Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

A vidéki élet szépségeivel ismerkedhetünk a Veszprémi Állatkertben

2023. június 22. 17:13
Csütörtök délelőtt hivatalosan is átadták a Veszprémi Állatkert egyik legnagyobb és legújabb fejlesztését, a háziállat-bemutatót. A látogatók így közvetlen közelről ismerkedhetnek meg a legkülönfélébb magyar háztáji és haszonállatokkal, mint például a magyar tarka szarvasmarha, a szőke mangalica vagy a kendermagos magyar tyúk. Amellett, hogy számos érdekességet megtudhatnak legjellegzetesebb hazai állatainkról, igazi "állatovi" is várja az ide látogatókat, ugyanis számos kisállat: bocik, csacsik és malacok futkároznak az új kifutókban.

Az állatkertek nem csak közösségi színtérként szolgálnak, de kulturális szerepet is betöltenek, valamint nevelési és tudományos munkát is folytatnak. Az állatvédelem és a fajfenntartás pedig az egyik, ha nem a legfontosabb feladatuk. A háziállat-bemutató együttesen testesíti meg ezeket a kötelezettségeket.

Az ünnepélyes átadót Ovádi Péter, állatvédelemért felelős kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg beszédével, aki mindig is szívügyének tekintette a Veszprémi Állatkert fejlesztéseit.

A képviselő elmondta: a Veszprémi Állatkert a város és a térség legnépszerűbb turisztikai látványossága, hiszen nem csak országszerte kiemelkedő, de európai színvonalú állatkert is. Az állatkertek kikapcsolódást és tökéletes családi programot kínálnak, emellett pedig kiveszik a részüket a fajfenttartásból illetve a vadmentésből is. A kormánybiztos kiemelte: törekedni fog rá, hogy ezekből a feladatokból a jövőben még nagyobb szerep jusson ki az állatkerteknek, ugyanis munkájuknak köszönhetően évente több mint hatezer egyedet sikerült a vadmentés során ellátniuk.

Ovádi Péter a gyerekek oktatásának elvitathatatlan szerepéről is beszélt az állatvédelemben, hiszen, ahogy a kormánybiztos fogalmazott: a ma gyermeke a jövő állattartója. A háziállat-bemutatóhoz hasonló fejlesztések segítségével a gyerekek közelebb kerülhetnek az állatokhoz, megismerkedhetnek számukra ismeretlen fajtákkal és a felelős állattartás fontosságával is. A kormánybiztos méltatta a Veszprémi Állatkertet és az állatkert igazgatóját, dr. Török Lászlót is, amiért magas színvonalon járulnak hozzá ezekhez a törekvésekhez, ezzel kiérdemelve a kormány Modern Városok Programjának támogatását a fejlesztéshez.

A kormánybiztos beszéde végén köszönetet mondott a kivitelezőknek és mindenkinek, aki közreműködött a fejlesztés megvalósulásában, ahogy elmondta, Veszprémben, ha valamit kigondolnak, azt meg is valósítják.

Ovádi Péter köszöntőbeszédét Brányi Mária alpolgármester gondolatai követték, aki elmondta: a város büszke lehet az új beruházásra, amely különleges pontja az állatkertnek, hiszen olyan állatokat mutat be, amelyek egykor a mindennapi élet részét képezték, de ma már sok gyermek, és talán felnőtt számára is ismeretlenek.

Török László, az állatkert igazgatója az átadó zárásaként elmondta: egy mai modern állatkert, mint amilyen a Veszprémi Állatkert is, számos küldetéssel szembesül, mint például védett és fokozottan védett állatok bemutatása és részvétel a fajfenntartó programokban, természetvédelem, állatvédelem, a szemléletformálás és az ismeretterjesztés. Az évi 350 ezer látogató között nagy sok gyermek érkezik az állatkertbe, és sokuknál találkoztak azzal a problémával, hogy sajnos nem ismerik a magyar háziállatokat, nem tudják honnan jön a tej, és honnan származik a tojás.

Az igazgató megköszönte a magyar kormánynak a támogatást, és hogy kiemelt figyelmet fordítottak a Modern Városok Programjának keretén belül a Veszprémi Állatkertre és annak fejlődésére, Ovádi Péter képviselőnek, aki fáradhatatlanul dolgozott, hogy a beruházások létrejöhessenek, illetve a kivitelezőknek, a Vemév-Szer Kft-nek, akik az elmúlt több mint tíz évben olyan látványos projekteket valósítottak meg, mint például az elefántpark, vagy a madárröpde.

A háziállat-bemutatón helyt kapott egy kiállítás is, ahol az érdeklődők még többet megtudhatnak például az állatok háziasításának történetéről, de igazi lőcsös szekeret, lovas hintót és számos, az állattartáshoz kötődő hagyományos eszközt ismerhetnek meg közelebbről.

A Veszprémi Állatkert új háziállat bemutatója 2023. június 23-tól tekinthető meg.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Varga Judit Veszprémben: a változás szele elkezdett fújni nemzeti konzultáció Varga Judit Veszprémben: a változás szele elkezdett fújni A veszprémiek nem csak országos, hanem helyi ügyekben is ismerik a konzultáció fontosságát, hiszen a városvezetés már több alkalommal kikérte ebben a formában a véleményüket, most pedig az ország hosszútávú jövőképéről alkothatnak véleményt – mondta Porga Gyula polgármester csütörtökön, amikor fogadta Varga Juditot, korábbi igazságügyi minisztert, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnökét Veszprémben, aki lakossági fórumra érkezett ide, hogy népes közönség előtt is beszámoljon a most elindundó, a nemzeti szuveneritás védelméről szóló nemzeti konzultáció részleteiről. 2023. november 24. 13:28 Dózsavárosi fiúból parlamenti képviselő Dózsavárosi fiúból parlamenti képviselő Honnan lehet tudni, hogy egy politikus őszintén beszél? Nem lehet pontosan tudni. Mint ahogy egy embernél sem. Az őszinte beszéd viszont érződik. A Verancsics akadémia legutóbbi eseményén valami ilyesmi történt, pedig pont egy politikus beszélt az életéről, tapasztalatairól, pofonokról és motiváló erőkről. Ovádi Péter neve mögött az „országgyűlési képviselő” viszont maximum egy jelző volt, sokkal inkább egy dózsavárosi fiatalembert hallhatott a közönség. Erre pedig legjobb bizonyíték, hogy a több, mint egyórás beszélgetés bármilyen aktuálpolitika nélkül zajlott le. 2023. november 23. 11:39 Közeledik a fagy, az állatokra is veszélyt jelent Közeledik a fagy, az állatokra is veszélyt jelent Az alacsony hőmérséklet számos állatfajra jelentős hatással lehet, beleértve a háziállatokat, a haszonállatokat és a vadon élő állatokat is, ezért ebben az időszakban fokozott figyelmet igényelnek – nyilatkozta Ovádi Péter, állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos. 2023. november 23. 9:46 Betiltanánk a kutyák, macskák és madarak vadon befogott egyedeinek értékesítését az állatvásárokon Betiltanánk a kutyák, macskák és madarak vadon befogott egyedeinek értékesítését az állatvásárokon Társadalmi egyeztetésre bocsátották az a tervezet, amely szerint egyes kedvtelésből tartott állatokat tilos lesz állatvásárokon értékesíteni – ideértve a saját tenyésztésből származó egyedeket, a házi szaporulatokat is. A módosítás a kutyák, a házi macskák és a madarak vadon befogott egyedeit érinti. 2023. november 21. 16:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.