Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gombócból sok, tortából nem: 50 éves a Haszkovó

2023. június 26. 12:23
Ötvenéves “születésnapját” ünnepelte a Haszkovó lakótelep vasárnap, az Agóra családi napon.

A Kálvin János parkban megrendezett dzsemborin színes színpadi produkciókkal – táncosokkal, énekesekkel – várták az érdeklődőket, a napot az Animal Cannibals és a FunThomas Band zárták. Ezek mellett kézműves foglalkozások, kártya-, sudoku- és sakk foglalkozások, légvár és játszóház nyújtottak további szórakozási lehetőséget. 

A Haszkovó lakótelep ötvenedik születésnapját tortával ünnepelték, amit a Kokó cukrászda készített. Mint arról korábban beszámoltunk, a Haszkovó-szeletet a helyi identitás erősítésére találták ki a Virágzó Veszprém Egyesület kezdeményezésére. Pintér Zsolt cukrászmester akkor elárulta: 

a sütemény megálmodásakor próbálták szem előtt tartani, hogy egy megfizethető árú édesség készüljön, amelyet egész évben a szortimentben tudnak tartani a több mint hatvan különböző desszert mellett, amely nem túl habos-babos, nem agyondíszített, követi a tömbházak egyszerű formáját. A csokis-meggyes finomság egy felvert habos, réteges sütemény, amelyen piciben helyet kapott a lakótelep tavaly elkészült zászlajának mása is.

A tortát ezúttal Porga Gyula polgármester, Ovádi Péter parlamenti képviselő, Pálinkás Roland önkormányzati képviselő, a Jutasi Köztér részéről Simon Zsóka valamint Jung Edina a  Virágzó Veszprém Egyesület elnöke szelték fel. 

Jung Edina, Porga Gyula, Ovádi Péter, Pálinkás RolandJung Edina, Porga Gyula, Ovádi Péter, Pálinkás Roland

Az ünnepeltet – a lakótelepen élőket – a polgármester köszöntötte fel. Mint mondta, nem túlzás azt állítani, hogy a Haszkovó város a városban: ha önálló település lenne, megyénk második legnépesebb városaként tartanánk számon. Emlékeztetett: a városrész születésekor az itt élők munkatársak, jó szomszédok voltak, élő közösséget alkottak. Mára nagyon átalakult a lakótelep névsora, az azonban ma is ugyanolyan fontos, hogy ne csak egymás mellett éljünk, hanem közösséget alkossunk. Porga rámutatott: az Európa Kulturális Fővárorsa program egyik célkitűzése is az, hogy minden városrészt elérjen, és azokban a helyi kapcsolatokat erősítse. 

Az első társasház alapját 1973-ban fektették le a Stromfeld Aurél utcában. Mivel a teljes építkezés 15 éven át zajlott, a Haszkovó épületeiben is felfedezhető a szocialista építési irányzatok változása. Utolsónak a Március 15. utca házai épültek meg, ezeket „fiatalok házának” is nevezik és több ponton eltérnek a Haszkovó utcai, vagy azon belüli társaiktól. Az utcanevekben is megfigyelhető egyfajta társadalmi trend: Amíg kezdetben szocialista testvérvárosokról nevezték el az utcákat, később már az 1848-as szabadságharc hőseiről kapták a nevüket, ez pedig a régi rendszer fokozatos enyhülésének a menetét mutatja.

A jubileumi évet számos módon ünneplik a lakótelepen: mint már említettük, a Kokó cukrászdában kapható a városrész saját süteménye, a Jutasi Köztérben pedig korábban előadássorozatot és kiállítást is rendeztek

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.