Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyszerűbb és gyorsabb közlekedés – digitalizálódik a V-busz

2023. június 29. 22:08
A V-busz és az EKF stratégiai partnerségének közös ,, Közösségi közlekedés karnyújtásra” című projektje lezárult, a veszprémi közlekedést 15 db készpénzmentes jegykiadó automata és 8 db digitális utastájékoztató tábla üzembehelyezése teszi egyszerűbbé.

A csütörtök délutáni sajtótájékoztatón az EKF megbízásából Kanizsai-Nagy Dóra, monitoring referens beszélt a közösségi közlekedés fontosságáról és annak környezetbarát aspektusairól. Kiemelte: az Európai Kulturális Fővárosa 2023 pályázat fontos eleme volt a helyi tömegközlekedés fejlesztése, valamint az idelátogatók ösztönzése, hogy minél kevesebbet használják az autójukat, illetve, hogy környezet- és klímabarát módon is el tudjanak jutni a rendezvényekre.  

Polgári István, a V-busz Kft. ügyvezetője elmondta: a projekt célja az volt, hogy a 2023. évi Európa Kulturális Főváros évadra való felkészülés jegyében a helyi közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalát is emelni tudja a V-Busz Kft., a járműpark cseréje mellett. Ezzel új szintre helyezik a városi közösségi közlekedést, illetve az utazó közönség kiszolgálását, legyen szó a jegyek-bérletek megvásárlásáról, vagy az utastájékoztatásról.  

A fejlesztés keretein belül 15 db készpénzmentes jegykiadó automata szereztek be és helyeztek ki, elsősorban a fedett buszvárókban, az olyan frekventált helyszíneken, mint például az autóbuszállomás vagy a vasútállomás megállói. Ezekkel az automatákkal – a már meglévő 3 darab, készpénzzel is használható automatán kívül – a város legtöbb városrészében, több nyelven, akadálymentes módon, 0-24 órában biztosítható a V-Busz díjtermékeinek, jegyek és bérletek megvásárlása.

Az automatákban csak bankkártyás fizetésre van lehetőség, ami jelentősen csökkenti az automaták méretét és beszerzési költségét. Emellett megszűnik az érmék és bankjegyek elakadása miatti műszaki hibák lehetősége is.

Az utastájékoztató táblákon valós időben jelennek meg az érkező autóbuszok menetrendi adatai, így a veszprémiek és a városba látogatók könnyedén tájékozódhatnak a járatok közlekedéséről. Emellett a kijelzők tartóoszlopainak oldalán található gomb megnyomásával elérhető a hangalapú utastájékoztatás is, amely lehetővé teszi a szolgáltatás akadálymentes használatát.

Balogh Dóra
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.