Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém ivóvízkészletét féltik

2023. július 7. 17:11
A márkói murvabánya mellett tartottak sajtótájékoztatót Hartmann Ferenc és Katanics Sándor veszprémi önkormányzati ellenzéki képviselők, kiegészülve a Márkói Tiszta Víz Mozgalom civil tagjaival. Az esemény apropója a murvabányában vélhetően jelenleg is illegálisan lerakott hulladék ügye volt, valamint a kormányhivatal előzetes döntése, miszerint 2025-től már szabályosan lehetne itt elhelyezni a szemetet.

Az esettel korábban már a veszprémi városi közgyűlésen foglalkoztak, amikor Hartmann Ferenc (MSZP) interpellációjában fogalmazta meg aggályait és kért tájékoztatást a polgármestertől, miszerint milyen alapon engedélyezhette a kormányhivatal azt, hogy 2025-től Márkón a külszíni murvabánya helyén hulladékot rakjanak le. A képviselő akkor azt kérte, hogy Veszprém önkormányzata beavatkozóként vegyen részt a folyamatokban, ennek pedig a fő oka az, hogy a terület Veszprém vízbázisát is érinti és felmerül a veszélye, hogy megfertőződik az ivóvízkészlet.

A sajtótájékoztató résztvevői az érintett terület előttA sajtótájékoztató résztvevői az érintett terület előtt

Az ügy további pikantériája, amit a helyszínen fotók bemutatásával is kiegészítettek, hogy a helyiek már most is azt tapasztalják, hogy általában hajnali órákban teherautók jelennek meg a murvabányánál és ismeretlen eredetű hulladékot borítanak le, amit aztán gyorsan betakarnak földdel.

A bemutatott képek a vélhetően illáglis hulladéklerakásról A bemutatott képek a vélhetően illáglis hulladéklerakásról

Ezzel kapcsolatban már rendőrségi feljelentést is tettek, de ahogy elmondták a sajtótájékoztatón, érdemi lépés még nem történt a hatóság részéről.

Hartmannt kiegészítve Katanics Sándor független képviselő hozzátette: a Bakonykarszt Zrt. szakembereinek véleménye szerint is kockázatot jelent a térség karsztvízbázisára nézve a murvabánya hulladék-hasznosítási tevékenységre történő átminősítése, ezért nem támogatják ezt, erről az álláspontról szintén bemutatták a dokumentumot.

A murvabánya bejárataA murvabánya bejárata

A murvabánya – aminek a tulajdonosa a pápai bejegyzésű Bakony-Inert Kft. – 2025-ig rendelkezik bányászati engedéllyel, utána következő időszakra pedig már beadták a dokumentumokat, hogy hulladékokat helyezhessenek el a területen. Ezt a dokumentációt a sajtótájékoztatón elmondottak szerint előzetesen jóváhagyta a hivatal.

Ez ellen a határozat ellen emelt hangot a Márkói Tiszta Víz Mozgalom is, amely civil szerveződés részéről Csejtei Imre és Erdősi Ferenc is felszólaltak a sajtótájékoztatón. Előbbi mérnökként elmondta, annak a dolomitnak, ami meghatározó ezen a részen, nagyon kicsi a szűrőképessége, tehát a földfelszínről bármilyen anyag könnyen eljut a 7 méter mélyen lévő karsztvízig. Szerintük felelőtlen volt a kormányhivatal, amikor ezt komolyabb mérések nélkül engedélyezte, nyilvános fellépésükkel pedig szeretnének nyomást gyakorolni a hatóságra, hogy változtassák meg döntésüket.

vehir.hu
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   2024. április 27. 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. 2024. április 27. 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. tegnap 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.