Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
16°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
16°C

Vásárfia a vitrinben

2023. június 23. 15:59
Európai bolhapiacokat járva vadászik egyedinek tűnő tárgyakra Erik Kessels és Thomas Mailander, hogy aztán műtárgyakként mutassák be őket. A szerzeményeket befotózzák, a képekből online archívumot építenek.

A művészpáros az Európa Kulturális Fővárosa program meghívására érkezett Magyarországra, hogy a környékbeli bolhapiacokat bejárva bővítsék gyűjteményüket, és a tárgyakat egy kiállítás keretében be is mutassák a Dubniczay-palotában. Felkeresték a lengyel piacot, Devecsert és a fővárosi Ecseri úti piacot is, ahogy Európa számos hasonló helyén is jártak már. A céljuk, hogy megőrizzék az utókornak a tárgyi kultúránkat, mert a digitális világban egyre kevésbé van értéke a korábban akár generációkon át őrzött relikviáknak. A huszonnegyedik órában vagyunk – vallják –, amikor még meg lehet menteni a kacatokat, mielőtt megsemmisülnének, és velük együtt eltűnne egy korszak tárgyi emlékezete. 

Az alkotók szerint a tárgyaknak manapság hasonló a sorsuk, mint az embereknek. Egy új népvándorlás korát éljük, rengetegen hagyják el a hazájukat (és itt most nemcsak a más földrészekről érkező menekültekre kell gondolni, hanem az unión belül szabadon mozgó európaiakra is), és ezzel valahol az identitásukat is elvesztik. Ugyanez történik a tárgyakkal is: azzal, hogy eredeti tulajdonosuktól új kezekbe kerülnek, elveszítik a hozzájuk kapcsolódó emlékeket, történeteket, új kontextusba kerülnek, ahol új tulajdonságokkal ruházhatjuk fel őket.

Erik Kessels és Thomas MailanderErik Kessels és Thomas Mailander

Mint említettük, a Dubniczay-palotában látható kiállítás mellett épül egy online fotóarchívum is, amit az europearchive.eu címen érhetünk el, és ahol országonként tallózhatjuk végig a kacatokat, köztük a hazánkra oly’ jellemző erotikus kártyanaptárat vagy a hímzett falvédőt.

A Művészetek Háza kiállítását csütörtökön nyitotta meg  Désirée Bonis holland és Claire Legras francia nagykövet, a tárlat augusztus 20-ig látogatható a Dubniczay-palota barokk termeiben.
 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben kultúra Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben Március 5-én lesz nyolcvan éve, hogy 1944-ben, XII. Pius pápa kinevezte Mindszenty Józsefet a Veszprémi Egyházmegye püspökévé. E jeles évfordulóra emlékezve Dr. Udvardy György érsek atya örömmel hirdette meg a "Mindszenty 80 évet" , amely most vasárnap vette kezdetét a Veszprémi Főegyházmegyében. ma 13:13 Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. 2024. március 1. 15:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.