Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
15°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
15°C

Lándzsás útifű, az igénytelen gyógynövény

2023. július 10. 11:11 // Forrás: Greendex
Rétek, legelők, útszegélyek, taposott gyomtársulások világszerte elterjedt jellegzetes évelő, tőrózsás növénye. Az Európa-szerte, sőt csaknem az egész világon elterjedt lándzsás útifű számos betegségre gyógyír.

Az útifűfélék családjába tartozó növény levelét a virágzás kezdetéig gyűjtjük, és 30–50 °C-on gyorsan szárítjuk. Magját száraz időben, augusztustól októberig szedjük. Népies elnevezéseit tekintve kígyófűként, kígyónyelvű fűként, lúdnyelvű fűként, hálófűként, gyíkfűként és útilapuként is ismerjük.

Gyógyhatása

A lándzsás útifüvet gyógynövényként használják. Fő hatóanyaga az aukubin nevű glikozid, de tartalmaz még polifenolokat, nyálka-poliszacharidokat, C-vitamint, cserzőanyagot, kovasavat, káliumot és cinket is.

A lándzsás útifű jó baktériumölő, gyulladáscsökkentő, valamint sebgyógyító, ezért összezúzott levele hasznos gyógyír lehet rovarcsípésekre és kisebb égési sérülésekre.

A légutak gyulladásos megbetegedéseiben köhögés csillapítására, köptetőként használják baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Oldja a letapadt nyákot, elősegíti a köpetképződést. A torok nyálkahártyáját bevonva enyhíti a gyulladást, csillapítja a köhögési ingert. Ártalmatlansága miatt a gyermekgyógyászatban is szívesen alkalmazzák. A mag csekély mértékű duzzadóképessége miatt néha hashajtó szerként is használatos.

Külsőleg a népi gyógyászatban bőrsérülésekre, vágott és gennyes sebekre, nehezen gyógyuló fekélyekre és vérzéscsillapításra használták. Az útifű friss levelét nehezen gyógyuló sebekre szokás tenni: fertőtleníti, összehúzza, bezárja a sebet, elősegíti a véralvadást.

A lándzsás útifű magja, augusztustól októberig szedhető.A lándzsás útifű magja, augusztustól októberig szedhető.

A sokoldalú gyógyító

A lándzsás útifűnek kifejlett, ép levelét használják gyógyászati célra.

Útifűtea másképp: Forrázzunk le 2–3 dl forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított lándzsás útifüvet, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le! Kívánság szerint mézzel édesíthető. Naponta 2–3 csésze teát fogyasszunk! Teája nyálkaoldó és köhögéscsillapító, légúti megbetegedések esetén használják. Sok dohányos vallja, hogy az útifű teája segít leszokni a dohányzásról.

A lándzsás útifűnek kifejlett, ép levelét hasznosítják gyógyászati célra.A lándzsás útifűnek kifejlett, ép levelét hasznosítják gyógyászati célra.

Friss levélpép: fog-, fej-, fülfájás esetén, nyílt sebek, csípések, kígyómarás kezelésére használják.

Szirup: Forrázunk le 3 dl vízzel 1 maréknyi friss vagy szárított útifűlevelet, és hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le! A főzetet újfent forraljuk fel, majd kis lángon sűrítsük be, és keverjünk hozzá 150–200 g mézet! Főleg a gyermekek használják, naponta 1–2 evőkanálnyi fogyasztása ajánlott.

Borogatásra és gargarizálásra: Csészénként 2 tk szárított lándzsás útifüvet öntsünk le hideg vízzel, gyakori kevergetés mellett 1 órán át hagyjuk állni! Alkalmazható a száj- és a toroknyálkahártya, illetve a bőr gyulladásainak kezelésére.

Ellenjavallat: szem- és a szemhéjfertőzés esetén először kérjük ki orvosunk véleményét! Várandósság és szoptatás ideje alatt belsőleg történő alkalmazása, nagy mennyiségben való fogyasztása nem ajánlott!

vehir.hu
további cikkek
Snüssz, a svédek büszkesége! Vajon mennyire káros? Snüssz, a svédek büszkesége! Vajon mennyire káros? Már lassan 400 éve létezik, mégis mostanában indult világhódító körútjára a dohányzás alternatívájaként a snüssz. Svédországban manapság már kevesebb mint a lakosság 5 százaléka nyúl cigarettához, ez pedig a snüssz népszerűségének is köszönhető. Mégis milyen mértékben károsíthatja szervezetünket? Milyen hatása van a környezetre? A Greendex cikkében ezekre a kérdésekre keresik a választ. 2023. augusztus 9. 20:43 A kovászos uborka három törvénye Greendex A kovászos uborka három törvénye Amikor telente a nyárról álmodozunk, rendszeresen megjelennek a gondolatokban a strand, a fák árnyéka, a nyáresti hangulat és – előbb vagy utóbb – a kovászos uborka is. Ilyenkor rendszerint erőteljes nyálelválasztás indul meg a szájban, és már-már érezni lehet a hűvös, savanykás ízt. Most viszont egyértelműen a kovászos uborka szezonját éljük, de vajon tudjuk-e, hogy milyen szabályokat kell betartani a készítésekor? 2023. július 25. 16:38 Vidéki hangulat a nagyvárosban Vidéki hangulat a nagyvárosban Bódi Sylvi neve az egész ország számára ismert, de azt sokan nem tudják róla, hogy a főváros zizegése helyett inkább a természetbe vágyik, legyen szó egy kis faluról, vagy akár egy indonéz szigetről. Új vállalkozásában a szívéhez közelálló vidéki élet szépségeit hozza el azoknak, akik a rohanó világban és a betondzsungelben élik mindennapjaikat. 2023. július 17. 9:35 Elkaszált élővilág, elkaszált jövő! Greendex Elkaszált élővilág, elkaszált jövő! A legtöbb ember sajnos ragaszkodik a rövidre nyírt gyep látványához. Valamiért csak ezt fogadja el szépnek, rendezettnek, akár a kertekről, akár a közterületekről van szó. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy az állandó nyírás, gépi kaszálás komoly ökológiai károkat okoz, ezért ideje lenne legalább részben változtatni ezen a szokásunkon. 2023. július 13. 16:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.