Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

Balatonalmádi új blokkjában a fenntarthatóságé és kreativitásé a főszerep

2023. június 28. 14:42
Balatonalmádi legújabb közösségi tere nem egy szokványos napernyős, padokkal telerakott tér a város közepén. Egy tucat tengeri konténert hoztak a balatoni településre, amiben interaktív foglalkozásokat és kiállításokat is szerveznek a fenntarthatóság jegyében, miközben a konténerek gyűrűjében egy színpadon különböző kulturális programokat tartanak majd. Ez a BLOKK.

A nem hétköznapi ötlet a HybridArt Managementtől származik. Ők az a kreatív ügynökség, akikről már többször lehetett hallani Veszprémben és a környéken is. Rendeztek már művészeti fesztiválokat, gasztroeseményeket, kiállításokat, designvásárokat, upcycling alkotótáborokat, workshopokat, de foglalkoztak köztéri installációkkal és meghirdettek több kreatív művészeti pályázatot is. Mindezt a fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében.

A hétvégén megnyitott BLOKK is ehhez a sorhoz csatlakozik, most viszont nem egy egyszeri kiállítás az, amit Balatonalmádi hoztak, hanem felépítettek a város szívében egy olyan közösségi teret, ahol folyamatosan változik a kínálat és nincs minden időponthoz kötve.

A HybridArt új attrakcióját szoros együttműködésben valósította meg az Európa Kulturális Főváros programmal. Ahogy a pénteki megnyitón Erdélyi Szabolcs, a kreatív ügynökség igazgatója elmondta, 2023-ban bővelkedik a térség a programokban, ezért legújabb ötletükkel nem abba az irányba indultak el, hogy ők is a rendezvényszervezés területén lépjenek fel, sokkal inkább építeni szerettek volna valamit, ami megfelel a filozófiájuknak és alkalmas befogadni más programokat is.

Így jött létre a BLOKK, ami lényegében egytucat átalakított tengeri konténerből áll, belsejük viszont nem a Kínából online rendelt kacatokkal van tele, hanem kreatív foglalkozásokkal lehet találkozni, valamint változatos kiállításokkal és egy design bolttal is.

A BLOKK helyszínében is visszaköszön a fenntarthatóság, hiszen Balatonalmádi egy olyan belvárosi területén kapott helyet, ami jelenleg rehabilitáció alatt áll. A régi Borkert épületének helyét a következő években fejleszteni fogja a város, viszont amíg a munkák nem indulnak el, a BLOKK-nak köszönhetően sikerült bekapcsolni a városi kulturális körforgásba ezt a területet.

Erről már Fabó Péter, Balatonalmádi polgármestere beszélt a megnyitón, aki kiemelte azt is, folyamatosan dolgoznak azon, hogy visszahozzák Balatonalmádiba azt a kulturális pezsgést, ami régebben jellemezte a várost. Ennek egyik fontos állomása a BLOKK, ami idén nyáron gazdagítja a Balaton élménykínálatát.

A nyitás utáni héten már rögtön el is indultak a workshopok, amiknek az egyik konténer ad helyet, itt többek közt upcycling ékszerkészítésre, szitázásra, örömfestésre, papírsárkány készítésre és még számos kreatív foglalkozásra lehet számítani.

A BLOKK másik konténereiben fotókiállításokat rendeztek be, elsőként Pozsonyi Roland sorozatát fiatal balettáncosokról.

A baletthez való kapcsolódás nem véletlen, hiszen ezen a héten zajlik Veszprémben a Ballet Grand Prix 150 résztvevővel a 18 országból. A BLOKK megnyitóján ezért jelen volt Isky Annamária, a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány kuratórium elnöke is, aki örömét fejezte ki, hogy táncművészetük ilyen rendhagyó térben is megjelenik, népszerűsítve azt a fiatalok körében.

Ezt az együttműködést méltatta Heim-Tóth Miklós, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kulturális projektmenedzsere is. Az EKF a BLOKK mellett a Ballet Grand Prix-et is támogatja, annak pedig különösen örülnek, ha ezek a kezdeményezések maguktól megtalálják az együttműködési lehetőségeket, emelte ki a megnyitón.

A BLOKK egyébként folyamatosan nyitva van, ahogy pedig a szervezői is elmondták, kiváló lehetőség strandolás előtt, vagy után megállni itt és megismerkedni a kínálatukkal. De a középen álló színpadon rendszeresen tartandó zenés és kulturális események miatt akár célirányosan érdemes felkeresni a helyet, amelynek programjairól hivatalos Facebook-oldalukon keresztül lehet leggyorsabban értesülni.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán Hybridart Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán A Balaton-felvidékről szóló, több mint 6 méter hosszú kültéri kiállítás eddig sosem látott szemszögből vizsgálja régiónk domborzatát a Három grácia csobogó szomszédságában, a Kossuth utcán. 2023. december 1. 10:35 I can buy myself flowers: szezonális virágbolttal gazdagodott Veszprém belvárosa I can buy myself flowers: szezonális virágbolttal gazdagodott Veszprém belvárosa A legtöbb nő szereti a virágokat, és ahogy Miley Cyrus énekli, magunknak is meg tudjuk venni őket, de azért még jobban örülünk neki, ha a párunk lep meg vele bennünket. Mindkét verzió lehetséges, ráadásul fenntartható módon: a belváros legújabb virágboltja, a Szezøn a környezettudatos szemlélet mentén nyitott meg pénteken. 2023. november 17. 20:26 Áder János a Pannon Egyetemen: illúziókat kergetünk, pedig a valóság itt van előttünk fenntarthatóság Áder János a Pannon Egyetemen: illúziókat kergetünk, pedig a valóság itt van előttünk Pusztán tudományos tények hangzottak el, mégis kijózanító erővel bírt Áder János, volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnökének előadása, amit a Pannon Egyetemen tartott a Green Up elnevezésű tematikus hónap nyitóeseményeként kedden. A javában egyetemisták előtt tartott előadáson elhangzott, sokszor csak illúziókat kergetünk, pedig a valóság itt van előttünk. 2023. november 1. 4:06 Áder János a Pannon Egyetemen tart előadást október végén fenntarthatóság Áder János a Pannon Egyetemen tart előadást október végén Október 31-én startol a Green UP című fenntarthatósági programsorozat a Pannon Egyetemen, amelynek egyből a nyitónapján a volt köztársasági elnök, Áder János érkezik Veszprémbe. 2023. október 18. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.