Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 12. Izabella
Veszprém
34°C
2024. július 12. Izabella
Veszprém
34°C

Életre kel az inotai hőerőmű: jön az INOTA Fesztivál

2023. július 3. 11:07
Augusztus 31. és szeptember 3. között művészek lepik el a több mint két évtizede üzemen kívül lévő hőerőművet. A progresszív zenei kínálaton túl szakmai konferenciával, kortárs színházzal, és nagyszabású fényművészeti kiállítással készül a fesztivál.

Talán most még nehéz elképzelni, hogy két hónap múlva szó szerint életre kel a hely. Az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósuló esemény az NVC rendezvényszervező kollektíva, valamint a Centrum Production elképzeléseit valósítja meg.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestereCampanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere

Csütörtök délelőtt a fesztivál sajtótájékoztatóját is a kultikus helyszínen tartották, ahol Nagy Adrienn, a fesztivál projektmenedzsere köszöntötte az érdeklődőket. Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere úgy fogalmazott: az egész országban kuriózumnak számít a rendezvény, mely a művészeti színvonalán túl a helyszín életre keltésétől is példaértékű.

Wahab Rita, az Európa Kulturális Fővárosa programot megvalósító VEB2023 Zrt. vezérigazgatósági kabinetvezető úgy fogalmazott az összművészeti fesztiválról, hogy már az EKF pályázat megírásakor tervbe jött a hely feltámasztása, s bízik abban, hogy ez a négynapos fesztivál hagyományteremtő lesz.

Hutvágner IstvánHutvágner István

Hutvágner István, az inotai volt hőerőmű tulajdonosa, az Almásfüzitői Asset Management Kft. ügyvezetője hozzáfűzte: a helyszín valódi kincsnek számít, ami Kovács Margit-domborműtől kezdve értékes mozaikokkal, különleges könyvtárral bír. 

Besnyő Dániel - az INOTA Fesztivál főszervezője, vizuális művész és a Centrum Production alapítója elmondta: négy nap alatt tízezer embert várnak Inotára, ahová nemcsak hazai, hanem nemzetközi fellépőket is sikerült megnyerni.

Vándorfi LászlóVándorfi László

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója is felszólalt, hiszen három színházi produkció is látható lesz. Vándorfi jól ismeri a helyet, hiszen amikor bezárt a hőerőmű, ő volt az, aki azonnal színházat, így életet lehelt a helybe. A Béke Művelődési Ház fontos helyszín a társulatnak, a mai napig vannak ott bérletes előadások. Az INOTA Fesztiválon a raktárépület ad majd helyet a Dollár Papa Gyermekei: Úriemberek című előadásának. A Színházteremben lesz látható a Forte Társulat előadásában A helység kalapácsa. A harmadik előadás a kantinban lesz, Cryptic Bodies címmel.

Végül Kovács Andrea - a Let it be! art agency vezetője, az INOTA Fesztivál konferencia-programjának képviseletében beszélt, hiszen a rendezvény elején egy konferencia, vagyis egy közös diskurálás is lesz, színes témákkal.

A hely az 50-es évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt: csúcskorszakában egész Budapest közvilágítását és villamosforgalmát képes lett volna biztosítani. Kürtői - amik a fesztivál logójában is visszaköszönnek - viszont csak részei a 35 focipályányi, 225 ezer négyzetméteren elterülő erőműnek, ami véglegesen 2001-ben állt le.

A fellépőkről itt olvashat.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 Lángokban a Tűztorony: Sun and Moon buli a várban Lángokban a Tűztorony: Sun and Moon buli a várban „Sun and Moon”-ra keresztelt napszakokon átívelő zenei utazás a Tűztorony lábánál, és már most kimondható, hogy az egyik legjobb veszprémi buli idén – ez történt szombaton. 2024. július 10. 10:41 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.