Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Életre kel az inotai hőerőmű: jön az INOTA Fesztivál

2023. július 3. 11:07
Augusztus 31. és szeptember 3. között művészek lepik el a több mint két évtizede üzemen kívül lévő hőerőművet. A progresszív zenei kínálaton túl szakmai konferenciával, kortárs színházzal, és nagyszabású fényművészeti kiállítással készül a fesztivál.

Talán most még nehéz elképzelni, hogy két hónap múlva szó szerint életre kel a hely. Az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósuló esemény az NVC rendezvényszervező kollektíva, valamint a Centrum Production elképzeléseit valósítja meg.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestereCampanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere

Csütörtök délelőtt a fesztivál sajtótájékoztatóját is a kultikus helyszínen tartották, ahol Nagy Adrienn, a fesztivál projektmenedzsere köszöntötte az érdeklődőket. Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere úgy fogalmazott: az egész országban kuriózumnak számít a rendezvény, mely a művészeti színvonalán túl a helyszín életre keltésétől is példaértékű.

Wahab Rita, az Európa Kulturális Fővárosa programot megvalósító VEB2023 Zrt. vezérigazgatósági kabinetvezető úgy fogalmazott az összművészeti fesztiválról, hogy már az EKF pályázat megírásakor tervbe jött a hely feltámasztása, s bízik abban, hogy ez a négynapos fesztivál hagyományteremtő lesz.

Hutvágner IstvánHutvágner István

Hutvágner István, az inotai volt hőerőmű tulajdonosa, az Almásfüzitői Asset Management Kft. ügyvezetője hozzáfűzte: a helyszín valódi kincsnek számít, ami Kovács Margit-domborműtől kezdve értékes mozaikokkal, különleges könyvtárral bír. 

Besnyő Dániel - az INOTA Fesztivál főszervezője, vizuális művész és a Centrum Production alapítója elmondta: négy nap alatt tízezer embert várnak Inotára, ahová nemcsak hazai, hanem nemzetközi fellépőket is sikerült megnyerni.

Vándorfi LászlóVándorfi László

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója is felszólalt, hiszen három színházi produkció is látható lesz. Vándorfi jól ismeri a helyet, hiszen amikor bezárt a hőerőmű, ő volt az, aki azonnal színházat, így életet lehelt a helybe. A Béke Művelődési Ház fontos helyszín a társulatnak, a mai napig vannak ott bérletes előadások. Az INOTA Fesztiválon a raktárépület ad majd helyet a Dollár Papa Gyermekei: Úriemberek című előadásának. A Színházteremben lesz látható a Forte Társulat előadásában A helység kalapácsa. A harmadik előadás a kantinban lesz, Cryptic Bodies címmel.

Végül Kovács Andrea - a Let it be! art agency vezetője, az INOTA Fesztivál konferencia-programjának képviseletében beszélt, hiszen a rendezvény elején egy konferencia, vagyis egy közös diskurálás is lesz, színes témákkal.

A hely az 50-es évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt: csúcskorszakában egész Budapest közvilágítását és villamosforgalmát képes lett volna biztosítani. Kürtői - amik a fesztivál logójában is visszaköszönnek - viszont csak részei a 35 focipályányi, 225 ezer négyzetméteren elterülő erőműnek, ami véglegesen 2001-ben állt le.

A fellépőkről itt olvashat.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. ma 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. tegnap 12:00 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. 2024. április 26. 18:01 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.