Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C

Debütál a Hungarian Ballet Grand Prix

2023. június 26. 13:42 // Forrás: Salt Communications
Június 26-án indul, június 29-én este pedig nagyszabású, nyilvánosan megtekinthető gálaműsorral ér majd véget az idén debütáló Hungarian Ballet Grand Prix, amelyre többek közt Japánból, Kínából, Tajvanról és az Amerikai Egyesült Államokból is érkeznek versenyzők.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében megvalósuló nemzetközi verseny zsűrijében a hazai és nemzetközi balettélet olyan kiválóságai kaptak helyet, mint Solymosi Tamás, Aradi Mária, Dózsa Imre, Leblanc Gergely, valamint Agnese Andersone, Tatiana Melnik, Mirzoyan Albert és Kateryna Kukhar. A versenyprogramon túl a szervezők mesterkurzusokkal és Balaton-parti szabadidős programokkal is várják a 7-18 éves növendékeket. A gálaműsoron a legjobb eredményt elérő növendékek, valamint a Magyar Állami Operaház balettcsillagai is látványos produkcióval lépnek fel. 

Számos európai országból (többek közt Ausztriából, Bulgáriából, Csehországból, Lettországból, Portugáliából és Ukrajnából), valamint a tengerentúlról (Japánból, Tajvanról, Kínából és az Amerikai Egyesült Államokból) is érkeznek az idén június 26. és 29. között debütáló Hungarian Ballet Grand Prix nemzetközi balettverseny résztvevői. 

Fotó: HybridArt | HBGPFotó: HybridArt | HBGP

A megmérettetésre a 7-18 éves balettnövendékek amatőr és profi kategóriában, klasszikus és kortárs produkciókkal nevezhettek, a döntőben pedig több mint 150 balettnövendék mérheti majd össze tudását és tehetségét.  

A helyszín a veszprémi kulturális év legfontosabb, leglátványosabb kulturális fejlesztése, a májusban megnyílt ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ, melynek célja épp a Hungarian Ballet Grand Prix-hez hasonló események befogadása. A város tánccal, sporttal és mozgásművészetekkel foglalkozó egyesületeinek új otthonában a klasszikus balett mellett a jazzbalett, a néptánc, a hip-hop, a modern és kortárs tánc, a falmászás, a taekwondo, a légtánc és a jóga műfaja is évtizedekre szólóan talál új otthont a VEB 2023 EKF program fejlesztéseinek köszönhetően.

Fotó: HybridArt | HBGPFotó: HybridArt | HBGP

A Hungarian Ballet Grand Prix zsűrijében a hazai és nemzetközi balettélet kiválóságai kaptak helyet. A zsűri elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett és Balettintézet igazgatója, a legjobbnak járó díj odaítélésében pedig Aradi Mária, Balázsi Gergő Ármin, Dózsa Imre, Leblanc Gergely, Pongor Ildikó, valamint Agnese Andersone, Tatiana Melnik, Mirzoyan Albert és Viktoria Podolskaya is részt vesz. Ugyancsak zsűritagként, valamint a verseny díszvendégeként érkezik Veszprémbe Kateryna Kukhar, az Ukrán Nemzeti Opera prímabalerinája, a Kijevi Nemzeti Balettiskola igazgatója is.  

A Hungarian Ballet Grand Prix programja június 29-én az ActiCityben megrendezett nagyszabású gálaműsorral ér véget. A program 17.00-kor Hampel Katalin divatbemutatójával kezdődik – ehhez DJ Bootsie szolgáltat zenei aláfestést, ugyanakkor fellép ifj. Sárközy Lajos is. Ezen az esten a legjobb eredményt elért táncosok mellett az Operaház balettművészei Hans van Manen/Astor Piazzola 5 tangó című egyfelvonásosát adják elő. 

Fotó: HybridArt | HBGPFotó: HybridArt | HBGP

A Hungarian Ballet Grand Prix programjai a mesterkurzusokat kivéve nyilvánosan látogathatók. A versenyprogramra, a döntőre, valamint a június 29-ei gálaműsorra a rendezvény ideje alatt az ActiCityben lehet jegyet vásárolni. A 29-ei gálaműsorra jegyek 6000 Ft-ért megvásárolhatók a verseny ideje alatt, valamint a gála napján az ActiCityben.

vehir.hu
további cikkek
Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.