Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
19°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
19°C

Bíbortetű, amit naponta megeszünk, de nem is tudunk róla

2023. június 26. 21:40
Az Európai Bizottság az esetek többségében unalmas szakpolitikai kérdésekben dönt csak, de néha kijön egy-egy olyan rendelet is, amin, ha szemfülesek vagyunk és észrevesszük, akkor felkaphatjuk a fejünket. Ilyen volt egy nem is olyan régi döntése a bizottságnak, ami az élelmiszerekre vonatkozott, pontosabban arra, hogy milyen rovarok kerülhetnek szabályosan a termékekbe. A méhek váladékán – mézen – túl jöhetnek a bíbor- és pajzstetvek is az uzsonnába!

 A témát megközelíthetnénk romantikusan is, miszerint az ázsiai és afrikai gasztronómia izgalmas világa kezd begyűrűzni Európába is. Hiszen ezeknek a kontinenseknek a konyhájában nem rendkívüli az, ha tücsköt, szöcskét, vagy más ízeltlábút pörkölnek éppen egy wokban. Csakhogy az Európai Bizottságot nem érdekli a kulináris fúziós konyha, sokkal inkább az, hogy a polcokra kerülő termékekben milyen adalékanyagok vannak. Ezeket pedig szabályozhatja is a testület, ahogy azt a legutóbb is tette, amikor két olyan adalékanyagot is a legális listára tett, amik rovarokból származnak.

Maga a hír viszont nem kellene, hogy rendkívüli legyen, mert például a házi tücsök felhasználása élelmiszereknél már régóta engedélyezett az EU-ban. Ahogy már az említett bíbortetű és pajzstetű is. Előbbinek női egyedeit megszárítják, porítják, ebből lesz a kármin, amit aztán színezékként használnak cukroknál, édességeknél, italoknál, joghurtnál, de még húskészítményeknél is.

BíbortetűBíbortetű

A pajzstetűnek ezzel szemben a gyantás váladékát használják fel, amitől fényesebb lesz például egy csokoládé felülete.

Az Európai Bizottság döntésére az Agrárminisztérium is reagált idehaza. Módosították az élelmiszereken kötelezően feltüntetett jelzéseket és a rovarfehérjéket tartalmazó termékeket jól láthatóan és a boltok polcaira elkülöníthetően kell kirakni.

A kormányzat ezzel a lakosság fenntartásaira is reagált, ugyanis egy Nébih-felmérés szerint a lakosság csupán 5%-a fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, 70%-uk pedig határozottan elzárkózik ettől.  Arról nem is beszélve, hogy az élelmiszerfelhasználás céljából tenyésztett rovarokban patogén mikrobákkal és toxikus anyagokkal is szennyezettek lehetnek, így allergiás tünetek is előjöhetnek tőlük, mindemellett pedig bizonyos részeik nem emészthetőek.

A rovarfogyasztás mellett viszont néhány pro érv is felmerül, például az, hogy a belőlük kinyert fehérje sokkal kisebb ökológiai lábnyommal jár, mint az emlősállatok esetében, valamint tenyésztésük is sokkal egyszerűbb és környezetkímélőbb.

A házi tücsök elfogyasztását sem tiltja az EUA házi tücsök elfogyasztását sem tiltja az EU

Attól azért most sem kell félni, hogy ellenőrizetlenül bármilyen rovar belekerülhet az elfogyasztásra szánt ételekbe. Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) szigorúan ellenőrzi ezeket az alapanyagnak szánt élőlényeket. A magyar hatóság pedig arra is gondolt, hogy ne lehessen likusok számára értelmezhetetlen „E-szám” mögé bújtatni ezeket az összetevőket. Ugyanis a rovarokat nem, mint adalékanyag, hanem mint összetevő kell feltüntetni a csomagolásokon.

A végére pedig jöjjön egy lista, hogy milyen ma is forgalomban lévő magyar élelmiszerekben vannak rovarszármazékok, akár a veszprémi boltok polcain is!

Kármin – azaz a bíbortetű nőstényeinek porított teste – van a dunakavics cukorkában, franciadrazséban, fánkokban, mignonokban, gyümölcsös csokikban (például Tibicsoki), de még a Tuc kekszekben is. A húspultokban is belefuthatunk, onnan, ha leemeljük valamelyik Pick, Kaiser, Finomino terméket, akkor ugyanezzel a hozzátevővel találkozhatunk.

Sellák – vagyis pajzstetűváladék – pedig megtalálható többek közt a Dr Gerard, vagy éppen a Nobilis édességekben.

A pajzstetvekA pajzstetvek

Nem esett szó még arról az 5% emberről, akik a korábban említett Nébih-felmérés szerint szívesen fogyasztanának rovarokat a mindennapokban. Ők már megtehetik azt is, hogy zacskóba csomagolt és ízesített tücsköket rendelnek maguknak, amit, mint mások a chips-et majszolhatják az esti filmezés közben.

E cikk szerzője puszta kíváncsiságból kipróbálta ezt és egy ismerősével Nagy-Britanniából rendelt barbecue ízesítésű tücsköt. Ugyan az értékelés erősen szubjektív, de miután túltette magát azon, hogy az állat a fejével együtt került a csomagba, ami ugyanúgy tekint vissza, mintha a mezőn lenne, egy rendkívül száraz és porózus gasztronómiai élményben volt része a kétségkívül nagy fehérjebevitel közben.

Hajas Bálint
további cikkek
Együtt élés, külön alvás? életmód Együtt élés, külön alvás? Ha egy pár külön ágyban, ne adj isten külön szobában hajtja álomra a fejét, legtöbbször már temetjük is a kapcsolatot. Ez a szokás azonban jobb minőségű alváshoz segíthet minket, ami pozitívan hathat a kapcsolatra is.  2024. április 28. 22:24 Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.