Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém ivóvízkészletét féltik

2023. július 7. 17:11
A márkói murvabánya mellett tartottak sajtótájékoztatót Hartmann Ferenc és Katanics Sándor veszprémi önkormányzati ellenzéki képviselők, kiegészülve a Márkói Tiszta Víz Mozgalom civil tagjaival. Az esemény apropója a murvabányában vélhetően jelenleg is illegálisan lerakott hulladék ügye volt, valamint a kormányhivatal előzetes döntése, miszerint 2025-től már szabályosan lehetne itt elhelyezni a szemetet.

Az esettel korábban már a veszprémi városi közgyűlésen foglalkoztak, amikor Hartmann Ferenc (MSZP) interpellációjában fogalmazta meg aggályait és kért tájékoztatást a polgármestertől, miszerint milyen alapon engedélyezhette a kormányhivatal azt, hogy 2025-től Márkón a külszíni murvabánya helyén hulladékot rakjanak le. A képviselő akkor azt kérte, hogy Veszprém önkormányzata beavatkozóként vegyen részt a folyamatokban, ennek pedig a fő oka az, hogy a terület Veszprém vízbázisát is érinti és felmerül a veszélye, hogy megfertőződik az ivóvízkészlet.

A sajtótájékoztató résztvevői az érintett terület előttA sajtótájékoztató résztvevői az érintett terület előtt

Az ügy további pikantériája, amit a helyszínen fotók bemutatásával is kiegészítettek, hogy a helyiek már most is azt tapasztalják, hogy általában hajnali órákban teherautók jelennek meg a murvabányánál és ismeretlen eredetű hulladékot borítanak le, amit aztán gyorsan betakarnak földdel.

A bemutatott képek a vélhetően illáglis hulladéklerakásról A bemutatott képek a vélhetően illáglis hulladéklerakásról

Ezzel kapcsolatban már rendőrségi feljelentést is tettek, de ahogy elmondták a sajtótájékoztatón, érdemi lépés még nem történt a hatóság részéről.

Hartmannt kiegészítve Katanics Sándor független képviselő hozzátette: a Bakonykarszt Zrt. szakembereinek véleménye szerint is kockázatot jelent a térség karsztvízbázisára nézve a murvabánya hulladék-hasznosítási tevékenységre történő átminősítése, ezért nem támogatják ezt, erről az álláspontról szintén bemutatták a dokumentumot.

A murvabánya bejárataA murvabánya bejárata

A murvabánya – aminek a tulajdonosa a pápai bejegyzésű Bakony-Inert Kft. – 2025-ig rendelkezik bányászati engedéllyel, utána következő időszakra pedig már beadták a dokumentumokat, hogy hulladékokat helyezhessenek el a területen. Ezt a dokumentációt a sajtótájékoztatón elmondottak szerint előzetesen jóváhagyta a hivatal.

Ez ellen a határozat ellen emelt hangot a Márkói Tiszta Víz Mozgalom is, amely civil szerveződés részéről Csejtei Imre és Erdősi Ferenc is felszólaltak a sajtótájékoztatón. Előbbi mérnökként elmondta, annak a dolomitnak, ami meghatározó ezen a részen, nagyon kicsi a szűrőképessége, tehát a földfelszínről bármilyen anyag könnyen eljut a 7 méter mélyen lévő karsztvízig. Szerintük felelőtlen volt a kormányhivatal, amikor ezt komolyabb mérések nélkül engedélyezte, nyilvános fellépésükkel pedig szeretnének nyomást gyakorolni a hatóságra, hogy változtassák meg döntésüket.

vehir.hu
további cikkek
Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. 2024. június 22. 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… 2024. június 22. 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.