk
Három évtizede hobbijuk a vasútmodellezés
A veszprémi Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A klubhelyiségben kerestük fel őket, ahol bepillantást nyerhettünk a modellezés kulisszatitkaiba.
Galéria
Nemzetközi vasútmodell kiállítás
Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.