Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
15°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
15°C

Digitális időutazás a Térképvándor applikációval

2023. július 2. 17:06
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Magyar Nemzeti Levéltár közös projektjében elkészült a Térképvándor mobilapplikáció, amely egy digitális időutazás élményét adja a felhasználóknak.

Több mint száz épületről, három idősíkon, 1857, 1927, 1947 évek adatai alapján hozták létre az alkalmazást, melyen keresztül az épületek múltjába leshetünk. A Levéltár őrizetében lévő középület- és lakóház-tervrajzok, telekjegyzőkönyvek, korabeli fotók között is böngészhetnek majd a helytörténet iránt érdeklődők.

Boross IstvánBoross István

Pénteken a Laczkó Dezső Múzeumban tartottak sajtótájékoztatót, ahol elsőként Boross István, a Levéltár igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Őt Dallos Krisztina követte, az EKF kulturális projektmenedzsere. Korábban megfogalmazódott bennük az igény, hogy a Levéltárral segítsék egymás munkáját, s a szóban forgó együttműködésen túl is széles spektrumú a közös munka. Dallos hozzátette, bízik abban, hogy 2023 után is ilyen szoros marad a kapcsolat.

Dr. Czetz Balázs gyűjteményi főigazgató-helyettes is köszöntötte az érdeklődőket, a Magyar Nemzeti Levéltár részéről. Elsőként a Levéltár szerteágazó tevékenységéről beszélt, amely reményei szerint most szélesebb körben is nyilvánvalóvá válik. A legfontosabb közgyűjtemény a mindennapokban is fontos szerepet játszik.

Czetz folytatta, a huszonegyedik század technikai fejlődése olyan kihívások elé állította a Levéltárat, amelynek meg kell felelni. Jogos elvárás ez, s ki kell használni a digitális világ nyújtotta lehetőségeket.

A köszöntő beszédek után az applikáció bemutatása következett, amit közös városi séták követtek. A minitúrák alatt lehetőség volt kipróbálni a Térképvándort, mely mostantól mindenki számára elérhető: A Térképvándort a Veszprém-Balaton 2023 applikáció letöltésével (VEB 2023 app) tudják elérni Android és IOS App store-okból az érdeklődők.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.